• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Master 3 2.3 2015r problem z ładowanie

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z masterem 3 2.3 165 2015r od czasu do czasu wyświetli się komunikat usterka ładowania akumulatora ale samochód w tym momencie ładuje a kilka razy samochód po zapaleniu rano nie wzbudził alternator i po przejechaniu kilku kilometrów auta gaslo. Został wymieniony alternator i to samo się dzieje jeśli ktoś może mi pomóc w tym temacie to z góry dziękuję

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W tych autach na pierwszy montaż szły marne aku, takie na styk, na jednego strzała. Taki aku po trzech latach nadaje sie na smietnik. Busa pewnie odpalasz i gasisz kilkadziesiąt razy dziennie. Moim zdaniem należy sprawdzić i pewnie wymienić akumulator.

Wiesz gdzie jest aku w Master3? Pewnie nie, ale pod maską po prawej masz plusa a mase bierzesz z uchwytu silnika.
Podłącz tak tester i wszystko się wyjasni.

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Akumulator ma 2 miesiące na ten moment jest bosch s5. Tam jest już ten system inteligentnego ładowania i nie wiem czy czasami problem nie jest gdzieś w sterowniku

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Tylko alternator był nowy z serwisu kupowany więc jest możliwość że ten czujnik był by walniety w dwóch alternatorach ?

Wszystkie masy oczyszczone i przewody plusowe sprawdzona też było czy któryś przewód niema przerwy i wszystko ok

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie tak tylko 2 razy było tak że samochód zapalony i nic nie świeciło A samochód nie ładował dopiero jak spadło poniżej 10.5v to komunikat się zapalił

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
W serwisie po wymianie akumulatora, muszą dopisać Reset the battery monitoring sensor learned values.
Dopiero wówczas to inteligentne ładowanie poprawnie działa.

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Po wymianie tego akumulator był dopisany nie w serwisie ale u elektryka. Ale na oryginalnym akumulatorze ten co byl od nowosc też się tak działo ale sporadycznie A teraz to już tragedia jest

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Bo ja już mam podłozony moduł USM ten co znajduje się pod zbiorniczkiem płynu chłodniczego i nic się nie zmienia nadal nie ładuje w tym momencie

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Jest start& stop? Sprawdź w programie czy sterownik uruchamia alternator. Jeżeli akumulator jest napełniony, alternator nie powinien ładować.

karol148258

Początkujący
Punktów
0
Star stop jest i sterownik wszystko widzi procent naładowania akumulatora wysterowanie na alternator też się zmienia zależności od naładowania akumulatora

Dziś załatwiłem sobie w 100% sprawny alternator i jutro się okaże czy jest ok czy dalej szukać

Do góry Bottom