• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
To nie jest hate, tylko opisanie całej prawdy jaka zaistniała z oprogramowaniem Mari i z zakupem grupowym, jak to ludzie po zakupie grupowym zostali z bezużytecznym skanerem obd, bo do jakiejkolwiek użyteczności trzeba było później dopłacać i do programu i do interfejsu.
O widzę że kolega normalnie potrafi pisać. Jak pisałem wcześniej, możliwości rozwoju MaxTest na ELM się skończyły, kontaktowaliśmy się z firmą www.elmelectronics.com, chcieliśmy im pomóc w napisaniu nowego firware do ELM 327 ale nie byli zainteresowani, musieliśmy skonstruować własny interfejs. Tak się dzieje w branży IT że za nowe wersje oprogramowania lub gier trzeba zapłacić, a firma która chce być na pewnym poziomie musi mieć fundusze na rozwój. Nie zapomniałem o użytkownikach ELM, w przygotowaniu jest nowy serwis https://maxielm.pl, na ukończeniu wersja na Android. Tak będzie to wyglądać: upload_2019-10-29_10-18-51.png upload_2019-10-29_10-19-47.png

Użytkownicy z zakupu zbiorowego będą mogli pobrać tę wersję za darmo.
Nie jestem tu po to, żeby naganiać, wystarczająco dużo sprzedajemy w Europie.
Jestem tu, bo chcę zobaczyć jakie są oczekiwania użytkowników, i sprostować niektóre błędne informacje. Nigdy nie było i nie będzie, tak zwanych naganiaczy. Przykro mi że niektórzy z was, tak ban- ujecie bogu ducha winnych użytkowników MaxiEcu. To już pozostawiam waszej ocenie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Biorąc pod uwagę, że ten temat wyświetla się jako trzeci w google po wpisaniu w wyszukiwarce maxiecu... warto, myślę wziąć to pod uwagę przy pisaniu postów - tyczy to się wszystkich. Wiadomo są emocje, ale po to mamy mózgi żeby ich używać.

Są już znane jakieś ceny tego maxielm ? Jak z jego możliwościami w stosunku do maxiecu ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Mnie tu jeden kmiot który założył warszczat oczerniał mój. Pokazywał ludziom jakieś zdjęcia i gadał patrz jak spier. Ił. Po rozprawie wyskakiwał z 20 tys na dom dziecka. Ale to nie pomogło dalej robił swoje. Stare metody pomogły

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
Biorąc pod uwagę, że ten temat wyświetla się jako trzeci w google po wpisaniu w wyszukiwarce maxiecu... warto, myślę wziąć to pod uwagę przy pisaniu postów - tyczy to się wszystkich. Wiadomo są emocje, ale po to mamy mózgi żeby ich używać.

Są już znane jakieś ceny tego maxielm ? Jak z jego możliwościami w stosunku do maxiecu ?
MaxiElem będzie raczej oprogramowaniem "gadźeciarskim" dla mniej zaawansowanych, gdybyś przeczytał mój poprzedni post z zrozumieniem, nie było by tego pytani. To oprogramowanie na ELM więc ten interfejs ma ograniczenia. Oglądałem i testowałem takie programiki OBD2 i postanowiłem zaprojektować coś lepszego. Zakupiliśmy najnowszą dokumentację OBD2 więc, w OBD2 będą najnowsze parametry które udostępnia ten rodzaj diagnostyki. Będą też marki w diagnostyce serwisowej na tyle, na ile pozwala ELM. Na pewno będzie tańszy od MaxiEcu.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Czytałem, myślałem, ze tutaj również jest nowy interfejs a sama nazwa elm została.

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
MaxiElem będzie raczej oprogramowaniem "gadźeciarskim" dla mniej zaawansowanych, gdybyś przeczytał mój poprzedni post z zrozumieniem, nie było by tego pytani. To oprogramowanie na ELM więc ten interfejs ma ograniczenia. Oglądałem i testowałem takie programiki OBD2 i postanowiłem zaprojektować coś lepszego. Zakupiliśmy najnowszą dokumentację OBD2 więc, w OBD2 będą najnowsze parametry które udostępnia ten rodzaj diagnostyki. Będą też marki w diagnostyce serwisowej na tyle, na ile pozwala ELM. Na pewno będzie tańszy od MaxiEcu.
A z ciekawostek? Sterowanie głosem i możliwość zainstalowania w radiach z Android i fabrycznych.

Czytałem, myślałem, ze tutaj również jest nowy interfejs a sama nazwa elm została.
Spokojnie, wersja MaxEcu na Android w przygotowaniu.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Wszystko już chyba jasne, zostało czekać na promocję noworoczną/ świąteczną/ happy hour.

I pełne palety china delphi i pokrewnych :D

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Ful to full, niczego nie trzeba dokupować. Nie wiem dlaczego podajesz cenę w euro, możesz też kupić za złotówki.
Euro czy złotówki nieważne, chodzi mi głównie o to że w temacie pisane jest że trzeba dokupować marki/moduły.

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
Wszystko już chyba jasne, zostało czekać na promocję noworoczną/ świąteczną/ happy hour.

I pełne palety china delphi i pokrewnych :D
Ten pomysł naprawdę jest genialny, już rozmawiałem z kolegami, im też się spodobał. Teraz czas na ocenę naszego prawnika. Będę informował o postępach.

Euro czy złotówki nieważne, chodzi mi głównie o to że w temacie pisane jest że trzeba dokupować marki/moduły.
MaxiEcu to oprogramowanie modułowe, można kupić jedną, dwie, dziesięć marek albo wersję full, tam są wszystkie marki. Można też zakupić jedną markę a później przejść do wersji full płacąc różnice w cenie. Albo zadzwoń 586760267 wszystko Ci wyjaśnią w dziale sprzedaży.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Pewnie, że tak, jest od groma "zakładów" gdzie delphi jest jedynym narzędziem do diagnozowania ... ,a czasami nawet i tego nie ma - tego już nie komentuje. Widać to chociaż po programie tvn " usterka "czy "będzie Pan zadowolony". Zwał jak zwał.

Delphi skończyło się na 2015 roku... więc nawet do starszych samochodów jest już lekko mówiąc słabe. Do tego dodaj mieszanie oprogramowaniem , wysypanie się itp. itd.

Dlatego pytałem się jak wypada delphi 2015 vs maxiecu jeżeli chodzi o pokrycie.

Dodatkowo dochodzimy do aspektu legalności, co jak co, ale dobra zmiana nie zachęca do "czarnuchowania". Tutaj jest legal i za jakieś sensowne pieniądze. Więc już na paragon / fakturę można wpisać - diagnoza komputerowa.

Szczerze mówiąc gdyby nie fakt tego tematu nawet nie wiedziałbym, że coś takiego istnieje ... i to jeszcze polska firma.

Jak to mówią, polecam się na przyszłość :D

i czekamy na godzinę zero z akcją forumową :>

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ja, śmiem tylko wtrącić moją wątpliwość
- wysyłania delfaja pod konkretny adres , w zamian za jakieś korzyści

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Panowie mam zaprzyjaźnionego elektromechanika samochodowego youtubera on jest jak p Wega pogadam Nim może nakręci coś z tym sprzętem w akcji

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
AutoMotoHit to nasz oficjalny dystrybutor. Mają produktu MaxiEcu bezpośrednio od nas.
Każdy zestaw MaxiEcu, niezależnie czy z jedną, dwoma czy trzydziestoma markami ma zapewniony dostęp do aktualizacji :).
Podany link kieruje do zestawu z 1 marką - Renault, po zakupie którego ma się pełen dostęp do funkcjonalności dla modeli Renault (zakres dostepnych funkcji można sprawdzić w wyszukiwarce w opisie produktu, lub na naszej stronie: >>KLIK<< ).
Natomiast "pełna wersja" to zestaw z 42 markami, czyli w przypadku podanego linku, należy przy produkcie zaznaczyć opcje "Wersja Full - Wszystkie marki". Pozdrawiamy :)

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Jak czytam wypowiedzi typu "może zakup grupowy na forum, będzie taniej" , to zastanawiam się, kto uczestniczy w tej dyskusji.
I nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź. Domowi mechanicy. Nie to abym coś miał przeciwko takim mechanikom, czasami potrafią więcej niż mechanicy z dużych warsztatów, ale ciekawostką jest fakt, czyje oczekiwania są tutaj prezentowane. Wychodzi na to, że są to oczekiwania amatorów mechaniki i hobbystów. Jeżeli dla warsztatu wydatek 2 tyś zł na zakup testera to dużo i szuka taniości, porównując to do chińskiego DS150, to lepiej niech zajmie się czymś innym. Pytał ktoś, jak wygląda porównanie DS150 chińczyka do MaxiEcu. Proszę bardzo opiszę ostatni przypadek.
Dodam, że panowie z Delphi, nie aktualizują już starszych modeli aut w swoim sofcie. W wersji najnowszej DS150 2019 nie ma żadnych zmian w stosunku do wersji 2015, jeżeli chodzi o auta do 2010r. Np: ostatnio miałem na diagnozie BMW E60 z 2005r z filtrem DPF. W NAJNOWSZYM sofcie DS150 z 2019r nie znajdziecie pozycji w parametrach bieżących "ciśnienia zwrotnego spalin" , co uniemożliwi wam ocenę stanu filtra cząstek stałych.
MaxiEcu pokazuje ten parametr i dużo więcej parametrów niż DS150. Do starszych BMW DS150 to SZMELC. I nie ważne czy chiński czy oryginał.
Taką sytuację miałem bardzo wiele razy, że Maxi odczytał a Delphi pokazał mi środkowy palec. Oczywiście zdarza się też, że i maxi mnie wkurzy, ponieważ wkrada się tam dużo błędów, które firma po zgłoszeniu naprawia natychmiastowo, jednak tak nie powinno być. Są to błędy spowodowane bardziej niechlujnością firmy MAXI, a nie brakiem możliwości technicznych sprzętu. Pozdrawiam.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
A ja tu cały czas widzę jak ktoś tutaj Promuje swój wynalazek Panowie będziecie na Targach to zapraszajcie i prezentujcie proszę.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Jak czytam wypowiedzi typu "może zakup grupowy na forum, będzie taniej" , to zastanawiam się, kto uczestniczy w tej dyskusji.
I nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź. Domowi mechanicy. Nie to abym coś miał przeciwko takim mechanikom, czasami potrafią więcej niż mechanicy z dużych warsztatów, ale ciekawostką jest fakt, czyje oczekiwania są tutaj prezentowane. Wychodzi na to, że są to oczekiwania amatorów mechaniki i hobbystów. Jeżeli dla warsztatu wydatek 2 tyś zł na zakup testera to dużo i szuka taniości, porównując to do chińskiego DS150, to lepiej niech zajmie się czymś innym. Pytał ktoś, jak wygląda porównanie DS150 chińczyka do MaxiEcu. Proszę bardzo opiszę ostatni przypadek.
Dodam, że panowie z Delphi, nie aktualizują już starszych modeli aut w swoim sofcie. W wersji najnowszej DS150 2019 nie ma żadnych zmian w stosunku do wersji 2015, jeżeli chodzi o auta do 2010r. Np: ostatnio miałem na diagnozie BMW E60 z 2005r z filtrem DPF. W NAJNOWSZYM sofcie DS150 z 2019r nie znajdziecie pozycji w parametrach bieżących "ciśnienia zwrotnego spalin" , co uniemożliwi wam ocenę stanu filtra cząstek stałych.
MaxiEcu pokazuje ten parametr i dużo więcej parametrów niż DS150. Do starszych BMW DS150 to SZMELC. I nie ważne czy chiński czy oryginał.
Taką sytuację miałem bardzo wiele razy, że Maxi odczytał a Delphi pokazał mi środkowy palec. Oczywiście zdarza się też, że i maxi mnie wkurzy, ponieważ wkrada się tam dużo błędów, które firma po zgłoszeniu naprawia natychmiastowo, jednak tak nie powinno być. Są to błędy spowodowane bardziej niechlujnością firmy MAXI, a nie brakiem możliwości technicznych sprzętu. Pozdrawiam.

Z tym BMW to przesadziles.. byla taka informacja , robiłem miesiąc temu:)

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Z czym przesadziłem? I co robiłeś miesiąc temu? Enigmatyczna wypowiedź. Napisz jaśniej.

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Zwracam honor dla DS150. Okazuje się, że można odnaleźć parametr "ciśnienie zwrotne układu wydechowego" w BMW E60. Normalnie po wyborze auta nie ma takiej możliwości, ale można ustawić tryb diagnostyki zaawansowany i wejść w informacje o możliwościach diagnostycznych danego modelu i wybrać inną opcję połączenia oraz odmianę systemu. Jest to na tyle idiotyczne i zagmatwane, że tych opcji jest kilka (nawet 10) a odmian systemu kilkanaście i dopiero metodą poszukiwań natrafiłem na opcję, która zawiera ten parametr. I tylko z tamtego poziomu można uruchomić ten parametr.
Całkowicie idiotyczne rozwiązanie. W maxiecu po wybraniu modelu od razu mam ten parametr bez szukania po zakładkach i opcjach. Ale mimo tego można w DS150 odczytać ten parametr. Nie sprawdzałem czy rzeczywiście pokazuje , bo nie mam BMW E60, ale sprawdzę jak będę miał na warsztacie.
Być może o to chodziło koledze "Tom_" . Właśnie dlatego najczęściej do wstępnej diagnostyki używam maxiecu. W DS150 jest jeszcze jedna wada, przy objaśnieniach procedur, druk jest tak drobny, że bez lupy nie odczyta się tego. A jak zmienię rozdzielczość na mniejszą nie pokazuje pełnych nazw systemów do diagnostyki w polach wyboru. Jest część nazwy i kropeczki. Totalne nieporozumienie. Ogólnie jak za taką kasę 8 tyś. ten program jest totalnie niedopracowany. Wykup rocznego abonamentu to 3500zł (można dostać zniżki ale taniej jak za 3000zł nie kupisz), powinien zobowiązywać firmę do lepszej staranności przy opracowywaniu poprawek. Abonament wykupiłem, bo mam nadzieję, że w końcu dopracują ten program.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom