• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
MAXIECU to zaskakujące urządzenie.
U siebie w firmie mam 3 szt.

Powiem tak, nie znam żadnej innej firmy (producenta SW/HW) która dzwoni do klienta i pyta o sugestie, która bierze sobie do serca uwagi klientów i faktycznie poprawia produkty na wyraźne prośby klientów. Polityka aktualizacji o nowe marki również fajna dla użytkowników wersji FULL (np. paczka aktualizacji 3 marek w cenie 1).

Jako urządzenie "na pierwszy strzał" jest bardzo fajne. Jeśli potrzebujemy czegoś konkretnego, wiadomo serwisówki bądź inne programy dedykowane do danych grup.

Posiada kilka zaskakujących funkcji:
- robi SBC w W211
- robi PATS w Fordach
- wyciąga PIN z niekórych immo
- robi Crashdata w niektórych sterownikach

i najważniejsze: za 1990zł masz pełną FV i licencję na wykorzystanie komercyjne.

Nie jest to sprzęt idealny, ma swoje wady (które są jednak konsekwentnie usuwane) oraz UI powoduje u mnie jakieś niezbyt pozytywne uczucia, ale zakres tego co potrafi powoduje, że mogę polecić.

Do VAG nie jest tak dobry jak VCP+K czy VCDS
Do Forda nie jest tak dobry jak ForSCAN i FCOM

Ale to tylko 1990zł brutto (!)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Mam, używam i na pierwszy jest spoko...legal, aktualizacje, firma z Gdańska, można pisać uwagi...itd...

Pewnie dostałeś jakąś zniżkę, aby wychwalać ten słaby produkt. Jak można wywnioskować z tematu, większość kupuje ten chłam, aby mieć podkładkę legalności oprogramowania diagnostycznego w warsztacie, a korzysta z czegoś innego.
Bo do normalnej pracy w warsztacie to się nie nadaje;) Patrząc na Twój warsztat, myślę, że u Ciebie jest podobnie, bo gdybyś miał coś na legalu z listy którą wymieniłeś powyżej, nie kupowałbyś MaxiEcu, bo nie wierzę, że obsługujesz nim marki z oferty Twojej firmy (szczególnie skrzynie automatyczne we francuzach). Ty masz program od dwóch lat ja miałem prawie od samego początku... gdzie działało praktycznie samo obd. I nie znasz szczegółów naszej umowy a raczej zapewnień producenta. Więc Twoje argumenty są z d... I nie porównuj Maxi do interfejsów które wymieniłeś, nie ta liga...
Mechanikiem jestem tylko z pierwszego wykształcenia i jeśli tylko coś robię to hobbistycznie przy własnych autach. W mojej obecnej branży zarządzam produkcją gdzie robimy obrót 3 mln miesięcznie. U mnie zdarzają się błędy czy gwarancje, gdzie trzeba przyjąć na klatę i zrobić coś "za darmo" na 100k zł, aby klient był zadowolony choć czasami nie ma racji, ale jak się obrazi to nie zleci czegoś za bańkę. Zawodowo mam wszystko legalnie, wypłaty na czas, nadgodziny do wypłaty, a nie pod stołem, Ukraińców z zezwoleniem. Prywatnie to moja sprawa, przynajmniej próbowałem być legalny ale z podejściem Maxi czy Mari się nie da.:).
Gdybyś kolego przeczytał cały temat to byś wiedział, że nie chodzi mi o jakąś stówkę, tylko o podejście do klienta. Kupiłem towar (program + interfejs) z aktualizacjami (umowa cywilnoprawna) po 6 miesiącach firma zmienia nazwę i każe dopłacać do programu albo won, potem kolejna zmiana trzeba wymienić interfejs odpłatnie albo won.
Po prostu nie znoszę chamstwa w biznesie - takie zboczenie zawodowe.
no właśnie dobrze to ująłeś, ty się rozwijasz i MaxiEcu też, a może dlatego zmienili nazwę i firmę, bo gryzły się różne polityki? nie pomyślałeś o tym? Ja ten program mam na MPM i jest git i robię zawodowo robi Transita z 2015 i 16 roku, więc nie jest zły. Ty piszesz o czasach kiedy firma powstała....dwie różne sprawy...Dzisiaj jest git a ty miałeś pecha, no ale cóż obracasz bańkami więc cię stać na nowego i nie narzekaj.

Ostatnia edycja:

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
a może dlatego zmienili nazwę i firmę, bo gryzły się różne polityki? nie pomyślałeś o tym?
A co mnie to obchodzi, że źle oszacowali możliwości rozwoju? I dlaczego za ich błędy miał placić klient? Wiedzieli już, że maxitest nie będzie rozwijany mimo to do końca go sprzedawali.
MAXIECU to zaskakujące urządzenie.
U siebie w firmie mam aż 3 szt.
Tylko ciekawe po co, aż trzy. Następny naganiacz.

Dzisiaj jest git a ty miałeś pecha, no ale cóż obracasz bańkami więc cię stać na nowego i nie narzekaj.
Wyobrażasz sobie, że robisz biznes ze złodziejem który raz juz Cię okradł?

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no wyobrażam....raz taki miałem, złodziej zrobił mnie a ja udałem że nie kumam, a potem jego jebłem x2, mina bezcenna. Ty jednak miałeś pecha, ale co mnie to obchodzi, po prostu się dałeś dymnąć...miałeś możliwość rozegrać po swojemu....ale odpuściłeś sobie.

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
A co mnie to obchodzi, że źle oszacowali możliwości rozwoju? I dlaczego za ich błędy miał placić klient? Wiedzieli już, że maxitest nie będzie rozwijany mimo to do końca go sprzedawali.

Tylko ciekawe po co, aż trzy. Następny naganiacz.
Chociażby po to żeby mieć coś na szybki strzał do diagnostyki w holownikach, leży sobie z tabletem w autach.
A co do naganiania, zapraszam do Lubina, wyjaśnimy sobie to osobiście, daleko nie masz, a widzę że masz chyba z czymś problem.

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Patrząc na Twój warsztat, myślę, że u Ciebie jest podobnie, bo gdybyś miał coś na legalu z listy którą wymieniłeś powyżej, nie kupowałbyś MaxiEcu, bo nie wierzę, że obsługujesz nim marki z oferty Twojej firmy (szczególnie skrzynie automatyczne we francuzach).

Jednak nie jest podobnie. Posiadam programy , które wymieniłem oprócz TEXY. MaxiEcu kupiłem jako pierwszy program do diagnostyki, a nie ostatni. Masz słabą wyobraźnię. Skrzynie automatyczne DPO i AL4 ogarniam właśnie maxiecu.
Nie masz zielonego pojęcia, co można zrobić programem MaxiEcu, dlatego wypisujesz same bzdury. Najpierw poznaj program, potem zabieraj głos i udzielaj porad innym na forum.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Dokładnie popieram @Studio Art-BI , trzeba poznać nowy program a dopiero komentować...robi więcej niż sam myślałem, a jest Polski, wspieram patriotycznie Polskie firmy!

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Trzeba mieć tylko nadzieję, że nie zmieni nazwy. Bo wtedy ponownie będziesz musiał zapłacić za licencję kolejnej wersji programu.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
A co mają powiedzieć klienci Kts-a ,delfaja i innych za pierdyliant złotych ?
Albo nowe urządzenie albo game over

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Trzeba mieć tylko nadzieję, że nie zmieni nazwy. Bo wtedy ponownie będziesz musiał zapłacić za licencję kolejnej wersji programu.
to zapłacę, na pewno bardziej się opłaci za Polski niż za pierdyliant Niemieckie albo inne badziewie, a można powiedzieć że prawie to samo zrobię. Ja wspieram Polskie firmy i Polskie fejsy i diagnoskopy, tam nie pracują matoły, jeszcze robią programy dla tych za pierdyliant.

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Witam ponownie. Aby nie było, że tylko chwalę firmę Maxiecu do dorzucę trochę dziegciu do miodu.
Panowie z Maxiecu, jeżeli ktoś, poświęcając swój cenny czas, przesyła Wam poprzez formularz zgłoszeniowy problem z programem, dołączając logi, to nie odpowiadajcie , że cytuję"z powodu wybrania niewłaściwego tematu zgłoszenia proszę wypełnić jeszcze raz właściwy formularz i wysłać zgłoszenie ponownie". Taka odpowiedź , to zwykła AROGANCJA. W 21 wieku chyba nie ma problemu , abyście przesłali to zgłoszenie do odpowiedniego działu, a nam ładnie podziękowali za zaangażowanie i nie wymagali tego od użytkowników, którzy i tak robią to non profit. Zwykła przyzwoitość i tyle.
Ja osobiście po takiej odpowiedzi nie mam ochoty dalej zgłaszać problemy z programem, gdyż stwierdzam, że nie jesteście tym zainteresowani skoro tematu nie przesyłacie dalej, tylko wymagacie tego od nas użytkowników. Poza tym, uważam, że osoba , która mi odpowiadała na zgłoszenie jest niekompetentna i jej odpowiedź jest żenująca i poniżej poziomu podstawowej wiedzy technicznej. Jeżeli trzeba będzie, to rozjaśnię temat bardziej.
Jednak zaczynacie zmierzać trochę nie w tę stronę.

kb9

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Do Toyoty (roczniki od 2003 do 2018) polecacie interfejs Mini VCI czy MAXIECU ?
który ma szerszy zakres pracy, dostępu do funkcji domyślnie wyłączonych, kodowania oraz testów poszczególnych podsystemów?

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Krawaty też ma wiązać?? To czego oczekujesz kolego, to tylko serwisówka. Toyota to G-scan, ale nie zrobi tego czego oczekujesz w poście. Nie ma na rynku interfejsu, który to zrobi oprócz oczywiście serwisówki.

kb9

Początkujący
Punktów
0
ok.
to może źle zadałem pytanie - proszę o odpowiedź który interfejs ma więcej opcji lub ograniczeń (np. co do rocznika, aktualizacji lub ilości obsługiwanych modułów).

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Z toyotami jest ten problem, ze za bardzo się nie psują. Za zeszly rok około 200 aut w tym jedna Toyota z wyciekiem oleju. Ale w avensisie maxi ecu ogarnia wsio kodowanie wtryskow itp

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Mam np. DS150, to niektóre auta robi gorzej niż MaxiEcu, który też posiadam. Mam G-scana i ten w niektórych modelach aut robi to czego nie zrobi ani delphi ani maxiecu, a w innych robi gorzej od delphiego. Np. Test lamp w Astra K 2019r nie zrobi ani maxiecu ani gscan, a delphi robi. Astra H najlepiej obsłuży ją MAxiEcu, delphi porażka z Astrą H. Itd, itp. Niestety musisz mieć kilka fejsów, aby mieć jakieś pokrycie. Jeżeli chodzi o roczniki to oczywiście trzeba kupować aktualizacje i wtedy będziesz na bieżąco z rocznikami, ale nie ze wszystkimi systemami.

kb9

Początkujący
Punktów
0
Dlatego pytałem o porównanie tylko w stajni Toyota i konkretnie interfejs Mini VCI do MaxiEcu. Czy ktoś używa interfejsu Mini VCI ?

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Witam mam pytanie czy ktoś próbował coś kodować tym programem w vag chodzi o audi a6 śą gdzieś podpowiedzi tak jak w vcds

MaxiEcu

Bywalec
Punktów
11
Witam mam pytanie czy ktoś próbował coś kodować tym programem w vag chodzi o audi a6 śą gdzieś podpowiedzi tak jak w vcds
Witam,
Na dany moment w oprogramowaniu MaxiEcu kodowania grupy VAG są wykonywane kanałowo (zgodnie z oprogramowaniem sterowników grupy VAG) i nie posiadają podpowiedzi w czasie wykonywania. Jednak prace nad tym udogodnieniem są w czasie realizacji i w najbliższych terminach powinno się pojawić.

Do góry Bottom