• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Najlepiej zrób LOG'i i wyślij bo za każdy razem jak dzwonie do nich z problemem to chcą LOG'i i wtedy dosyć szybko usuwają problem.

rumcajskrosno

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Krosno Odrzańskie
Witam. Czy ktoś używa program MAXIECU, Jakie są wasze opinie, czy to dobry wybór na początek? Potrzebuje program do odczytania błędów, skasowania pamięci usterek, kodowania wtrysków i adaptacji przepustnicy i dopalania DPF. Kusi mnie cena, możliwość wyboru marki (potrzebuje tylko VAG i MB) no i jest to legalny oryginał a nie chińskie badziewie, które ma problem z połączeniem się z skodą albo niektórymi mb.
Tutaj daje link jak to mniej więcej wygląda:
https://automotohit.pl/Mercedes-pelna-diagnostyka-Polski-program-MAXIECU-interfejs-MPM-USB
Pozdrawiam Grzegorz.
Ja kupiłem jako pierwszy z licencją program do renault i przy cenie licencji przy zmianie języka na polski w dwóch renault scenic już mi się zwrócił. Ja sobie chwalę jako program do renault ma dużo funkcji zarówno do benzyny i ropniaka łącznie z wypalaniem pdf ,dokupiłem do citroena i też jestem zadowolony , do forda bardzo dobry bo w warsztatach nie mogli sobie poradzić z czekiem co róż wywalał tak że córkę szlag trafiał a okazało się że starczyło wejść w komputer główny i wykasować błąd zapisany. Co do reszty programów do innych aut nie odpowiem , Dobre jest to że po wykupieniu licencji na jeden samochód każdy następny program to tylko 100 zł.

Kamyko79

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bristol
Witam, ja kupiłem go już jakiś czas temu w opcji full, szału nie ma, ale i nie jest najgorszy.
Nie wiem jakiego kolega forda podłączał ale te fordy które ja podłączałem (2014-2018) to miałem problem, zazwyczaj info brzmiało o negatywnej odpowiedzi ze sterownika danych modułów, a jeżeli się już uda połączyć to mamy tylko dane rzeczywiste, brak elementów wykonawczych, ale to akurat wiedziałem bo sprawdzałem na stronie zanim kupiłem.
Francuzy, Vag, czy Ople robi dobrze chociaż ten ostatni miał jakiś czas temu problem z pomyłką danej funkcji, klient przyprowadził mi astrę z uszkodzonym włącznikiem tylnej klapy i znalazłem opcję otwarcia go programem M-ECU po naciśnięciu otworzyła się klapka wlewu paliwa, ten błąd postanowiłem sprawdzić na corsa z 2012r i Insignia z 2014 i tak samo to działało jak w przypadku astry, zgłosiłem to do działu M-ECU ale nie wiem czy to poprawili bo już tego nie sprawdzałem.
Jeżeli jest jakiś problem to wiadomo plik LOG i trzeba to do nich wysłać i czekać od 2 do 4tyg. odpisują aby zaktualizować oprogramowanie ale nie zawsze uda się mi to sprawdzić bo klient zabierze już auto :(

Nie podoba się mi to, że nie można zapisać danego auta w bibliotece, że nie czyta nr VIN auta czy np: zmiana tego zielonego koloru, na każdy inny :)

Wczoraj miałem corsa z 2007r problem dotyczył napinacza pasa pasażera, wystarczyło wejść w dane rzeczywiste i porównać wartości z fotelem kierowcy, bardzo wysoką rezystancje miał napinacz pasażera co świadczyło o przerwanych kablach.

Pozdrawiam.

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Witam. Ostatnio zauważyłem sporo niedoróbek w MaxiEcu. Program jest ok, sama koncepcja mi pasuje, ale??? No i właśnie zbyt dużo takich czeskich błędów, czasami jakiegoś silnika nie ma a program łączy się z takim silnikiem po innym aucie, brak możliwości przewijania stron palcem za obszar roboczy, a tylko suwakiem dość mocno zniechęca mnie do tego programu, no i dużo funkcji, które niby są a nie działają. Mam tego ostatnio na tyle dużo, że już nawet nie zgłaszam, bo nie mam na to czasu. Używam dalej i będę używał, ponieważ na pierwszą diagnozę, szkoda mi szastać sprzętem za kilkanaście tyś. więc zawsze pierwszy maxi a jak mam wątpliwości to wtedy biorę sprzęt poważniejszy. W 50-60% wystarcza mi maxiecu. Myślę, że to niezły wynik. Oczywiście w niektórych markach wolę maxiecu od innych programów, nawet tych za kilkanaście tyś. zł. Za 2500zł warto go mieć na warsztacie na pierwszą linię do samochodów do 2015r. , a nawet niektóre marki do 2017r.

Pozdrawiam.

swiniaczek

Nowy
Punktów
0
Witam mam problem z maxiecu. Otóż wymieniałem klocki tylne wraz z czujnikami a nadal na konsoli wyskakuje błąd podłączam maxiecu pokazuje że czujniki aktywne niby ok ale nie da się tego błędu usunąć. MB w251 r320cdi

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
MB w 251. Czytać nie zaszkodzi. A nie ma takiej magicznej opcji " reset okładzin" lub "wymiana"?

rumcajskrosno

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Krosno Odrzańskie
Odpowiem tak mam program Maxiecu o kilku lat ,Pierwszy zakupiłem do renault, i opisze w bezyniakach działa dość dobrze można określić zdolność na 85% a już w dieslach dam 60%.Mam na citroena i określę ten program poniżej 50% .Mam do forda i w zależności od silnika i rocznika dam ponad 75% , Mam do mitsubishi i tu prosto z mostu dno , z ich programem z coltem z 2009 roku nic nie mogłem zrobić .Musiałem kupić inny program,A przedstawiciele Maxiecu na moje meile i wysyłane zdjęcia olewali wszystko. Ma też do VW ale program średni dam 55% brak wielu zakładek w tym programie,Mercedesa nie mam wiec się nie wypowiem. Ogólnie ja osobiście już od nich nie kupię żadnego programu choć miałem zamiar .Do renault zafundowałem sobie can clip z chin i dokupiłem polski program do niego i jestem zadowolony i łącząc jeden i drugi program przy diagnostyce zrobi się wszystko w 99%.

swiniaczek

Nowy
Punktów
0
W danych rzeczywistych nic nie pokazuje. Nie ma opcji reset/wymiana
Automatyczne połączenie postów:

Wskaźnik grubości okładzin hamulcowych ok

Ostatnia edycja:

Kamyko79

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bristol
Automatyczne połączenie postów:

Wskaźnik grubości okładzin hamulcowych ok
Witam, jeżeli w danych rzeczywistych jest na ok, tzn że wszystko jest ok, nie podałeś kodu błędu czy co tak naprawdę wyskakuje na konsoli, resetu/wymiany itp nie zrobisz, bo tej opcji w tym programem nie ma, co możesz sprawdzić na stronie ME.
Jeżeli błąd jest związany z klockami a błędu nie możesz wykasować to zrób LOG i wyślij to do nich.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
TESTER DIAGNOSTYCZNY VAG CREATOR C600 +OBDII PL
Jak to jest z legalnością i aktualizacje tego ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Każdy tester dostępny na rynku jest legalny...tylko oprogramowanie może być nielegalne...:)
OBD jest dostępny dla każdego... więc każdy może se zrobić tester (choćby ze starego ATARI) i testować...tylko, że bez oprogramowania to se niewiele zdziała...:)
A nie sadzę aby za ~700 stów chciało się komuś pisać oprogramowanie i bazę danych + do tego koszty sprzętu...:)
Więc chyba wszystko jasne...:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dzięki ,zdaję sobie sprawę że większość tego badziewia pochodzi z pewnego kraju żółtej wiśni . Tylko czemu dopiero my odbiorcy końcowi musimy za to bulić . A oni sobie wypisują o przedstawicielach i takie tam dyrdymałki . Zresztą tylko u nas robi się polowanie na czarownice.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Bo żółte mają wywalone na wszelkie patenty...:) Co nie oznacza, że nie mają ochrony patentowej, tylko dużo ona kosztuje i ciężko ją uzyskać...:)
Co do takich zabawek, to myślę, że max 50 % działa tego co oni opisują...:)
A co do legalności, to myślę, że jest legalny, bo pewnie ma ich autorskie oprogramowanie - żółte dużo się nauczyli przez kilka lat...:)
Ale może ktoś już używa i się wypowie...:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
U nas zawsze wszystko popaprane . EU dopuszcza zbiorniki gazów LPG na 20lat ,czyli jeszcze 10 lat po teście fabrycznym który jest teź na dychę nie robisz testu ciśnieniowego . Przy przeglądach sprawdzają tylko czy szczelna a u nas nadzór gazów technicznych bierze słoną kasę za dopuszczenie albo kup nowy .

Do góry Bottom