• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Moje maxi się zepsuło. Wysłałem do naprawy. Sprzedałem nerkę i kupiłem Autela

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Koledzy nie chce nikogo naprawdę obrażać nie jestem żadnym mechanikiem samochodowym ani elektronikiem trochę kumam i powiem Wam panowie szczerze kupiłem takie dziadostwo jak Maxi Ecu,dlaczego dziadostwo dlatego że nie obsługuje mojej 211 potrafi jakieś błędy odczytać, jednakże cena moim zdanie przekracza wartość i jego możliwości, nie wiem może się i mylę i nie mam o nim pojęcia ostatnio dokupiłem program na Toyotę za ponad 100 zł. do kasowania błędu poduszki powietrznej i tu wszystko zadziałało ale Mercedesa kiepsko obsługuje. Już więcej nie kupiłbym w przyszłości i komuś kto chce tak amatorsko sobie go wykorzystywać szczerze odradzam lepiej pare groszy dołożyć i mieć coś konkretnego.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
nie obsługuje mojej 211 potrafi jakieś błędy odczytać,
Tzn. nie zgadza sie z opisem z tej strony: https://maxiecu.com/en/products/functionality-search/?
Dla mnie sam fakt, ze mozesz sobie sprawdzic co to robi w taki sposob to juz jakis plus, bo wiele firm takiej mozliwosci nie daje, przynajmniej nie az tak szczegolowo. Natomiast jezeli to jest tam wpisane, bo jest wpisane, a potem wychodzi ze nie dziala cos co ma dzialac to slabo.

Ja sie tym rano bawilem z Masterem 67blacha i pierwsze wrazenie jest dosc pozytywne.
Zaczne od tego co mi sie nie podoba na dzien dobry:
Nie ma auto Vin, wiec "na pierwszy strzal" dla mnie odpada, poza tym ksztalt glowicy - no nie wiem czy to wszedzie wejdzie, ale od czego sa przedluzki obd. Brak mozliwosci zmiany tla z zielonego - zdecydowanie wole biale tak jak w innych programach, chyba ze jeszcze tego nie odkrylem. Moge zmienic czcionke biala/czarna.
Na plus ze mimo ze to moze 30 minut uzywalem to jest calkiem intuicyjnie, wiec mysle ze bym szybko zalapal. Pomogl mi namierzyc wtyczke do wymiany, ktora ktos przede mna uszkodzil i parametry ktore sprawdzalem sie poki co pokrywaja bez jakis bzdur.
Zobaczymy, fura sie laduje bo klient wyjezdzil do zera baterie, wiec bede sie tym dalej bawil. Z tego co widzialem sa actuators i mozna rowniez cos skonfigurowac (np hill start - podobno), wiec wg mnie niezle o ile to bedzie dzialac. Nie omieszkam sprawdzic.
Prawdziwy test - jezeli bede mial czas - bedzie kiedy do garazu wjedzie Zoe, bo w terenie tego sprawdzac nie bede, a dostalem to dlatego ze klient nie umial namierzyc usterki. Chce sie przekonac czy to interfejs na ktory zwalal wine, czy moze jednak on nie jest taki sprytny jak mu sie wydawalo.

Oczywiscie to nie jest sprzet, ktorego bede na codzien uzywal, ale jak jest pod reka to czemu sie nie pobawic chwile.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Lepiej mieć kilka. U mnie np chrysler wypalanie DPF maxi nie da rady Autel bez problemu. Dziś kaskę inspekcję w Renault Autel niby przeszło ale Serbia świeci. Maxi bez problemu

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ja bede sie dalej tym bawil. Narazie sie jeszcze nie wgryzlem, ale poki co dramatu nie ma, moze poza zielonym tlem - to jest dla mnie nie do przejscia, ze nie jest biale.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Eee tam. Od 10 lat żona mi mówi, że ten wiszący kabel od internetu jest nie do przyjęcia. Wisi se dalej

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
Koledzy nie chce nikogo naprawdę obrażać nie jestem żadnym mechanikiem samochodowym ani elektronikiem trochę kumam i powiem Wam panowie szczerze kupiłem takie dziadostwo jak Maxi Ecu,dlaczego dziadostwo dlatego że nie obsługuje mojej 211 potrafi jakieś błędy odczytać, jednakże cena moim zdanie przekracza wartość i jego możliwości, nie wiem może się i mylę i nie mam o nim pojęcia ostatnio dokupiłem program na Toyotę za ponad 100 zł. do kasowania błędu poduszki powietrznej i tu wszystko zadziałało ale Mercedesa kiepsko obsługuje. Już więcej nie kupiłbym w przyszłości i komuś kto chce tak amatorsko sobie go wykorzystywać szczerze odradzam lepiej pare groszy dołożyć i mieć coś konkretnego.
Jeżeli na stronie producenta jest opisane że potrafi to zrobić a nie umiesz tego zrobić to robisz LOG przesyłasz to do producenta a nawet możesz się z nim skontaktować telefonicznie i oni poprawiają swoje niedociągnięcia i program jest poprawiony. A osobiście to nie spotkałem się z programem który jest do kilku marek pojazdów i jest idealny. Idealny to jest program dedykowany pod daną markę.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
Dowiedziałem się że MAXIECU szykuje zmiany a mianowicie wyjdzie nowe oprogramowanie 3 generacji i ma być w nim już odczyt po VIN, oraz więcej funkcji (jakich to nie wiem konkretnie) i żeby mieć ten program 3 generacji trzeba będzie ponownie zapłacić i będzie jeszcze roczny abonament na pobieranie aktualizacji ale w jakiej kwocie to jeszcze niewiadomo.

H79

Nowy
Punktów
1
Czy już może są jakieś nowe informacje dot. tego nowego softu 3. generacji?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Jestem na testach ale fejs padł i odesłałem. Tzn dokładnie to dostałem do testów ale z jacji zapier....lu nawet nie sciagnolem oprogramowania. Jutro powinien być kurier. Tym maxi zajefaj od się koduje VAGa a ja mam już kolejkę

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Trzeba dać każdemu szanse jak im pierwsza i druga generacja nie wyszła to może trzecia da rade trzymajmy kciuki

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Post #219
I jak dla mnie to rozumiem fakt że wprowadza abonament i to że maxiecu będzie coraz droższy. Podejrzewam ze kiedyś pracowało nad programem 3 osoby ... dzisiaj już pewnie z 5 . A każdy chce żyć i kasiore do domu przynosić:) i to coraz większą;)

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
Tak będzie miesięcznicy abonament ale tylko na aktualizację i podobno ma być wydany do końca 1 kwartału.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
No ale może w końcu podczas diagnostyki jak będziesz się konsultował dlaczego brak błędu w systemie a kontrolka check na desce to już pewnie nie usłyszysz ze to często wina po stronie samochodu

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
Tak jeszcze nie miałem, miałem błąd nie opisany ale że check świeci i nic nie pokazało to jeszcze nie miałem. Według mnie są duże braki pod względem diagnostyki opla od 2015 i podobno w nowej wersji wiele się nie zmieniło odnośnie marki opla.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Misiakowski ... są auta co nie ma błędu a kontrolka świeci. Np źle zrobiony soft po dpf off ...

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Tak zwany błąd P0000. Pojawia się po nieumiejętnej obróbce softu, np. DPF off.
Niektóre testery pokazują wtedy P0000 - nieznany kod błędu, np. Autocom/Delphi.

Do góry Bottom