• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 5 stuki w silniku pod obciążeniem

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
mikrometr ci potrzebny zakres pewnie 25-50mm
teraz pytanie czy sie nie zestresuje przy pomiarach jak tego nigdy nie robił!!
masz racje z książką tez jestem zdania ze gdy skladał koszt 80-140 pln na nowe panewki ucieka !! szkoda takze ze nie sprawdził luzu na sworzniach tłokowych przed złożeniem . Teraz bym zakładał nowe panewki na korby i czekał do pierwszego odpalenia!!

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Przełożyłem panewki z 4 korby na poerwsza i delikatny luz jest.
Założyłem z powrotem na pierwszy te z pierwszego ale nie patrzyłem już jak (na bank inaczej niż były) i luzu prawie nie ma.

Zmierzyłem tą moją suwmiarka 0.01 i wyszło że wał pod pierwsza korbą 46.97 pod czwarta 46.98. Ksiązkowy wymiar to 46.980-47.000. Wiec tworetycznie ten czwarty dobry a pierwszy nie. Z drugiej strony i tak nie jestem w stanie zmierzyc owalu a ksiązka podaje dopuszczalny luz owalny na 0.05 czyli teoretycznie nawet jak mam jedna setke mniej to moze byc w normie.

A jaki wymiar maja panewki nominalne?

O pomiar średnicówką sie bójcie - mialem już w rekach tylko cięzko bedzie to dobrze pomierzyc w bloku.

No z tym luzem na sworzniach faktycznie nie pomyślałem żeby je sprawdzić, ale byłem z jednym tłokiem u znajomego mechanika i oglądał go i stwierdził że wszystko jest ok.
Z drugiej strony na logikę ja w tym miejscu nic nie ruszałem. Nie wierze ze nagar trzymał wymiar o po wypłukaniu nafta zrobił sie tam luz. To tłumaczenie troche jak z olejem. Mam juz sporo najechane to wleje gęstszy olej żeby nie wypłukać nagaru z silnika.

Panewki natomiast to inna sprawa bo zdejmowałem tłoki z korbowodami.

Nie chce sie już pchać w większe koszty więc chyba załoze te nowe panewki i z sercem na ramieniu bede uruchamial.

A tak przy okazji macie jakis patent na założenie miski? Z jednej strony zachodzi na nią skrzynia z drugiej pokrywa rozrzadu. Na dodatek śruba od łapy skrzyni blokuje ją przy zakładaniu. Da sie to jakos normalnie założyć bez zrzucania pokrywy rozrządu i odkrecania łapy skrzyni?

Ostatnia edycja:

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
A co Ty chcesz srednicowka mierzyć? Mikrometr do mierzenia czopow i wszystko. Z tego co piszesz to masz suwmiarke z dokładnością mikrometru bo do 0.01mm.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Pomyłka. Mikrometr do wałkow, średnicówka do otworów.

Moja suwmiarka mocno wysłużona. Musze skombinowac nowszą.

Ale dokładnosc faktycznie 0.01.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Słuchajcie jak dokładność do 0.01 to jak mikrometr więc wymiar dokładny. co do wyslugi suwmiarki to im częściej używana to wymiar zanizony czyli można strzelać ze czop się mieści:)

Mnie tam w szkole uczono że suwmiarka ma dokładność do 0.02mm. Może czasy się zmieniły i suwmiarki też.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Pomiar wału suwmiarką :D ,jak założysz te nowe panewki i odpalisz brykę to żeby się nie rozczarować po miesiącu lub sześciu ,daj jej ostro po garach ;).

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Mimo wszystko suwmiarka elektroniczna ma na wyświetlaczu pomiar do 0,01 ale ja bym nie do końca temu wierzył, wystarczy że dociśniesz mocniej i słabiej i już masz dwa inne wyniki. Do tego typu pomiarów mimo wszystko ja bym zastosował mikrometr zwykły lub elektroniczny ale mikrometr. I oczywiście nowe panewki na wszystkie korby.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Panowie pomiary zrobione.
Wyniki:
I cylinder - 46.850
II cylinder - 46.980
III cylinder - 46.985
IV cylinder - 46.985

Zatem wał w normie. Prawidłowy wymiar to 46.980-47.000.

Czy zatem muszę na coś zwrócić uwagę przy zamawianiu i zakładaniu nowych panewek?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Panowie pomiary zrobione.
Wyniki:
I cylinder - 46.850
II cylinder - 46.980
III cylinder - 46.985
IV cylinder - 46.985

Zatem wał w normie. Prawidłowy wymiar to 46.980-47.000.

Czy zatem muszę na coś zwrócić uwagę przy zamawianiu i zakładaniu nowych panewek?
Ty na nic ,szlifierz będzie wiedział co zrobić.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Napawać i pilnikiem szlifować :D

Do góry Bottom