• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 5 stuki w silniku pod obciążeniem

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Tak się teraz zastanawiam jeszcze nad tym rozrzadem. Mam takie wrażenie że wał korbowy przy rozbieraniu nie dotykał blokady. Czyli był przed GMP przy założonej blokadzie na wałkach rozrządu.
Sprawdze BTDC na kompie i wtedy będzie wiadomo. Jesli okaże się że kąt jest mniejszy to te pieprzone blokady wylądują w koszu.
Logicznie myśląc ma to sens. Skoro mam ustawione BTDC np. Na 0 to iskra jest później niż powinna czyli ciśnienie jest większe co może prowadzić do dodatkowego zapłonu.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Krokowy sprawny - obroty falują dalej.

Czujnik spalania stukowego dobry - 4,87 mega.

Pozostał do sprawdzenia czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Teraz to już tylko komputer, choć mam już powoli nerwy.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
No i panowie problem rozwiązany.

Można by powiedzieć że głupota, ale akurat taki silnik robiłem pierwszy raz i jedną rzecz przeoczyłem.

Problemem było koło pasowe na wale korbowym. Źle założone. Przez to stuki i falujące obroty!!!

Składałem z książką w rękach i przy kole była jedynie informacja o momencie dokręcenia śruby. A że koło jest na stożku to założyłem byle jak. Tam jest jednak w kole otwór na śrubę M6 którą trzeba wkręcić w GMP 1 tłoka. Teraz to w książce znalazłem, ale było trochę dalej i to dlatego wcześniej tego nie zauważyłem.

Dziękuję wszystkim którzy szczerze chcieli pomóc.

Ciekawe czy znajdzie się teraz ktoś kto powie "wiedziałem" hahaha

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
No i panowie problem rozwiązany.

Można by powiedzieć że głupota, ale akurat taki silnik robiłem pierwszy raz i jedną rzecz przeoczyłem.

Problemem było koło pasowe na wale korbowym. Źle założone. Przez to stuki i falujące obroty!!!

Składałem z książką w rękach i przy kole była jedynie informacja o momencie dokręcenia śruby. A że koło jest na stożku to założyłem byle jak. Tam jest jednak w kole otwór na śrubę M6 którą trzeba wkręcić w GMP 1 tłoka. Teraz to w książce znalazłem, ale było trochę dalej i to dlatego wcześniej tego nie zauważyłem.

Dziękuję wszystkim którzy szczerze chcieli pomóc.

Ciekawe czy znajdzie się teraz ktoś kto powie "wiedziałem" hahaha

wychodzi na to, że jestem jeszcze głupszy niż myślałem i nic nie łapię z tego. może przez to, że nie miałem do czynienia z tym silnikiem.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
https://zapodaj.net/d54cb0096104b.png.html

Niejasno napisałem. Wkręcić należy śrubę w blok przez otwór w kole pasowym. Wał ma być ustawiony na GMP 1 tłoka.

Wszystko miałem dobrze poskładane tylko koło nie tak jak należy, przez co czujnik położenia podawał niewłaściwe impulsy.

Cieszy jednak to, że murarz upiekł bułki.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
czyli to jest koło foniczne? bo jeśli tak, to chyba normalne, że nie można założyć go jak się podoba, bo czujnik będzie źle czytał albo auto w ogóle nie odpali.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
czyli to jest koło foniczne? bo jeśli tak, to chyba normalne, że nie można założyć go jak się podoba, bo czujnik będzie źle czytał albo auto w ogóle nie odpali.

No u mnie paliło tylko za pierwszym razem większe stuki i obroty prawidłowe, za drugim razem mniejsze stuki i falowanie obrotów.

Przy składaniu trochę się zastanawiałem nad tym kołem, ale pierwszy raz miałem do czynienia z kołem na stożku i dlatego skończyło się jak skończyło. Jestem mądrzejszy o kolejną rzecz co mnie osobiście cieszy.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zawsze jeśli czujnik obrotów z czegoś czyta, to trzeba ustawić tak samo jak było. teraz już wiesz. ale ile roboty i myślenia na darmo. błędu nie zgłaszało?

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
zawsze jeśli czujnik obrotów z czegoś czyta, to trzeba ustawić tak samo jak było. teraz już wiesz. ale ile roboty i myślenia na darmo. błędu nie zgłaszało?

Dokładnie teraz już wiem.

Na komputerze własnie zero błędów co mnie dziwiło.

Dlatego nie ustawiałem bo niedoczytałem właściwie książki ot cały problem. A że wcześniej miałem do czynienia z kołami na klinie to zgłupiałem. Niemniej jednak cieszy mnie to że problem rozwiązany, a czasu nie szkoda bo zabierałem się za niego ze świadomością że to potrwa. Samochodów mam na tyle, że było czym jeździć, a że jestem akurat w trakcie generalnego remontu mieszkania to trochę zeszło, bo czasu na auto brakowało.

Teraz tylko wypucować, piękne zdjęcia i do sprzedania. 4 samochody dla dwóch osób do zdecydowanie za dużo.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Z tymi oponami będzie problem bo się tyle nie uzbiera :D Choć w jednym są letnie (akurat teraz jeździ nim żona, bo jej poszło do poprawek lakierniczych) więc kupiec będzie miał problem zmiany na wiosnę z głowy :D

Handlowało się trochę autami, ale to już przeszłość :D Od czasu do czasu się coś przywiezie i takim to oto sposobem się uzbierało.

Do góry Bottom