• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 5 stuki w silniku pod obciążeniem

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Można by rzec niestety.

Niemniej jednak radość jest. Pierwsza trasa za mną (400 km) i zero ubytku oleju. Przed remontem nad morzem po około 650 km wlałem 1.5 litra oliwy, wiec efekt pozytywny.

Troxhe zaryzykowałem bo na 4 cylindrze był lekki owal 20 mikronów ( na pozostałych 10) i złożyłem bez szlifu. Okazuje się że taka różnica nie ma większego znaczenia.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zobaczymy co przyszłość przyniesie .

Zobaczymy co przyszłość przyniesie.

Dastin4

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Libiąz
Zobaczymy co przyszłość przyniesie .

Ja już pewnie nie zobaczę, bo auto idzie do sprzedaży. Na razie za mazdą tysiąc km i olej bez zmian, cały czas na maksa.

Z drugiej strony wystarczy poczytać forum mazdy i masz cały przekrój. Biorą już przed pierwszą setką i biorą po remontach. Myślę, że ten samochód wcześniej pozbędzie się budy niż tego silnika.
Ja w sumie prawie wszystko mierzyłem i o wszystkim pisałem. A takich ktorzy nie mierzą tylko pierscienie wymieniaja jest pewnie cała masa,.a później hasła do klienta wszystko sie ustabilizuje jak się pierścienie dotrą.

Ja mam nadzieję że mimo wszystko będzie ok bo delikatny owal był ale żaden wymiar nie był.poza granicą. Skoro nie ma ubytków od samego poczatku to znaczy że taki jak u mnie owal nie ma większego znaczenia. Pierścienie sie dotrą i powinna byc jeszcze wieksza szczelność.

Ostatnia edycja:

adam512

Nowy
Punktów
0
Witajcie, mam identyczny problem jak autor ale w silniku 2.0 (również benzyna). Auto jest z 2010 (5 I CR), przebieg 150 tyś. Nie bierze oleju i nic nie było rozbierane w silniku. Stuki pojawiły się nagle po zimie. Czy problemem również może być koło pasowe?
Zawory były sprawdzane przy 120 tyś i były ok. Mechanik twierdzi, że te stuki nie są od zaworów. Występują między 1700 - 2200 obrotów pod obciążeniem, są na tyle delikatne, że ciężko je zarejestrować podczas jazdy.
Silnik pracuje normalnie, nie ma falowania obrotów, przyspiesza prawidłowo, błędów brak. Innych objawów nie ma.

adam512

Nowy
Punktów
0
Czy może to kwestia samego czujnika położenia wału? Ktoś coś doradzi?

Do góry Bottom