• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mazda 5

womech

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
witam jestem tu nowy dlatego nie wiem jak dokładnie założyć nowy temat jestem mechanikiem z podkarpacia , mam problem z mazdą 5 2,0 d 110 km mianowicie samochód dużo pali ok 9l/100km i jak ostatnio wpiąłem kompa przy zapalonym silniku wyrzuca błąd zakres lub wydajność wtryskiwacza nie wiem czy wtryski by padły nadmienię że samochód ma przejechane 60000 km i jest z 2009 r tylko że stał około pół roku

A

autozibi

Podaj kod błędu ... i napisz co pokazują parametry rzeczywiste .
Być może wtryskiwacze leją .

A

autozibi

kod błędu to P1200 natomiast co chodzi o parametry to na jakie mam zwrócić uwagę?
Jeżeli mam prawidłowe dane to ten błąd jest związany z układem paliwa i powietrza
a dokładniej z obwodem sterowania wtryskiwaczem .
Błąd bardzo ogólnikowy , sprawdź co pokazują czujnik temperatury i przepływomierz powietrza .
Jeżeli tutaj będzie ok , to wyjąłbym wtryskiwacze i je oddał do sprawdzenia .

D

dekster

witam jestem tu nowy dlatego nie wiem jak dokładnie założyć nowy temat jestem mechanikiem z podkarpacia , mam problem z mazdą 5 2,0 d 110 km mianowicie samochód dużo pali ok 9l/100km i jak ostatnio wpiąłem kompa przy zapalonym silniku wyrzuca błąd zakres lub wydajność wtryskiwacza nie wiem czy wtryski by padły nadmienię że samochód ma przejechane 60000 km i jest z 2009 r tylko że stał około pół roku
Może masz za wysoki stan oleju, może DPF cały czas chce się wyczyścić, lub oprogramowanie masz nie zmienione, wtedy dodatkowo dodawana jest dawka paliwa. Kiedy miałeś robioną kalibrację wtryskiwaczy? ja u siebie robię co 1 tys. km i nie mam kłopotu ze spalaniem (ale wyd.....piłem DPF) moja Madzia ma przejechane 189000 tys. i jest z 2008r.:p

womech

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
dziękuję za zainteresowanie się tematem, co chodzi o przepływomierz i czujnik temperatury jest ok, olej wymieniałem tydzień temu i zrobiłem reset danych rozpuszczania oleju, filtr dpf wypaliłem nie wiem dokładnie o co chodzi z tym oprogramowaniem i kalibracją wtryskiwaczy prosiłbym o pdpowiedź

D

dekster

dziękuję za zainteresowanie się tematem, co chodzi o przepływomierz i czujnik temperatury jest ok, olej wymieniałem tydzień temu i zrobiłem reset danych rozpuszczania oleju, filtr dpf wypaliłem nie wiem dokładnie o co chodzi z tym oprogramowaniem i kalibracją wtryskiwaczy prosiłbym o pdpowiedź
Poszukaj kogoś kto ma VCM IDS który mógłby wgrać nowsze oprogramowanie (soft), a co do kalibracji wtryskiwaczy to, silnik pracuje równiej i ciszej, tak w skrócie.

Do góry Bottom