• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane II RS - układ sterowania przepustnicą - nie odpala

seruu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam .

Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale .

-Mam problem z swoim Megane II RS , mianowicie auto jeździło od zawsze bez żadnych problemów , klika dni temu odstawiłem na wieczór po przejażdżce , na drugi dzień rano chcę odpalić , a tu kręci - odpala - łapie wyższe obroty i gaśnie i komunikat - sprawdź wtrysk .

-Podłączam CLIP'a - 2 błędy - układ sterowania przepustnicą i obwód czujnika ciśnienia kolektora dolotowego .
-Po odłączeniu kostki od przepustnicy odpala normalnie , ale działa na trybie awaryjnym z obrotami ok 1,2tyś , daje gaz to max 2,5tyś .
-Pośpieszyłem i zakupiłem nową przepustnicę - jest dokładnie to samo .
-Po włączeniu zapłonu przepustnica od razu "wbija" na max otwarcie i nie ma żadnego ruchu (i nowa i stara) - w parametrach CLIP'a też pokazuje max otwarcie na zapłonie ok 88% .
-Czujnik kolektora podmieniany od sprawnej RS'ki - nadal to samo .
-Przewody od przepustnicy do komputera sprawdzone - na wszystkich jest normalne przejście .
-Cewki OK
-sterownik silnika - podmieniany - OK
-pedał gazu , kostka OK
-w parametrach w zdjęciu 1.jpg jest parametr - przyuczenie krańcowych poz przepustnicy - NIE WYKONANE .

Panowie , co to może być ? Auto mi już ponad miesiąc stoi .

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    61,9 KB · Wyświetleń: 12
  • 2.jpg
    2.jpg
    56,3 KB · Wyświetleń: 10
  • 3.jpg
    3.jpg
    52,5 KB · Wyświetleń: 9
  • 4.jpg
    4.jpg
    53,4 KB · Wyświetleń: 12
  • 5.jpg
    5.jpg
    34,7 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnia edycja:

seruu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Pierwsze o czym myślałem , ale JAK ? W CLIP'ie opcja przyuczanie mam na szaro , nie mogę w to wejść .
W internetach jak czytałem nikt konkretnie nawet nie wie jak to sie robi ..

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A jest mozliwość zrobienia testu przepustnicy ? to zrób taki test niech wejdzie w skrajne i pewnie się nauczy

seruu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Jak włączyłem test przepustnicy -> nic się nie dzieje , kilka sekund ciszy (przepustnica nie reaguje tylko tak piszczy jak zwykle) i test się kończy . I tak można w koło .

No i dzieje się też taka rzecz , że jak odpalę auto bez kostki na przepustnicy i chcę pośledzić parametry to się nie da - bo rozłącza .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a na pewno ta używka dobra ? miałem tak z adaptacją VW ze niby ok a szalał na wolnych , tam sa 2 potencjometry i silnik tylko podobnie jak w VW

Ostatnia edycja:

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Renie maja opcje reset ecu co jak producent zaklada winno byc uzywane po naprawach ukladu dolotowego

Ale czy w tym przypadku pomoze nie jestem pewien

seruu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Gdzie to znajdę w CLIP'ie (ten reset) ?

Szukałem , ale nic nie pasuje do słowa reset - jest "wyczyszczenie" ale to chyba nie to .

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Nie wiem jak jest w clip ja latam na delphi albo snap on z tym ze snap nie lubi francuzów. Wiec w ori delphi ta opcja jest nie wiem czy w klonach też atel maxi sys 808 tez to ma

seruu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Problem rozwiązany , tak ja od razu po cichu myślałem , uwalony był komp a dokładnie układ który odpowiada za przepustnicę .

Wleciał nowy komp - auto działa .

Dzięki za sugestie ;)

Do góry Bottom