• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes A wymiana łańcucha rozrządu

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Silnik 1.9 Benzyna. Da radę wymienić łańcuch, bez wyciągania silnika?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Nie. Naprawdę nie. Wyciągnięcie całości 40 min jak mas wprawę. Jak coś to napisz na priv

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Mi się udało w vaneo zmienić pasek napędowy ale to była udręka ,a rozrządu to tam już nie wyobrażam sobie grzebać w takiej pozycji

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
W vaneo czy tam aklasa ( bena diesel ) pasek wymienia się wyśmienicie. Nie wiem czego stekacie . Max 15 min roboty . Wymieniałem teraz w 1.7 vaneo napinacz ( całe z łapą ) + pasek . 1.5 h z kawą . Co tak stękacie ? A silnik tam opuścić to max 40 min .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
W vaneo czy tam aklasa ( bena diesel ) pasek wymienia się wyśmienicie. Nie wiem czego stekacie . Max 15 min roboty . Wymieniałem teraz w 1.7 vaneo napinacz ( całe z łapą ) + pasek . 1.5 h z kawą . Co tak stękacie ? A silnik tam opuścić to max 40 min .
Ciasno jest , np w w124 a tu ..np jest różnica;)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Nie wróci. Np robiłem jeepa Wranglera z 4 cylindrowym silnikiem. Po wyjęciu obudowy wiatraka. Wchodzisz pod maskę siadasz na moście i wymieniasz rozrząd. Maskę można zamknąć żeby na łeb deszcz nie leciał
jeszcze e34 1.8, pamiętam, że pół skrzyni było na wierzchu

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Ma ktoś poratować schematem rozrządu do tego 1.9? Bo żadnych znaków nie widać.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-24
Miasto
Rybnik
jakieś dane w dupie ma czytanie do tyłu, pełnym zdaniem.

jakubb19

Początkujący
Punktów
1
Z mojego doświadczenia, jest możliwa wymiana łańcucha rozrządu bez wyciągania silnika, ale jest to bardziej trudne i czasochłonne (nawkurzasz się) niż przy wyciągnieciu silnika. Nie musisz wiesz rozbierać połowy samochodu, ale to co potrzebujesz, aby dostać się tam. W tym miejscu jeszcze polecam Ci wszystko do rozrządu zamawiać ze sprawdzonych miejsc. Ja w okolicy nie mam sklepu motoryzacyjnego, dlatego zamawiam z Auto Części Zielonki ich polecam, natomiast na Allegro Olx bym uważał. Jeżeli masz jakiś sklep stacjonarnie to super, ale porównaj ceny z tym sklepem motoryzacyjnym co wspomniałem.

joy19

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Pruszków
silnik 1,6 16v benzyna . Czy do wymiany łańcucha trzeba wytargać silnik z auta? Jeśli tak to ile cenicie wyjęcie+wymiana rozrządu ?
Nie dawno miałem tą przygodę 3,5 tys z moimi używkami , a alternator , pasek, rolki napinające, pompa chłodziwa , rozrusznik , olej , wkład itp. . sprawdzać używki a najlepiej kupować <<ORI > przez Dobroczyńców to wyjdzie ze 7 koła. Warszawka wyjecie 3 koła.
UWAGA , przyczyną był źle założony wkład filtra oleju przez Dobroczyńcę z Pruszkowa i bliskich okolic UWAZAC na to co robią ,żądać starych części.

Załączniki

• stare.jpg
    stare.jpg
    276,6 KB · Wyświetleń: 7
  • tak załozny wkład.jpg
    tak załozny wkład.jpg
    235,4 KB · Wyświetleń: 6
  • tyle złomu.jpg
    tyle złomu.jpg
    196,7 KB · Wyświetleń: 5
  • tak sprawdają.jpg
    tak sprawdają.jpg