• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mercedes E190 problem z odpalaniem

misiek22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wadowice
Witam mam klopot z mercem e 190 1.8 benzyna ,mianowicie ma problem z odpaleniem na zimnym silniku wymienione juz kupe rzeczy m.ni czujnik temperatury pompa filtr kopolka ze swiecami czekam jeszcze na przekaznik pompy bo z tego co przegrzebalem kable to on steruje tez wtryskiem rozruchowym ale wtrysk sie nie uruchamia .Jak wtryskiwacz zasteruje z zasilacza to elegancko dziala . moze ktos przerabial temat bo mi sie juz pomysly koncza.

D

dom4n4k

Ja miałem taki sam problem w focusie, jak już odpalił i się rozgrzał to bezproblemowo odpalał, mi pomogło przeczyszczenie przepustnicy wraz z czujnikiem przepływomierza (specjalny kontakt jest do tego) 30 minut roboty.

misiek22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wadowice
dzieki tylko problem w tym ze to merc z 93 roku a wtrysk benzyny jest mechaniczny powiem ci ze studiuje temat juz tydz mam czesci za okolo 500 zl i lipa a czesci do niego nie sa tanie .
Diagnoza nie jest latwa to wiem ale juz nawet rozgrzebalem sterowniki i lipa
Ja miałem taki sam problem w focusie, jak już odpalił i się rozgrzał to bezproblemowo odpalał, mi pomogło przeczyszczenie przepustnicy wraz z czujnikiem przepływomierza (specjalny kontakt jest do tego) 30 minut roboty.

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
Sama benzyna czy z gazem
Tam jest wtrysk mechaniczny k-jetronic
Jeśli tak to zobacz płytkę spiętrzająca sprawdź przswodypodcisnieniowe czy nie są spękane zobacz czy w wtrysku mech nie jest popękany tzw kalosz jest od spodu i wyreguluj ten mechanizm mam gościa u siebie co się jeszcze tym zajmuje a ciężko to wyregulować

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wtrysk rozruchowy jest zasilany przez włącznik termiczny na głowicy- jaki problem sprawdzić instalację czy jest prąd na zimnym ???:D
A po za tym te układy są proste jak budowa cepa...:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Proste to może one nie są bo gdyby takie były to wszystkie by jeździły sprawnie i każdy potrafiłby je naprawić i wyregulować. Tak jednak nie jest.

Skoro nie odpala to znaczy, że nie odpowiedniej ilości paliwa by wystartować w trybie zimnego rozruchu. Więc albo uszkodzony jest układ wtryskiwacza rozruchowego bo jest na tyle zimno, że jest jego uruchomienie wymagane, albo dawka paliwa podawana przez wtryskiwacze jest na tyle uboga, że silnik nie "wstaje". Czasami wstanie po długim chechłaniu co świadczy o "zbieraniu" dawki paliwa w komorze i jak już zaskoczy to chodzi. O ile temat wtryskiwacza rozruchowego jest stosunkowo prosty o tyle druga opcja jest męcząca w diagnozowaniu. Po pierwsze wszelkie nieszczelności w szczególności na wężykach, odmach i na uszczelkach na wtryskach muszą być usunięte bo brak poprawnego podciśnienia uniemożliwi zassanie klapy na odpowiednią wysokość a to zuboży mieszankę i nie odpali. Po drugie stan samych wtryskiwaczy i jakość podawanego paliwa. Często bywa tak, że wtryskiwacze w zakresie dawkowania paliwa dla biegu jałowego i okolic nie są w stanie już wytworzyć mgiełki i kropelkują. Co powoduje brak paliwa w postaci mieszaniny a tylko i wyłącznie wytwarzanie rzadkiego paliwa w misce.

Stad należy wyciągnąć wtryski z kolektora połączone w instalacji, załączyć pompę na stałe i paluchem delikatnie operować klapą w celu zweryfikowania czy wtryski podają paliwo, czy podają w równych dawkach i czy w najniższych zakresach wychylenia paliwo w ogóle jest podawane i jak....

Pomijam wszelkie inne niesprawności.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
Jak naprawiałam 190-tekę ostatnio to pompa paliwa już nie domagała, a innym razem był pęknięty wałek rozrządu.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ciśnienie paliwa to zwykle w całej rozciągłości daje się we znaki.....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Do tego często cieknie waha z regulatora ciśnienia przykręconego na 2 śruby do kejeta, jeżeli auto długo stało to waha do wymiany. Ja mialem problem z lejacym kejetem, to były cyrki dopiero.

Do góry Bottom