• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes ML 320 cdi 2008 Rok

Porsche

Nowy
Punktów
0
Mam wyciek oleju z lewej strony silnika lonczenie skrzyni z silnikiem nad miska olejowa jest mala dzurka ma ktos pomysl co to moze byc za przyczyna

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Sprawdz dobrze skąd cieknie, czasami puszcza z uszczelki pod miską olejową a powietrze podczas jazdy pcha olej na łączenie silnika ze skrzynią. Jeżeli będziesz pewny że cieknie z łączenia obstawiał bym na któryś z uszczelniaczy, albo od strony silnika, albo od skrzyni, tak czy inaczej powinno wymienić się oba, obserwuj również przód silnika tam jest trzeci.

AdamoPiW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Kolego najprawdopodobniej są to oringi chłodnicy oleju, były one słabej jakości a w bloku silnika jest kanał którego zadaniem jest poinformowanie o tej usterce, kup w ASO nowe już poprawione za 20 zł i problem zniknie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak,to beda oringi chlodnicy oleju,duzo takich aut trafia z zatartymi silnikami do zakladu we Florynce przez te oringi wlasnie.

A

Anonymous123

Kolego najprawdopodobniej są to oringi chłodnicy oleju, były one słabej jakości a w bloku silnika jest kanał którego zadaniem jest poinformowanie o tej usterce, kup w ASO nowe już poprawione za 20 zł i problem zniknie.
No na pewno czekal cztery lata z naprawą na te odpowiedzi.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
On może już nie czeka na odpowiedź ale ktoś kto przyjdzie tutaj jutro albo za rok z podobnym problemem uzna tę wypowiedź za przydatną.

robert160

Początkujący
Punktów
0
Odkopię po 7latach ale mam wyciek w dokładnei tym samym miejscu. Szukałem po internecie ale poza tym teamtem nic nie znalazłem.

Wystarczy samą uszczęlkę wymienić ? Gdzie znajdę tą chłodnicę bo po bokach silnik nic nie wiedzę na środku między głowicami ?

w221 2008

robert160

Początkujący
Punktów
0
Jestem w trakcie naprawy, doczytałem że koniecznie po wymianie tych uszczelek nalezy odpowietrzyć układ smarowania silnika. Jest na to jakaś procedura w tym silniku ? ( jedyne co znalazłem to żęby odłączyć wtyczki wtryskiwaczy) i pokręcić silnikiem? Prawda/bzdura ?

Może ktoś już przerabiał temat i coś podpowie ? Auto generalnie ma 240tys km udokumentowanego przebiegu więc chyba nie dużo jak na te lata ale wyciek już był b.duży.

toldek1

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Nie lepiej wypiąć czujnik wału? na pewno nie odpali a zdjęcie wtyczek z wtryskiwaczy może mieć negatywne skutki

robert160

Początkujący
Punktów
0
na pewno nie odpali a zdjęcie wtyczek z wtryskiwaczy może mieć negatywne skutki
No też mi się tak wydaje że to głupie i dla tego pytam( mozna takim czymś pewnie ECu silnika załatwić)
Tylko czy w ogóle konieczne ?

Jeszcze doczytałem : "ponoć najczęściej była taka akcja w 350cdi 642.826, w 320cdi nie. Pytanie dlaczego, sama to robiłem kilak razy w swoim warsztacie, zawsze odkręcałem śrubę na turbo w celu odpowietrzania układu olejowego i było ok."

Ja mam 320 chyba bo to w221.

robert160

Początkujący
Punktów
0
Nikt nic nie wie ? Pokręce go chwile z odpiętymi wtryskiwaczami. Filtr i olej wymieniony na nowy.

Do góry Bottom