• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes Vito Vklasa 638 2.2 CDI- Nowy rozrusznik nie kręci

wierzba123

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Dolnośląskie
Witam,
wymieniałem silnik na nowy w Vito. Po przekładce silnik ciężko odpalił, okazało się że aku jest podnietę.
Wymieniłem akumulator na nowy naładowany prostownikiem przez noc, a rozrusznik kręci tak jakby akumulator był rozladowany. Słychać jak robi jeden obrót i koniec.
Masę podałem prosto z akumulatora na rozrusznik silnik dodatkowo uziemiony i dalej to samo wbija, ale ledwo robi jeden obrót.
Rozrusznik miał lekkie luzy na tulejach, po odkręceni od skrzyni na oryginalnych kablach kręci normalnie. Kupiłem nowy rozrusznik. Podłączyłem dodatkowe aku i dalej to samo. Pomyślałem że silnik się zatarł ? Auto na bieg i przepchałem je przez garaż bez problemu. Raczej nic nie blokuje rozruchu.
Macie jakieś pomysły ?

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Weź klucz załóż na wał korbowy i obróć wałem jak auto będzie na luzie jeśli nie dasz rady obrócić to silnik do roboty.A tak ogólnie to ten nowy silnik to taki nowy używany rozumiem?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Już stawiał bym na regenerowany bo do tego rdzewiaka nowy pięciokrotnie przewyzszyl by wartość auta... :vomit:

wierzba123

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Dolnośląskie
Silnik ze sprawdzonego źródła. Auto odpaliło i wróciło na kołach silnik chodził dobrze. Dzisiaj zakręcę jeszcze wałem.

Do góry Bottom