• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W140 3.2 92r. problemy z zapłonem

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Witam serdecznie
Mam problem z moim Mercedesem W140, jest to silnik M104.990 ze sterownikiem wtrysku LH-Jetronic 4.1 i sterownikiem zapłonu EZ-L. Po wymianie silnika auto zaczęło mieć problemy z odpalaniem, wolnymi obrotami i wypadaniem zapłonów (strzały w wydech, nierównomierna praca). Samochód ma moc, idzie jak strzała po przygazowaniu, jak jest zimny to chodzi dobrze i równo, ale zapala po 2-3 sekundach kręcenia. Po nagrzaniu powyżej 80*C zaczynają się cyrki, wolne obroty falują tak 50 obr/min w górę i dół przy czym słychać co jakiś czas rytmiczne pierdy w wydechu. Po dodaniu mocniej gazu jak schodzi z obrotów to potrafi strzelić w wydech. Po nagrzaniu dodatkowo zapala dopiero za drugim razem, najpierw odpalam i po sekundzie gaśnie, potem 5 sekund kręcenia i chodzi ale telepie silnikiem przez 5 sekund za chwilę się obroty stabilizują i chodzi już równiej. Zdiagnozowałem błędy diodą oraz poprzez współczynnik wypełnienia impulsu. Błędy jakie mi wywaliło to błąd nr.8 - i teraz nie wiem co to za błąd. Wg.instrukcji diagnozowania diodą jest to czujnik położenia wałka rozrządu, a wg.Auto daty - CKP Sensor , czujnik kąta położenia wału korbowego. A współczynnik impulsu wyniósł 60% czyli brak sygnału prędkości obrotowej silnika. Czujnik położenia wałka rozrządu zmieniłem i nic to nie dało. Mam jeszcze dwa czujniki położenia wału. Jeden jest od przodu na kole pasowym wału, a drugi z tyłu na silniku czyta koło zamachowe. Powinien czytać z koła zamachowego, ale ten z przodu może odpowiada za sygnał do EZL? Nie wiem już gdzie mam szukać pomóżcie troszkę Panowie bo nikt nie umie pomóc mi w tym temacie. Kopułkę i palec mam nową (stara miała powypalane styki) tak samo jak świece i przewody też nowe.

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Jest to manual, w tym tygodniu sprawdzę jeszcze ustawienie rozrządu, bo każdy mi podpowiada że może być źle ustawiony skoro czujnik jest nowy, instalacja jest ok (przewody), a dalej wywala czujnik wałka rozrządu. I ciężko zapala dalej, jak odpali to w dolnym zakresie obrotów jest takie jakby telepanie silnika.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
, jak odpali to w dolnym zakresie obrotów jest takie jakby telepanie silnika
Sprawdź nie tylko rozrząd , ale również stan łańcucha kół i napinacza , bo jeśli to drugi silnik i stał to może być , że jest zbyt luźny łańcuch . To może być przyczyną takich błędów również . I jeszcze jedno pytanie, tam powinna być membrama .

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
A no jest na listwie wtryskowej, tylko jak go sprawdzić? Widzę że jest nowy wstawiony bo są na nim napisy po polsku.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A jest tam takie wyjście na tej listwie jak do odpowietrzania z wentylkiem jak do pompowania koła , to sprawdź ciśnienie .

Do góry Bottom