• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Meriva B, problem z nawiewem

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Witam, mam problem z nawiewem z merivą b(układ taki sam jak astra j, czy chevrolet cruze)

Brak nadmuchu na szybę, byli już tam poprzednicy podmieniali silniczki.

Mam taki problem że zamiast na twarz dmucha na szybę i na odwrót. Nie ma możliwości innego spasowania silnika z trybem, lub tryba z klapkami - rozebrałem to i wszystko pasuje w jednej pozycji. Podmieniłem silniki i sterownik HVAC, bez zmian. Ma ktoś jakiś pomysł.

Adaptacje KTS czy launchem wiele nie zmieniają. Jest jakiś specjalny sposób na poskładanie tego? Ja robię tak że ustawiam ręcznie klapki na np szybę i silnik nie zazębiony też na szybę.

Bolo12

Nowy
Punktów
0
Może w instalacji silniczek-sterownik przewody zamienione .

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Wydaje mi się że znalazłem rozwiązanie. Auto jest poliftowe i powinno posiadać układ valeo, a wsadzony (widać że śruby ruszane) jest zespół nagrzewnicy delphi. Moduł HVAC i panel zostawiony od valeo. Przełożę piec i zobaczymy jakie będą efekty.

Swoją drogą auta kupione w komisach to temat na osobny wątek, maskara ile razy się nakombinowałem nad dziwnymi usterkami, a zawsze ktoś robiąc na handel zrobił taką rzeźbę, że brak słów.

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Problem rozwiązany, cały zespół nagrzewnicy założyłem wg vinu poliftowy valeo i wszystko działa jak należy. Co ciekawe nawet wtyczki między starym i nowym rozwiązaniem (delphi/valeo) są takie same. Pewnie nikt nie trafi na taką sytuację, ale rozwiązanie podaję.

Do góry Bottom