• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mit tyczący olejów syntetycznych.

Punktów
10
Miasto
Warszawa
Ok,Panowie,skoro Jesteście tacy mądrzy,na YT pewien mechanik zastanawia się czemu klientowi cylindry zardzewiały,silnik HEMI,,5.7 V8 .jeżdził na lpg,auto z oczywistych względów ,paliwożerne,było eksploatowane sporadycznie,ale znowóż nie tak rzadko by cylindry musiały zardzewieć,ja wiem,ale nie zdradzę tajemnicy,skoro tarcze hamulcowe potrafią przyrdzewieć,rdzawe plamy,pędzikiem,to czemu nie miałyby cylindry? Skoro w oleju też trochę wody z siarką jest,oleje,ta tematyka nie jest prosta. No,czemu cylindry przyrdzewiały?Jeśliktoś ma taki silnik,niech będzie ostrożny,i wybiera odpowiednie oleje,pod silniki amerykańskie.
Już któryś raz widzę jak piszesz o olejach i o tym jak to nieznane marki są super ekstra... Dla mnie to trollujesz to forum i tyle

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Kujawski jak zalejesz to też wyjdzie czyściutki, bo nie ma żadnych dodatków myjących i cały syf zostaje w silniku zamiast być wymyty przez olej.
Byś się zdziwił jakie oleje roślinne mają właściwości myjące.

jgdb

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
PAWŁÓW
Ok,Panowie,skoro Jesteście tacy mądrzy,na YT pewien mechanik zastanawia się czemu klientowi cylindry zardzewiały,silnik HEMI,,5.7 V8 .jeżdził na lpg,auto z oczywistych względów ,paliwożerne,było eksploatowane sporadycznie,ale znowóż nie tak rzadko by cylindry musiały zardzewieć,ja wiem,ale nie zdradzę tajemnicy,skoro tarcze hamulcowe potrafią przyrdzewieć,rdzawe plamy,pędzikiem,to czemu nie miałyby cylindry? Skoro w oleju też trochę wody z siarką jest,oleje,ta tematyka nie jest prosta. No,czemu cylindry przyrdzewiały?Jeśliktoś ma taki silnik,niech będzie ostrożny,i wybiera odpowiednie oleje,pod silniki amerykańskie.
zbyt mocno smarował i zgniło panie kierowniku:happy:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mogło tak być:),po prostu stosowano nieodpowiedni olej,samo smarowanie,chłodzenie to nie wszystko,amerykańskie silniki potrzebują odpowiedniego podejścia,czyli wyboru oleju ,który ma wybitne zdolności preciwrdzewne,taki olej zużyty posiada w sobie ok.40 razy wiecej tego czegoś w składzie od bliżniaczego Motula np.no ale 80 zł za niecały litr trzeba dać,cena nie bierze się z czapki.Chodzi mi o duet chemiczny dodatków,nie bez powodu podkreślane jest to,że oleje są wybitnie wzbogacone w związki przeciwrdzewne,widocznie silniki tamte są podatne na ten proces.Tutaj tkwi tajemnica w użytkowaniu silników z tamtąd.Nie rdzewieją jedynie te silniki,które nie mają czasu by wystygnąć całkowcie.

Do góry Bottom