• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MK3 2001 1,8 DURATEC szarpanie na gazie...

Kaarol_3

Nowy
Punktów
0
Witam,

Kupiłem auto z instalacją BRC przy przebiegu 93,5 tys. (aktualnie 100 tys.) i od samego początku samochód szarpał tylko i wyłącznie podczas jazdy na gazie. Przy przyspieszaniu na obojętnie jakim biegu jest szarpnięcie. Szczególnie często zdarza się to przy niskich obrotach i wysokim biegu na rozgrzanym silniku. Oprócz tego podczas wrzucenia na bieg jałowy czasami obroty spadają prawie do zera i zapala się kontrolka akumulatora po czym podnoszą się do właściwego poziomu. Zdarza się też, że silnik zgaśnie.

Od razu wymieniłem cewkę, kable WN i świece po czym mechanik zapewniał, że na pewno problem zniknie. Niestety problem pozostał. Udałem się więc do fachowca (z polecenia) od instalacji BRC. Mechanik ten podobnie jak poprzedni zabrał się za grzebanie w układzie zapłonowym, mimo że powiedziałem o wcześniejszej wymianie cewki, kabli i świec. On swoje i stwierdził, że to na pewno wina układu zapłonowego. Po ponownym zamontowaniu nowych części (firmy ngk) problem nadal pozostał. Fachowiec pod znakiem zapytania (jak z resztą poprzednicy) wymienił filtr gazu i wyregulował. Niestety i to nie pomogło...

Błagam Was, pomóżcie rozwiązać ten problem, gdyż kilku mechaników, których odwiedziłem nie są w stanie mi pomóc, ponieważ nadzwyczajnie nie wiedzą co może być przyczyną tego denerwującego szarpania i tracenia obrotów na biegu jałowym. Czasami zdarza się, że auto zgaśnie podczas manewru skręcania, co jest niebezpieczne gdyż wyłącza się wspomaganie.
Podkreślam, że dzieje się to tylko na gazie. Na Pb jest ok.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Po pierwsze odwiedz dobrego gazownika ktory sie tym zajmuje niech okresli czy prawidlowo zostala założona instalacja lpg w jakich miejscach sa nawiertki, reduktor, dlugosci przewodów... Pozniej komputer ustawianie mapy statycznie i dynamicznie... Podczas jazdy z pc na kolanach... Po podlaczeniu na pewno sprawdzi tez wydajnosc komponentow czy nie niknie cisnienie poza tym jak chcesz porob zdj instalacji i wrzuc na forum mam akurat to samo auto z tym samym silnikiem na warsztacie z tym ze instalacja to lovato wtedy moge ew podpowiedziec co jest zle zamontowane

Ostatnia edycja:

Kaarol_3

Nowy
Punktów
0
Byłem u gazownika z polecenia, który zajmuje się instalacjami BRC i ma dobre opinie. Nic nie mówił, że instalacja jest źle zamontowana...
Na innym forum, jeden z użytkowników napisał, żeby sprawdzić luzy zaworowe...?!?!
Porobię zdjęcia i wrzucę, może coś wykminisz i pomożesz rozwiązać ten problem, bo nie ukrywam, że mnie to szarpanie i przygasanie na biegu jałowym wkur**a...

Po za tym gazownik podłączył lapa i był z nim na kolanach na przejażdżce...

Wystarczą takie foty? Czy zrobić przy świetle dziennym i bardziej szczegółowe?

Załączniki

• IMAG1468.jpg
    IMAG1468.jpg
    975,1 KB · Wyświetleń: 11
  • IMAG1469.jpg
    IMAG1469.jpg
    863,6 KB · Wyświetleń: 10
  • IMAG1470(1).jpg
    IMAG1470(1).jpg
    935,9 KB · Wyświetleń: 10
  • IMAG1471.jpg
    IMAG1471.jpg
    805,8 KB · Wyświetleń: 10
  • IMAG1472.jpg
    IMAG1472.jpg
    902,1 KB · Wyświetleń: 10
  • IMAG1473.jpg
    IMAG1473.jpg
    908,1 KB · Wyświetleń: 12
  • IMAG1474.jpg
    IMAG1474.jpg
    886,8 KB · Wyświetleń: 12

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
dokładnego zdięcia nawiertów nie ma ale poglądowo widać że przy montażu nie ściągano kolektora ssącego,gaz majster ponawiercał jak mu było wygodnie każdy w inna stronę zrób dokładne zdjęcie nawiertów wtryskiwaczy lpg i porównaj długości przewodów gazowych czy czasami nie ma miedzy nimi różnicy,jak mozliwośc podłącz pod kompa zobacz jak lambda pracuje

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nawiertki sa chyba w samej glowicy przy wejsciu do wtryskow pb ja tu mam tak samo fakt faktem kolektora na pewno nikt nie sciagal.. Wyczysc jeszcze przepustnice tylko dobrze zdemontuj napsiukaj jakiegos carb medic niech chwile postoi pozniej pedzlem to rusz zamontuj i sprawdź czy pomoglo czasem z lpg sa takie jaja kiedy przepustnica jest oblepiona syfem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skoro nie przerzuca na benzyne przy spadku obrotow to raczej nie wina cisnienia. Moze czujnik cisnienia gazu jest padniety, inaczej przy slabym reduktorze przelaczyl by na benzyne. Pomaranczowa mtm hana ma dobra opinie, niemniej wydaje mi sie ze jak w przypadku valtekow powinny byc zamontowane w pionie, dla utrzymania czystosci:)

Ja w kazdym badz razie obstawial bym reduktor (podlaczenie, sprawnosc) lub zle wyregulowany ecu gazowy. Sproboj tez rozciac trytki od instalacji gazowej, podobny myk mialem i ja i gdyby nie moj gazownik to siedzial bym i beczal:) A on popatrzyl na kable (pieknie ulozone i polutowane) i za 15 minut wszytsko grało:)

Ostatnia edycja:

Kaarol_3

Nowy
Punktów
0
Teraz w weekend bylem w trasie, jechalem w 4 osoby, auto zapakowane i to szarpanie nasilalo sie, tzn czesciej i wiecej niz jezdze sam. Szczegolnie czesto szarpal przy 2tys obrotow (ale nie tylko) przy dodawaniu gazu na wysokim biegu i niskich obrotach, czesto 4, 5 Bieg i 2 tys obrotow. Czy ktos tutaj z obecnych jest z okolic Poznania i moze polecic dobrego gazownika bo sam nie jestem w stanie nic zrobic, a wkurza mnie to co raz bardziej i moze natrafie w koncu na takiego, ktory uczciwie podejdzie do sprawy i powie co jest grane...

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Podpinam się pod temat . Kolega ma Mondeo
Mk 3 1,8 16V CHBA DURATEC

Problem polega na tym iż na bagnecie sucho i cały czas dolewa oleju . Duże ilości. Podpięty został pod vacuometr i wskazówka jest na czerwonym polu ( Late ign timing ) .

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
W sumie to nic . Pije olej i nie wiemy co mu jest . Niby się ładnie zbiera , trochę kopci na biało ale moc ma . Trzeba lać litr co 500 km ! Podobno te silniki tak mają .

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Chyba już tak . Tylko teraz co robić ? Czy wymieniać silnik ale to pewnie loteria czy same pierścienie a to już chyba nieopłacalne . No i jeszcze ten bagnet . Po co w aucie bagnet który nie pokazuje poziomu oleju ... :eek:

Do góry Bottom