• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Może głupie pytanie ale czy ten gaz się jeszcze opłaca?

• Thread starter sz.pak
  • Rozpoczęty

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Bova to taki cadillac w autobusach, MANy zgadza się że lepsze pod względem mechanicznym ale popatrz sobie na lion city z 2006 r i porownaj do solarisow urbino z 2007, MANy sama korozja a solki całe nierdzewka i aluminium

S

sz.pak

i to właśnie mnie dziwi no ale gdyby Solaris nie poszedł w tym kierunku Man by go zjadł. Scania raczej nic do gadania nie ma. Jest jednak małe ale. Po Warszawie testowo na express liniach jeździły Mercedesy. Ponoć się sprawdziły w kosztach eksploatacji. Teraz MZA nie wiem ile ich ma - 50? Coś się stać musiało jeśli zeszli i z MANa a Solarisów nie chcą. Dla Szpanu mesie? Nie sądzę by Mercedes gonił sztukę przeguba za mniej jak 2.000.000 bo jak pamietam to za lajona dawali w 2005 chyba bańkę 500.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja może jestem staroświecki ale takie ulewki to zwykłe dla mnie złodziejstwo bo jak to inaczej nazwać ?
co do wypłat ... ile palca za pracownika firmy angielskie , włoskie , niemiecjie a ile polskie ? Koszty, ten kto prowadzi własna działalność wie ile odprowadza haraczu na .... wiadomo .. i tu owszem moze czleka szlag trafić .

S

sz.pak

Marek, to o czym pisałem to nic nowego. Jakoś dziwnie tylko wyciszone ale każdy wie o co chodzi. To jest norma. Jeden mówi głośno - trzech milczy ale to ten sam klub.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I Tak i nie ,nie poprawią się zarobki w systemie podatkowym państwa .

S

sz.pak

Bo u Nas jest też tak: Rząd kradnie miliardy to co tam 50L ropy.

CITO

Gaduła
Punktów
12
Kolega szpak to szczęśliwy gość, czasu ma wolnego jak mało kto, bo pisząc w kilka dni 280 postów, wychodzi średnio co kilkanaście minut jeden i jeszcze ma czas na śmigniecie ponad 1500 km dziennie. Chyba,że czas mu się zakrzywia jak u Eistein'a . No i kasy musi mieć jak diabeł liści bo widać, że interes sam się kręci. Sorry musiałem skomentować bo kolega jest tak aktywny jak by pomylił blog z forum mechanika. Kasia Tusk mogła by się uczyć. :):):) Chyba że idzie na GWT :):):)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Gredziu. Ty mnie nie zrozumiałeś. Jak zwykle zresztą.

Jak zwykle zresztą, to właśnie Ty nie rozumiesz. Próbujesz mi wyjaśniać i tłumaczyć, a w zasadzie nie za bardzo jest co. Ja doskonale wiem jak jest.
Wyjaśnianie mi znaczenia słowa "oszczędności", to już zupełna błazenada z Twojej strony, nie rób ze mnie idioty.
Twoje wyjaśnienia całego problemu, wyjęte są żywcem z rozmów między kierowcami.
Oszczędności.... Hahaha. Dobre sobie, ciekawe dlaczego za te oszczędności kierowcy lecą z roboty, jak jakiś życzliwy nagra filmik i prześle na adres firmy? Przecież sama piszesz że wszyscy są z tego zadowoleni, i kierowcy i właściciele. Sam znam kilkanaście przypadków biednych kierowców którzy w taki sposób rozstali sie z firmą.
Furman się męczy jeżdżąc oszczędnie. No tu to pojechałaś, dawno sie tak nie uśmiałem:D:D:D, bo Twoim zdaniem - jak rozumiem- to Pan Kierowca przyszedł do pracy odpocząć? W swoich porównaniach pensji z Niemiec, Angli czy Polski, zapomniałaś podać różnic w tym ile zarabia właściciel firmy w Niemczech a ile w Polsce.
Kradzież zawsze pozostanie kradzieżą, niezależnie jak ją będziemy usprawiedliwiać.
I nie wciskaj kitu, że przykład z kluczami to inna sprawa. To dokładnie to samo; pracownik warsztatu też się męczy podnosząc je z podłogi czy wycierając z kurzu.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że ty się chełpisz tym że kupujesz kradzione. Idac na giełdę i kupując radio w dobrej cenie, nie znasz jego pochodzenia, wiec nawet jeśli kupisz kradzione to po prostu nie wiesz że takie kupujesz. Natomiast kupując od kierowcy, doskonale zdajesz sobie sprawe z tego co robisz - kierowca kradnie, a Ty stajesz się jego wspólnikiem, czyli również złodziejem. I żadne tłumaczenia typu, "taka jest norma na tym samochodzie, a mi pali mniej wiec mi się należy" tego nie zmienią.

Najsmutniejsze jest to że zamiast piętnowac takie zachowania, w Polsce jest dla nich przyzwolenie.
Tak ja shrek napisał, jak tu ma być dobrze, skoro okraść firmę to nie grzech tylko norma.
A co do PRL-u, to wiesz shreku, wtedy to przynajmniem w takim przypadku można było powiedzieć że się walczy z systemem ;)
Mam nadzieję że Marek się myli i że bycie uczciwym w dzisiejszych czasach nie jest staroświeckie.
A zasłaniającym się tym że rząd kradnie miliardy, to co tam 50l ropy, proponuję pogadać o zakupie "oszczędności" z kierowcami rządowych limuzyn. Przynajmniej będziesz mogła powiedzieć, że rząd Cię okrada, to Ty okradasz rząd, bo wychodzi na to że skoro rząd kradnie miliardy, to można śmiało wyjść na ulicę i okraść pierwszą z brzegu osobę. Tak w ramach rewanżu za to że rząd kradnie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kradzież paliwa toleruje tylko prezes pks z grajewa z tego co mi wiadomo, kierowcy tankuja sobie swoje auta na kamerach :D prezes tłumaczył ich że mieszczą się w przepalach ale to inna bajka :)

sowa103

Nowy
Punktów
0
wybaczcie panowie ale wydaje mi się że był to temat o opłacalności montażu instalacji LPG a nie o warszawskich autobusach...

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
wybaczcie panowie ale wydaje mi się że był to temat o opłacalności montażu instalacji LPG a nie o warszawskich autobusach...
Wybaczamy ;)
Posiedź trochę kolego na tym forum, a na pewno przekonasz się że jest ono inne niż wszystkie. Tu zakłada się wątek, który potem żyje własnym życiem, biegnie tam gdzie skierują go forumowicze i nie ograniczają go żadne ramy wynikające z treści tematu. I żaden admin lub moderator nie przychodzi i nie kasuje posta mowiąc że jest nie na temat.
Zupełnie jak w życiu, nigdy nie wiesz gdzie zaprowadzi Cię to co w danej chwili robisz.:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No chyba że posty znacznie odbiegają od tematu to Marlena robi ciach ciach :D ale tu cały czas jest mowa o paliwach ciekłych

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak paliwa wściekłe ..... podsumowując:
- ciekawe czy polski kierowca kradnie u np. niemca ?
- kupione radio za mała cene to powód do dumy
- kolega ma wene i pisze 288 watkow o autobusach warszawskich
- rzad nie okrada tylko inwestuje
- unikanie placenia podatków to cnota albowiem zapobiega sie marnotrawstwu ..
- dokładne rozlicznie sie z paliwa w firmie jest staroświeckiei naganne z punktu widzenia prezesa
- i inne dowolne wpisac
i jak to mawiał zulu gula ... polska do dziwny kraj ...

dawidof

Początkujący
Punktów
0
ahahah, świetne podsumowanie Marku !

A jeśli chodzi o temat, to moim zdaniem wciąż się opłaca montaż instalacji gazowej.. Tylko dobry warsztat trzeba znaleźć. Polecić np mogę autoryzowany serwis Stag. Ale to lepiej dowiedzieć się jak w danym mieście on funkcjonuje.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
im większy motor tym bardziej sie oplaca
moj c5 3V6 spala na trasie ok 13 l/100 lm lpg a PB spali jakies 11 i to jadąc te 160 wiec nie oszczędzam buta . Po miescie dochodzi do 17l a pb spali ok 15PB. Tyle że klima chodzi bo ma funkcje osuszania , z pod swiateł tez nie ruszam najwolniej . Ile mnie kosztowała instalacja ? A nie wiem bo :
- reduktor IG1 przerabiany kupiony używka i remont powiedzmy 300
- Hana 6x
- sterownik Agis moim zdaniem najszybszy z jakim miałem do czynienia .
Oczywiście faro 8

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja jeżdżę od nastu lat na lpg unikam diesla jak ognia koszty napraw coraz wyższe poza tym sam zabieram się właśnie za montaż lpg zakupiłem takie cudo zadzwoniłem do przedstawiciela agisa załtwia mi resztę kwitów w lipcu ma być szkolenie, i mam już 4 autka umówione na sierpień zobaczymy może w końcu coś ostrzej u mnie się ruszy

Załączniki

• IMG010.jpg
    IMG010.jpg
    215,8 KB · Wyświetleń: 22

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Agis to dobry wybór moim zdaniem sam mam i samochod spala tylko 20% wiecej LPG

samosia

Początkujący
Punktów
0
Czy do bmw e39 520i opłaca się instalować gaz?

samosia

Początkujący
Punktów
0
Nawet jeśli robię ponad 20tys. Km rocznie?

Do góry Bottom