• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Audi A4 B5

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
No to arni masz zagwostke ....ale co by tu nie kminic jak zrobisz tak jak trza to od razu będzie parę kucy więcej:D
Pewnie tak, niepohamowana moc :punch: tylko jeszcze mnie martwi że to to ma dwa EGR-y :bored: to jest pierwszy w moim życiu tak ekologiczny samohut

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wywal przed odpaleniem:D te łegeery to potrzebne jak świni siodło....ekologia..ino tam gdzie jej najwięcej potrzeba to nima

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Wywal przed odpaleniem:D te łegeery to potrzebne jak świni siodło....ekologia..ino tam gdzie jej najwięcej potrzeba to nima
No coś będzie trzeba zrobić z tym, może wystarczy odpiąć wężyki podciśnienia od nich i pozostaną zamknięte, na szczęście to nie jest diesel i mam nadzieję że kolektor ssący nie jest zasyfiony od spalin

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No coś będzie trzeba zrobić z tym, może wystarczy odpiąć wężyki podciśnienia od nich i pozostaną zamknięte, na szczęście to nie jest diesel i mam nadzieję że kolektor ssący nie jest zasyfiony od spalin
Kamerką termmowizyjną mógłbyś to sprawdzić?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No właśnie, nie ma dojścia tam by zobaczec czy nie jest zasyfiony kolektor np przez przepustnice??dobrze pisze?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
No właśnie, nie ma dojścia tam by zobaczec czy nie jest zasyfiony kolektor np przez przepustnice??dobrze pisze?
Porobie ci zdjęcia jak to wszystko wygląda :) ogólnie to nigdzie nie ma dojścia do niczego :D aż strach pomyśleć ile miejsca będzie w komorze silnika a4

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
nawisem mówiąc pierwszy raz w życiu naleję porządnego oleju 5w30 motul :D

Byłem parę lat temu na tym etapie i też wybrałem motul jako "porządny olej", po 7 tys. km wróciłem do marketowego, bo szklanki klepały już jak sieczkarnia, zaraz po wymianie ucichły. I na tym marketowym przejeździłem 17 tys. bez takich atrakcji :D
Ogólnie to chodzi o to żeby połączyć te 4 rury po tym jak cwaniaki wycięły katy, razem z łacznikami elastycznymi :facepalm:
Katów nie będzie?
tylko jeszcze mnie martwi że to to ma dwa EGR-y :bored:
Wypij piwo, z puszki wytnij kształt uszczelki(pomijając ten największy otwór), podłóż pod oryginalną uszczelkę egr, problem rozwiązany :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Taki widok był o godzinie 16
IMG_20211112_164132.jpg
Po zdjęciu michy taki
IMG_20211112_174246.jpg
Filtr jak widać jeszcze fabryka 1999r Filtran IMG_20211112_175155.jpg
Ogólnie to syf kiła i mogiła
IMG_20211112_174236.jpg
Przebieg licznikowy 280000 km, ciekawe czy wymiana oleju pomoże czy zaszkodzi :rolleyes: olej i filtr kupiłem orginalny ZF taki zestaw za 520zeta

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Silniki 1.8 VAG słyną z wycieków oleju silnikowego i nie bez powodu :) na początku jak kupiłem to cudo to wymieniłem wszystkie węże od odmy i ten taki plastikowy króciec za alternatorem, później uszczelki kapy zaworowej ale czy to koniec? Oczywiście że nie :D cały czas wisiała mi kropla oleju na tej rurce
IMG_20211116_180533.jpg
Już myślałem że to ze skrzyni leci ale nie, rano po nocy odpaliłem silnik i kapało z tej śruby, którą wykręciłem
IMG_20211116_180556.jpg
To był fałszywy trop ...
Strużka leciała z wysoka po bloku silnika więc udałem się tym tropem i tam jest tylko podstawa filtra oleju
IMG_20211116_180701.jpg
Wydałem aż 23,32 cebulionów na to
IMG_20211116_180716.jpg
Jutro zacznę z tym działać :)
Tak sobie myślę że chyba specjalnie kupuję te stare helmuty żeby mieć kontakt z zawodem :D i smar pod paznokciami a silnik V6 to podejrzewam że dopiero będzie wyzwanie bo one też nie cieszą się dobrą sławą tylko to już będzie inna półka cenowa no i wszystko co podejrzane trzeba będzie wymienić jak motor będzie wyjęty z budy ...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Arni też prserabialem wycieku w tych silnikach o dziwo po zdjęciu kolektora Ssącego jest bardzo piękny dostęp ...dobrze że doczytał ja post do końca bo wlasnieialem ci napisać o tej podstawie filtra olejowego..a jak wygląda druga strona sucha??? Od wydechu...

Tak te stare trumple są najlepsze ale i nie pozwolą się nudzić z tej gry się nie wypada...

Moja Volvetta coś zaczyna marudzić , coraz bardziej przerywa i obawiam się że to nie będzie raczej strona paliwowa ino trza by było pochylić się nad układem zapłonowym...zaraz zamówię przewody WN i Swiczki w Drakenie ....nadmiar złego jeszcze włącznik od świateł się zaczął pier.olic bo mrugają i potrafia zgasić się światła same.Prderabialem to w tym starym.

Tak że arni śledze wątek i na poczynania z V6 czekam z niecierpliwością.
:D
.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
zdjęciu kolektora Ssącego
Wypluj te słowa, nawet nie chcę o tym myśleć :eek:
Teraz po wymianie uszczelki pod kapą zaworów już jest sucho bo przedtem aż kapało na wydech
bardziej przerywa i
To przerywanie to mi się źle kojarzy i życzę ci aby faktycznie to był tylko układ zapłonowy :D kiedyś dawno temu jak jeszcze miałem tylko jedno audi to też miałem z tym problem, wymieniłem wszystko od cewki zapłonowej do świec łącznie i to nic nie dało :bored:
Ogólnie to było tak że jak popadał deszcz to wypadały zapłony, najgorsza kulminacja usterek była nad morzem w Grzybowie :D auto mi zgasło na drodze i na dodatek nie mogłem dłużej pokręcić rozrusznikiem bo bendix był na wykończeniu :D no i tak stałem jak pisda na drodze i za którymś razem odpalił z bólami no i taka sytuacja miała miejsce bardzo długo aż do momentu jak mi się zaczął lać płyn chłodniczy spod głowicy, dałem ją do remontu kapitalnego i jak ręką odjął, wszystkie boleści mu przeszły i nawet LPG przestało wariować, ot taka historyja, teraz jak jadę gdzieś dalej to biorę do bagażnika narzędzia, zapasowy rozrusznik, alternator, pasek, ster silnika :D ot tak po prostu

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie no myślę że...daj boże skończy się na cewkach;) ale tu żeś mi zasiał ziarno nie pokoju ..zrobię jeszcze test na co 2 ...ale właśnie był ja u kolegi ( razem kończyli my zawód mechanika prowadzi warsztat i ma bardzo duże doświadczenie). Podpial mi się pod sterownik łobede i mój klamot nie generuje żadnych błędów nic wszędzie czysto ...więc jeśli nawet będzie to głowica to od razu sukę na stół i będzie remont...

A propo KS w audi . Byl on przykręcony na takich redukcyjnych obejmach gumowych i skręcony opaskami...czyli że cała flansza była przykręcona do głowy ..pluzowywales opaski z jednej strony i zdejmowało się kolektor łot 2minuty roboty

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
redukcyjnych obejmach gumowych
Aaaa no faktycznie u mnie też tak jest :) zapomniałem że to nie 1.6
Odnośnie upg to wtedy spaliny nie dostawały się do płynu chłodzącego tylko myślę że to była wina wyrąbanych prowadnic zaworów, gniazda też były robione, planowanie płaszczyzn no i uszczelnienia, no nówkę cewkę zrobili z niej a przy okazji wymieniłem wszystkie uszczelnienia także może usunąłem jakąś nieszczelność KS :)

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Ty majster 2 minuty kur... ? Następnym razem do ciebie przyjadę przy sobocie to mi pokażesz jak to się robi :D
IMG_20211117_183432.jpg IMG_20211117_183448.jpg
Tak przy okazji wyszedł taki ananas
IMG_20211117_184324.jpg
Zaworek zwrotny się wykręcił i sobie leżał w środku między podstawą filtra a blokiem :bored: Ktoś wie po co jest ten zaworek? Trzyma ciśnienie w filtrze?

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
..nadmiar złego jeszcze włącznik od świateł się zaczął pier.olic bo mrugają i potrafia zgasić się światła same.
Najgorzej jak jedziesz w nocy nieoświetloną drogą i reflektory zgasną bo ruszyłeś manetką włączając kierunek :D
Ktoś wie po co jest ten zaworek? Trzyma ciśnienie w filtrze?
A to nie zaworek omijający filtr jak ten się zapycha?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Cześć Arni!! O tych dwóch minutach to chodziło mi o poluzowanie opasek:D a w sobotę to śmiało podjezdzaj nie takie rzeczy ci pokażę:D i jeszcze coś się przy okazji coś* zrobi na szybko...u

Najgorzej jak jedziesz w nocy nieoświetloną drogą i reflektory zgasną bo ruszyłeś manetką włączając kierunek :D
Noi się kuźwa stało...tak jak nanab pisze wyżej ....ledwo co wyjechalem z warsztatu światła zgasły na amen ....jutro wezmę się za przekładkę...:D

Do góry Bottom