• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo 2.0 tdci 2002r - podczas jazdy poszarpuje

Andrzejtcz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GTC
Witam,
mam problem z autem - podczas jazdy w okolicach 2-2,2tyś obrotów autem lekko poszarpuje i zaczyna lekko kopcić jasnym dymem. Dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku na 3,4,5 biegu przy spokojnej jeździe, gdy się doda gazu objawy znikają. Na zimnym silniku nie ma żadnych objawów (jedynie przez chwilę obroty falują)
Zauważyłem także że gdy przepnę przewód podciśnienia z zaworu bezpośrednio pod gruszkę turbiny to objawów tych nie ma i silnik pracuje idealnie .
Regenerowana była:
- Turbina
- Wtryski
- Pompa CR
wymienione:
- Przepływomierz
- Czujnik MAP-sensor (ten za IC)
- Elektrozawory sterujące podciśnieniem

Komputer nie pokazuje zadnych błędów (byłem na sprawdzeniu w serwisie Forda)
Ford niestety nie znalazł niczego - silnik wg nich chodzi idealnie, zaprogramowali od nowa wtryski i uaktualnili oprogramowanie (niestety nie dali mi żadnych wydruków z tego)..... a przyczyną poszarpywania obarczają dwumasę albo półoś.....(zapraszają na weryfikację i na kolejne 200zł...)

Andrzejtcz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GTC
A to by nie robił tego cały czas ? Robi to tylko w sztywnym zakresie i z tą turbina dziwnie ..... jakby była źle sterowana.
Wtryski były po regeneracji jeszcze raz wyciągają i sprawdzane w innym zakładzie i były ok, tak samo pompa CR jeszcze raz była zweryfikowana.
Z forda przysłali mi w końcu zrzuty ale raczej z nich niczego się nie wyczyta :-(

Załączniki

• skan Ford servis 21.06.2018r.pdf
    806,2 KB · Wyświetleń: 6

Andrzejtcz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GTC
Chętnie bym wybrał - ale w Tczewie byłem już u 4 mechanikow i lipa, następnie wybrałem się do autoryzowanego serwisu Forda w Elblagu - bo gdzie jak gdzie ale myślałem że ogarna ....i też lipa... (kazdy warsztat inna diagnoza końcowa)
Wniosek albo samochody zbyt skomplikowane albo mechanicy do d...y.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Przewód który przepinasz na to właśnie by wskazywał N75 uszkodzony. Jeden z lepszych silników na CR.
Może też być sprzęgło, ale doświadczony diagnosta od razu to powinien określić,

Andrzejtcz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GTC
Podmieniane już ten zawór na inny używany ale są szanse że może być też uszkodzony. Kupię nowy i zobaczymy czy to coś da. Czy pompa vaccum też by mogła coś takiego powodować ?? Czy coś jeszcze można w tym obwodzie sprawdzić ??
A czy sprzęgło nie dawało by tego samego objawy po przelaczeniu tego wezyka ??

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Wtryski. To nie ten zawór. Jak ma za mało powietrza dymi na czarno. A nie na bialo
A jeszcze lepiej powiedzą to parametry w czasie jazdy.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Diagnostyka na podstawie parametrów koleżko. Inaczej wydasz wiecej niż ford jest wart. Z ASO to chyba sciemniasz ze łapy rozłożyli. Chyba wystraszyłeś się stawek. Oni zawsze mają pomysły, co prawda często nieskuteczne...

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Tak jak wyżej? parametry podczas jazdy , szczególnie ciśnienie na szynie .
Ale stawiam tak jak poprzednicy na pezycinajace wtryski

Andrzejtcz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GTC
Z ASO niestety nie sciemniam, trzymali go na warsztacie 2h - dwa razy kompa podlaczyli, 2 jazdy probne wykonali (ale bez podłączonego kompa) na koniec mechanik stwierdził że to nie jest wina silnika (silnik wg niego działa bez zarzutu)
Podejrzewają dwumase lub półoś i zapraszaja ponownie na inny termin żeby te dwa elementy zweryfikować.
Ale jakoś ta diagnoza mnie do końca nie przekonała... wywalać w błoto kolejna kasę na weryfikację to chyba powinni zrobić za pierszym razem a nie odsyłać do domu i doić klienta drugi raz ...A trop z turbina itd zignorowali całkowicie, myślałem że podepną kompa i przejadą się i sprwadzą właśnie te wszystkie parametry a oni to olali.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom