• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo 4 2.0 tdci 136KM. Odpowietrzenie ukladu paliwa

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. Potrzebuje pomocy bo rece juz mi opadaja. Sprawa dotyczy mondeo 4 2008r 136koni z silnikiem z grupy psa. Otoz zrobilem rozrzad na blokady i zmienilem filtr paliwa. Za cholere nie moge go odpalic bez plaka. Z plakiem zapali i chodzi na obrotach od 1000 w gore rowno bez zaciec itd. Ale w momencie gdy puszcze pedal gazu to gasnie. Uklad paliwowy odpowietrzalem reczna pompka. Najpierw zalozylem miedzy przewody filtr-pompa i napelnilem cala obudowe filtra. Potem probowalem na przewodzie powrotnym z pompy wycisnac powietrze ale mozna tylko wcisnac raz gruszke i nie chce sie rozprostowac do ponownego wcisniecia. Na plaku jak odpalil to chodzil na wysokich obr po kilkanascie minut ale mimo wszystko gasnie. Nakretki przy wtryskach odkrecalem i krecilem silnikiem. Oprocz zalanego silnika brak efektow. Jestem juz w czarnej d... bo mialem jutro fure oddac a bez plaka nie chce odpalic. Prosba do was za kazdy podrzucony pomysl na odpowietrzenie ukladu. Moze macie jakies patenty? Wydaje mi sie ze tu lezy problem. Komputer bledow nie widzi a i jak chodzi sobie na wyzszych obrotach to cisnienie paliwa pokazuje niby dobre.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
My włączamy w układ pompkę ręczną przed filtrem. Nabijamy paliwo w układ, odpowietrznikiem upuszczamy powietrze, odrobina plaka na początek i dajemy mu pochodzić z pompką ręczną w układzie. Jak już pogoni powietrze z filtra i pompy na wyłączonym szybkie odpięcie pompki ręcznej i odpalamy delikatnie przytrzymując na obrotach. Każdy tak robimy. Moje prywatne z tym silnikiem też;]

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Ja co miałem styczność z tym mondeo zawsze miałem problem z odpowietrzeniem. Wypompowywalem powietrze z układu. Inaczej można było całego plaka podać i nie chodził na ON.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Tutaj wlasnie nie ma zadnego odpowietrznika. Jest tylko zaworek w stylu wentyla w kole przed sama pompa wtryskowa na przewodzie. Sprobuje jutro twoim sposobem

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
no tym zaworkiem spuść powietrze jak już pompka twarda będzie i hulaj dusza piekła nie ma.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Ja co miałem styczność z tym mondeo zawsze miałem problem z odpowietrzeniem. Wypompowywalem powietrze z układu. Inaczej można było całego plaka podać i nie chodził na ON.
Wypompowywales przez ten zaworek na przewodzie paliwowym?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Wkrecalem tam wężyk od koła typu bliźniak z ciężarówki i podciśnieniem wyciaagalem

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
S
no tym zaworkiem spuść powietrze jak już pompka twarda będzie i hulaj dusza piekła nie ma.
Sprobuje. Dzieki za podpowiedz. Rozrzad raczej odpada bo by z plaka nie palil. Ale z reszta dwa razy sprawdzalem czy na pewno jest dobrze.

Wkrecalem tam wężyk od koła typu bliźniak z ciężarówki i podciśnieniem wyciaagalem
Ale reczna pompka czy jakas elektryczna? Bo widzialem filmik jak gosc sobie elektryczna pompke zrobil i przez ten zaworek wyciagal paliwo z powietrzem.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Jezeli wejdzie Ci w obroty na jakiś czas tzn ze się odpowietrzyl. A jeśli nie pali ponownie to może się zapowietrzac od Nowa. Sprawdź uszczelkę przy nekretce filtra

Ja mam samorobke z pompy vacum od jakiegoś auta.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Jezeli wejdzie Ci w obroty na jakiś czas tzn ze się odpowietrzyl. A jeśli nie pali ponownie to może się zapowietrzac od Nowa. Sprawdź uszczelkę przy nekretce filtra
Ogolnie tez mam podejrzenie zapowietrzania. Jest tak ze chodzi np kilka minut na 1500obr i nagle sie dusi obroty obroty faluja i to sporo. Szczerze mowiac w zadnym miejscu, polaczeniu nie bylo widac jakiegos zapocenia z ropy. Wiec nie wiem za bardzo gdzie szukac juz przyczyny.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Jak by wszystko grało, to odpalasz z plaka i tyle, CR sam się odpowietrzy. Nawet bez plaka da se radę tylko rozrusznika szkoda.
Masz tam jakiś inny problem. Coś żeś spartolił.
Wiem ze powinien z plaka odpalic chwile na nim pochodzic i zaciagnac paliwo. Ale zauwazylem juz w kt
Patrz tam gdzie ingerowales.
Sprawdze jutro obudowe filtra jeszcze. Juz po rozrzadzie w sumie nie moglem go odpalic bo odpiolem przewody paliwowe zyby bolo latwiej obudowe zdjac.

Aa jeszcze przed robota klient zglaszal ze ciezko ma go rano uruchomic. Musi dlugo krecic i czasem przez chwile jakby nierowno pracuje. Po pierwszym uruchomieniu pali od strzala

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Z rozjechanym rozrządem na plaku będzie chodził, słabo ale będzie. Odetniesz plaka, zgaśnie.
A tutaj odetne plaka i dalej rowno chodzi na obrotach bez zadnej czkawki. Po prostu nie ma wolnych obrotow. Rozrzadu nie podejrzewam bo dwa razy blokady wkladalem. Jedna w kolko a druga w dziure za rozrusznikiem. Kolo zebate na wale ustawione na srodku po napieciu paska. W sumie nie pierwszy moj rozrzad w tym silniku. Raczej wina paliwa. Ale po tak dlugim odpowietrzaniu niby w wezach nie widac pecherza powietrza a gasnie

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
No to masz przerąbane tak samo jak ja z Oplem cdti...Po kilku dniach juz nie wiadomo gdzie łapy włożyć.
Pytanie, jak to chodziło przed, i czy w trakcie któryś wtryskiwacz nie pierdyknął.
Fajne te diesle na CR.
Wlasnie tego sie boje ze jakos to sie turlalo a po mojej ingerencji skonczylo zycie. Ale jeszcze bede probowal dziada odpowietrzac.

Wlasnie tego sie boje ze jakos to sie turlalo a po mojej ingerencji skonczylo zycie. Ale jeszcze bede probowal dziada odpowietrzac.
Przed naprawa chodzil rowno, nie szarpal bo sie przejechalem. Tylko tyle ze rano ciezko mial odpalic mimo ze stal w ogrzewanym garazu.

Do góry Bottom