• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk2 2.0 16v zetec nie wkręca się na obroty

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich. Mam problem z fordem Mondeo. Silnik dziwnie pracuje zarówno na pb i LPG tak jakby go przyduszało na wolnych obrotach. Na benzynie wkręca się tylko do 4tys po przełączeniu na Lpg wkręca się dobrze. Obroty po puszczeniu gazu jakoś dziwnie wolno spadają. Dodaje filmik żeby było wiadomo o co chodzi, może ktoś miał podobny problem i pomoże.

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Nie mam opcoma. Podłączany był inny komputer i nie pokazuje błędów. Zalożone nowe świece i przewody, wymieniony kolektor ssący i uszczelki bo podejrzewałem nieszczelność. Dodam że gdy dam mu trochę autostartu i wtedy otworze przepustnice to wkręca się i na benzynie. Może coś z paliwem? Wtryski sprawdzone, nawet podmienione z forda znajomego i nie widać różnicy.

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Muszę skądś załatwić manometr... A może być coś z podcisnieniem ? Jak odłączałem przewody i po prostu zabierałem mu powietrze to silnik pracował idealnie nie trzęsło go... Więc skądś te powietrze musiał brać, dlatego uszczelniałem kolektor ssący

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na kolektorze ssącym jest króciec do MAP, dobrze to widać z dołu a więc z podnośnika , tam
może być problem. Albo uszkodzony MAP też siedzi na kolektorze.
Tester powinien pokazać jakie jest vacum w kolektorze.

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Ale to by powodowało takie jakby odciecie jak na filmiku? Podjadę do kogoś z lepszym komputerem może coś pokaże.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zdalnie można też naprawić jeżeli rzeczy, usterki nazwane są fachowo po imieniu. A nie żebym musiał
domyślać się co autor postu chciał powiedzieć.

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć dlatego nagrałem film i wrzuciłem w pierwszym poście. Samochód zachowuje się tak jakby miał odcięcie zapłonu przy 4 tys obr.

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Auto było już u kilku mechaników i żaden nie znalazł przyczyny szukam dalej ... To samochód znajomego dowiedziałem się trochę więcej. Wymienili świece i przewody, a po wymianie coś strzeliło podczas jazdy i zaczęły się problemy. Wcześniej nie było wolnych obrotów. Wymienili zawór podciśnienia i wtedy zaczęło się coś dziać również z hamulcami tak jakby serwo nie działało, pierwsze naciśnięcie jest w miarę ok, przy drugim pedał jest twardy i już słabo hamuje. Do czujnika MAP dochodzi napięcie z kostki, natomiast wypięcie kostki w czasie pracy nic zupełnie nie zmienia. Kolektor ssący jest szczelny bo był wymieniany. Komputer wskazał jedynie na zawór egr (czy można go zaślepić?) i słaby sygnał czujnika położenia wału (czujnik podmieniony, brak żadnych efektów). Silnik w czasie jazdy wkręca się powyżej 4tyś na benzynie ale nie ma pełnej mocy. Silnik mocno się grzeje, jak trochę popracuje to trzeba uważać nawet przy otwieraniu maski bo jest strasznie gorąco od kolektora wydechowego. Więc zawór podciśnienia, czujnik MAP da się jakoś sprawdzić czy są sprawne? A może to zupełnie co innego? żaden mechanik nie ogarnął, dlatego kombinujemy już sami jak się da...

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a moze wydech zapchany? skoro taki goracy jest?

panie stanisławie oni nie maja testera dopiero podjada i zrobia :(

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Wydech jest ok. Podpięty pod inny tester pokazuje błędy
P0743 elektromagnes sprzęgła konwertera momentu - usterka elektryczna
P0750 - elektrozawór A
C0307
C1010
Tylko co one oznaczają?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3b6640cd5f9b5f71
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3bae677088f59bde

Ostatnia edycja:

Pawelch1992

Początkujący
Punktów
0
Ok. Czyli jedno już wiadomo. Dziękuję za odpowiedź. Ale czy problem z wolnymi obrotami i grzaniem się kolektora też może być od tego? Czy to jeszcze coś innego

Do góry Bottom