• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk4 P065B, P065C

Wojtas2708

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Problem z Mondeo mk4 2.0 benz często ciężko pali jak się zagrzeje zimny zawsze pali na strzał. Pokazuje 2 kody błędu P065B i Po65C. Nowe świece NGK platinum TR6AP - 13. Proszę o pomoc . Pozdrawiam.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
P065C FORD Możliwe przyczyny:
Wadliwy (alternator)
Wiązka alternatora brak połączenia lub zwarta
Obwód generatora : słabe połączenie elektryczne

Jeden i drugi na to wskazuje - uszkodzony alternator /wiązka

Wojtas2708

Początkujący
Punktów
0
Dzieki serdeczne za odp. A czy może wywalać ten błąd np przez aku? Bo jest 54Ah a powinien być pojemniejszy. Pytam ponieważ kumepl który dobrze zna sie na fordach twierdzi że sprawdzał alternator i zwrócił uwagę na aku. Chyba że coś na kablach nie halo. No i jak to ma sie do odpalania na ciepłym silniku.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Moze aku smietnik . Mialem tak w transicie 2.0hdi jak cieply byl to silnik wypadal nie chcial zapalic. W tym samym czasie co prawda wymienilem podkladki z frezowaniem gniazda wtryskow ale problem zostal rozwiązany.
To byl diesel ale moze u Ciebie wystarczy tylko wymiana aku. Ew sprawdzic czujnik walu i walka

Skoro wiesz ze aku nie taki jak trzeba to do wymiany

Wojtas2708

Początkujący
Punktów
0
Tzn aku nie ja kupowałem tylko poprzedni wlasciciel i wyglada jak nowy wskazuje tez pelny poziom naladowania kwestia tylko tego ze ma 54Ah a powinien pod 70Ah. Czujnik walu już mi ktoś o tym wpsominał i chyba tak zrobie bo to kolejna taka teoria.

Wojtas2708

Początkujący
Punktów
0
Z obciazeniem czy bez
Trafne pytanie. Bez ale teraz sprawdzimy przy pełnym obciążeniu (ogrzewanie przedniej i tylnej szyby, światła, nawiew itd).
Btw dziś pale go koło 12 pierwszy raz tego dnia i na liczniku na dole czerwona pozioma kreska nic więcej (szkoda że foto nie zrobiłem) przez całą trase odpalałem go jeszcze 3 razy i nic się nie zmieniło dopiero po około 8h jak wyszedłem z pracy wszystko tak jak poprzedniego dnia czyli tak jak na foto niżej w linku.
Posiadam taki https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1...-mondeo-mk4-europa-jelenia-gora-486140693.jpg

Z obciążniem powinien wskazać czy jest problem z alternatorem tak jak błedy wskazują zapomniałem dodać.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Podaj prędkość obrotową wału podczas rozruchu na ciepłym.

Do góry Bottom