• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk5 2.0 tdci sterowanie n75

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Poszukuje info na temat duty cycle dla tego zaworu. Cały czas jest 40 % przez to sztanga nie zaciąga do końca. Podciśnienia i sam zawór ok . Mógł by ktoś zerknąć na czasie ile ma tam być?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
Na pewno nie może być cały czas stała wartość więc na tą chwilę, nie ma to, tak naprawdę znaczenia ile powinno być.
Możesz nawet przyjąć jak dla każdego innego.
Tester Ci nie pokazuje ile chce, test statyczny normalnie przechodzi?
Jakie zasilanie jest na 75, jaka rezystencja cewki, co pokazuje MAP?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Ogólnie to według logiki i tego co mi wiadomo, to około 75% to ogólna norma. No chyba że bez prądu jest otwarty to by tak działał. Ale nie ,po zdjęciu wtyczki sztanga spada MAP spada na około 0.98 a przy zaciągniętej gruszce 1.09 coś takiego. Przy wysterowaniu N75 zewnętrznym zasilaczem wszystko pięknię. Dlaczego PCM wystawia tak niskie wypełnienie? Błędów brak ale pojawia sie błąd niedoładowania z czasem prawdopodobnie że nie dociaga sztangi. Nie widze nic dziwnego w parametrach.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
Wrzuć logi.
A PCM albo nie dostaje informacji, że auto chce przyspieszać/mocno przyspieszać albo jest "wysypany"/uszkodzona wiązką, co nie jest rzadkością w MK5.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
PWM dla n75 zgadza się ,to co pokazuje oscyloskop to pokazuje tester. Może to wina softu kto wie. Jak nie poradzę to wrzucę coś. Jedyne co wiem że "nasi tam byli"

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
A nikt tam nie grzebał w sterowniku? jakieś tuningi, softy?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
A nikt tam nie grzebał w sterowniku? jakieś tuningi, softy?
Tego nie mogę być pewny.

Wiem już że duty cycle stoi 80% na zimnym ,potem spada do 40% . I na pewno jest on uzależniony najbardziej od napięcia z czujnika na gruszce. Być może ten typ tak ma. W takim razie stawiam na zaciętą geometrię, choć "na sucho" wszystko chodzi ładnie.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
To jest czujnik położenia zmiennej geometrii, też lubi robić figle.
To jest bodajże 0-5V, a tak naprawdę 0.9-4.9V jeśli pamiętam.
On jest diagnozowalny, możesz sprawdzić, jakie wartości pokazuje w skrajnych położeniach i po środku i będziesz wiedział czy geometria/czujnik jest sprawna.
Podstawa, to szczelność układu i brak luzów na geometrii.
Nie pamiętam czy go się adaptuje ale możesz ewentualnie wyzerować wartości wyuczone PCM i przyuczyć na nowo.
A najlepiej zestaw sobie na początek N75, czujnik położenia geometrii, MAP i zrób logi/obserwuj wartości rzeczywiste.
Na moje te wartości N75, co podałeś, nie są normalne, może ktoś ma takiego akurat na warsztacie i Ci sprawdzi.

Do góry Bottom