• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mycie głowicy

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A czy to jest coś na takiej zasadzie kadzi, że ta sama chemia i woda jest używana do wszystkich głowic?
W sumie tak ale możesz poczekać ze swoją głowicą i dać im do mycia jak akurat wymienią chemię na nową...

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Nie wiem czy ktoś zwracał na to uwagę z Was, ale po takim myciu chemią np prowadnice zaworów pokrywają się nalotem rdzawym. Pewnie umyli głowicę i zanim została złożona lub osuszona leżała. Czy zwracaliście na to uwagę i czy ewentualnie usuwacie ten nalot?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Ależ nie zrozum mnie źle.. Ja się tylko zapytałem czy ktokolwiek z Was zwracał na to uwagę. Ja się dopatrzyłem tego i oczyściłem, a być może niepotrzebnie sobie zmarnowałem pół godziny. Nie mam problemu, nie szukam dziury w całym ani kłopotu na siłę, po prostu PYTAM grzecznie.
Taka luźna dyskusja i tyle

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Po każdym myciu, czyszczeniu, piaskowaniu właściwe powierzchnie należy zgodnie z technologią zabezpieczyć...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
przecież i tak czyściłeś dziurę w całym? nie prawda? bo prowadnica to co innego jak nie dziura?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Uszczelniacze się nie uszkodzą, zobacz jak simering na wale potrafi wyciąć kanałek z biegiem lat
Ależ nie zrozum mnie źle.. Ja się tylko zapytałem czy ktokolwiek z Was zwracał na to uwagę. Ja się dopatrzyłem tego i oczyściłem, a być może niepotrzebnie sobie zmarnowałem pół godziny. Nie mam problemu, nie szukam dziury w całym ani kłopotu na siłę, po prostu PYTAM grzecznie.
Taka luźna dyskusja i tyle

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Raczej chodziło o to czy nalot rdzy pozostawiony na prowadnicy wewnątrz głowicy gdzie jest olej nie wpływa źle na olej i ogólnie na silnik.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Tylko pytam, dla mnie rdza to jak zaraza. W końcu jak olej wypłucze rdzę to krąży razem z nim w układzie (do filtra).

Przy okazji aby nie było że sie głupotami zajmuję, pytaniem, czy popychacze te np do 1.2XEp i podobnych są rozbieralne? Czy można go wyczyścić? Może źle zrobiłem, ale było w nim pełno szlamu olejowego, udało mi sie go rozdzielić ale teraz się zastanawiam, czy to nie była jednorazówka nierozbieralna.
Chodzi mi o te:
http://www.4cars.pl/samochodowe/OPE...ll,15978,Silnik,Zawory,Popychacz_zaworu,0.php

Ostatnia edycja:

Stefan9076

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chojnice
Też bym tak zrobił jak kolega wyżej mówi, z czasem może pozapychać filtry. A rdza to syf.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Raczej chodziło o to czy nalot rdzy pozostawiony na prowadnicy wewnątrz głowicy gdzie jest olej nie wpływa źle na olej i ogólnie na silnik.
ty jaja sobie robisz czy piszesz poważnie? a ile kilosów zrobisz na tym oleju? za ile go wymienisz? za 100kkm?

Do góry Bottom