• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

Krzychu973

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Pabianice
Najsmieszniejsze jest to ze to wszystko pieknie chodzi i chłodzi.
Ale co z tego jak zarabiasz na tym tyle co w lichej robocie i tylko do czasu póki nie dostaniesz domiaru, a wcześniej czy później dostniesz bo trafisz na klijenta który uzna że popsułeś mu sprężarkę.Ja na swoim od 93 i znalem kilku takich co chcieli wykończyć konkurencje - nie ma żadnego na rynku bo wykończyli ale siebie.
Prawda jest taka ,że nie wszyscy się nadaja by prowadzić DG, także jeśli z Ciebie pracowity chłopak i umiesz coś to lepiej wyjdziesz jak będziesz u kogoś dygał.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Dygam u ministra zdrowia.

Dygam u ministra zdrowia.

Dygam u ministra zdrowia. Podpuszczam was .

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nie zdziwiłbym się, aby ta absurdalna dyskusja odbywała się na elektrodzie, bo ta próbuje się wszystkie wynalazki, mądre i głupie. Tu jako forum mechaników z zasady takie praktyki ze względów prawnych i etycznych nie mają rację bytu. Moderator powinien usunąć ten temat. Samochód posiada homologację, a w niej także rodzaj czynnika chłodniczego. Dlatego też np. Mercedes nie robił zmian w produkowanych autach, aby jak najdłużej mógł wypuszczać na rynek samochody z R134a, a nie R1234yf. Jeśli nie stworzył nowego modelu, czy liftu nie potrzebował homologować nowej wersji. I tak jak dobierasz oleje do silnika i inne płyny ustrojowe, ta sama zasada dotyczy czynnika chłodniczego. Jako mechanicy powinniśmy wywierać presję na UE, a nie kombinować. Osobę, która napełni układ innym czynnikiem, niż to jest w homologacji nigdy nie nazwę mechanikiem, więc proszę aby się one nie wypowiadały na forum stworzonym dla mechaników samochodowych. Argumenty Australii itp. dotyczą tamtego rynku, może auta ają homologację na jakież Care, ale nie u nas.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jak ktoś chce kombinować Klientowi jakieś mieszanki, to niech zdejmie szyld WARSZTAT,NAPRAWA i niech robi co dusza i Klient zapragnie. I niech zmieni forum na np. elektrodę, lub chwali się swoimi osiągnięciami na yutube, a nie portalu mechaników samochodowych. Sobie w aucie rób co chcesz, możesz nawet układ napełnić moczem, lub gazem technicznym po grochówce. Ale walenie w konia Klienta, co już zauważyłem, bo wbrew powszechnej opinii o automatach, jest jeszcze takie coś jak człowiek go obsługujący i inny czynnik zdiagnozuję bez analizatora na podstawie ciśnienia i temperatury, wtedy robię próbę ognia, odsyłam Klienta i opróżniam węże odkręcając szybkozłączki. Jeszcze niektórzy nawet potrafią przykleić nalepkę serwisową z przeprowadzonego serwisu z ilością R134a ściągniętą z tabeli i kroją Klienta propanem technicznym 70zł/11kg butla.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
No i takie jest mniemanie większości ludzi, że mechanicy nie zawsze są uczciwi, ale widać na tą opinię sobie sami pracujemy mając w gronie kombinatorów. Też jestem przeciwnikiem głupot wymyślonych przez urzędników w Brukseli bo eruroposłowie walczą tylko o kasę, diety, brak czasu na merytorykę), bo jak czynnik był 340/butla, to na 100g miałem 3 krotne przebicie, a teraz prawie wychodzę bez marży. Tylko czekać na cwanego Klienta,co zrobi koło pióra kombinatorowi, powoła biegłego jak mu się układ zatrze (nie twierdze, że od mieszanek) i nawet ubezpieczenie warsztatu na 100% odmówi likwidacji szkody. Już firmy ubezpieczeniowe znają temat i w wypadku pożaru auta robią analizę oleju, a tam węglowodory zostaną i firma ubezpieczeniowa zarobiona.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Jeszcze się nie spalilo zadne auto macieju ze szklaną kulą

Jeszcze się nie spalilo zadne auto macieju ze szklaną kulą

Ostatnia edycja:

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Że się nie spaliło to tylko kwestia czasu, bo LPG idzie w stare strucle. A klient mimo że było tanio to ruszy temacik.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
User - wacek.wacek na elektrodzie to tez diagbox i inne jego wcielenia :D

Az się flaki przewraca od jego mądrości...

:D

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Diag ty na prawdę jesteś janusz , zapytam inaczej , co wiesz na temat klimatyzacji i gazów ? co wiesz na temat lpg ? Co wiesz na temat pracy, ciśnień w układzie ? Odpowiem krótko nic , może ogarniesz , wyciągniesz jakieś wnioski , jest to twór w którym działają wysokie i niskie ciśnienia,a co za tym idzie na ekstremalną prace, na rażone są materiały w niej użyte ,bo jak nie wiesz to korozja rurki,skraplacza , uszczelnień , tam wszystko się może zmienić w ciągu kilku miesięcy,niech tylko dojdzie do rozszczelnienia układu a będą dogodne warunki , to jak to jeb...ie ,nawet nie będziesz wstanie ogarnąć się od ludzi po tym . Kompresor prędzej czy pożniej się wysypie . Ciężki przypadek jesteś i jak ktoś wyżej napisał to powinieneś za takie wpisy być zbanowany, lepiej powiem cały twój numer IP ...

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jak to mówi też niezły kombinator "Róbta co chceta", ale na forum mechaników temat "napełnianie klimatyzacji samemu" już z tytułu tematu nie powinien istnieć. Ja zawsze myślałem, ze to jest forum mechaników, a nie klientów.Nie nakręcam już trolla, kończę dyskusję w tym temacie.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Co do yf , to się nie wypowiadam, wiem tylko, że to wielki przewał DuPoint i Honyweell, mają swoich ludzi w Brukseli, i kosmiczne ceny R134a biorą się z chęcią zrównania czynników. Przekręt nowego stulecia. Zostawili by 134a w spokoju, nikt by z zapalniczkami nie kombinował. Ale cóż reakcja w ceny i horrendalne zarobki na 134a wymuszają kombinację, czemu się nie dziwię, bo solidny serwis klimy pochłonie nieraz 20% ceny auta.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
Diag ty na prawdę jesteś janusz , zapytam inaczej , co wiesz na temat klimatyzacji i gazów ? co wiesz na temat lpg ? Co wiesz na temat pracy, ciśnień w układzie ? Odpowiem krótko nic , może ogarniesz , wyciągniesz jakieś wnioski , jest to twór w którym działają wysokie i niskie ciśnienia,a co za tym idzie na ekstremalną prace, na rażone są materiały w niej użyte ,bo jak nie wiesz to korozja rurki,skraplacza , uszczelnień , tam wszystko się może zmienić w ciągu kilku miesięcy,niech tylko dojdzie do rozszczelnienia układu a będą dogodne warunki , to jak to jeb...ie ,nawet nie będziesz wstanie ogarnąć się od ludzi po tym . Kompresor prędzej czy pożniej się wysypie . Ciężki przypadek jesteś i jak ktoś wyżej napisał to powinieneś za takie wpisy być zbanowany, lepiej powiem cały twój numer IP ...

ale Yf 1234 to też LPG chemicznie propen tyle ze fluorowany przez to w dodatku toksyczny

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
i ot cała historia w tym temacie , z tym tylko zasadniczą kwestią ,ze LPG to związek propanu i butanu w odpowiednim stosunku nie wspomnę o jego temperaturze w jakiej pracuje i jakim ciśnieniom jest poddany podczas wtryskiwania do cylindrów,nijak ma się to do pracy sprężarki ,bo tam panują zupełnie inne ciśnienia , nie wspomnę o wartościach oktanowych i metanowych .Więc dupa z tego i tak .

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Miras wydaje mi się że więcej jak do mnie przyjeźdzają serwis podpinam tester to mi wywala 80% aut z niewłaściwym czynnikiem

Do góry Bottom