• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
To ze sie nie mieszaja ale wilgoc jest. Taki uklad z dyszą dlawiącą bedzie pracowac powodując zamarzanie wilgoci. Bo na niskim cisnienie kolo 2.5 to ma około -3 stopnie i co wtedy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To ze sie nie mieszaja ale wilgoc jest. Taki uklad z dyszą dlawiącą bedzie pracowac powodując zamarzanie wilgoci. Bo na niskim cisnienie kolo 2.5 to ma około -3 stopnie i co wtedy.
Wtedy będziem się martwic ;)

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jak jest gaz to wiadome ze nie ma powIetrza i wilgoci. Nigdy nie wiesz ile jest gazu w układzie i dodając z kartusza moze sie okazać ze bedzie sumarycznie za duzo badz za malo.
Pomysl czy to ci sie oplaca jak masz w aucie kompresor ze sztywnym sprzeglem. Moze nie wytrzymac obciazenia z uwagi na duza ilosc gazu albo strzeli leciwy skraplaczipach po klimatyzacji. I na koniec koszty w wyniku druciarskich zapedów przewyzsza serwis klimatyzacji.
Taka jest moja opinia.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Ty bedziesz robic na gruzie a tu zaraz sie pojawią nowobogaccy co w ten sposob beda serwisowac swoje wozidla. Jest to temat drazliwy dla wiekszosci serwisow co robia klimke. Wiec nie badzcie za bardzo wylewni.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wlasnie za pomoca manometrow mozna okreslic ilosc gazu. Doczytałem ze jak na niskim cisnieniu pojawi sie 2 bary to ok. Ponizej malo gazu. Oczywiscie na pracujacej klimie. Wykorzystam tez porady naszego mechanika z anglii i bede mierzyl temperature na wylocie. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie.

Te testy beda ogolnie przeznaczone dla handlarzy aut

Znalazlem taki cytat na stronach chlodniczych."

R600a – Izobutan

Bardzo podobnie wygląda sytuacja z izobutanem, czyli R600a. Jest on już powszechnie stosowany od 2010 roku w sprzęcie domowym. Parametry pracy zbliżone do R12 czy R134a, podobnie jak i budowa samych instalacji. Również on pracuje na olejach mineralnym, alkilobenzenowym czy też poliestrowym. Czyli żadnych rewolucji.
"

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Wlasnie za pomoca manometrow mozna okreslic ilosc gazu. Doczytałem ze jak na niskim cisnieniu pojawi sie 2 bary to ok. Ponizej malo gazu. Oczywiscie na pracujacej klimie. Wykorzystam tez porady naszego mechanika z anglii i bede mierzyl temperature na wylocie.
Żyjesz w błednym przekonaniu o wyczytanej teorii.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A ty skonczyles studia elektryczne z kierunkiem chlodnictwo zapewnie tak jak moj kolega. Ja juz sobie wyliczylem ile czynnika mam wsadzic.

Jak projekt sie uda to wstawie go na youtuba z dokladnym opisem zeby skąpcy mogli zaoszczedzic na serwisach

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Vloga od razu zakładaj. Bierz kasę za rejestracje na kanale w kwestii porad technicznych. Rozeznanie już masz. Kilka kont na FM. A za zebrane pieniądze zbudujesz rakiete i polecisz na Marsa odkrywać nowe wynalazki.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Mysl co chcesz , masz do tego konstytucyjne prawo . A mnie nikt nie zabroni eksperymentowac na swoim aucie z legalnymi dostepnymi srodkami. To nie vmc.org.pl

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Te środki są niezgodnie z prawem sprzedawane! Dlatego nie widnieje na nich sklad chemiczny a informacjęaaa ze jest to zamiennik. Jesli sa to gazy mające najczesciej w skladzie fluor lub SZWO a wiec sprzedaż osobom fizycznym zgodnie z Dz. Ustaw poz 881. Ustawa z dnia 15 maja 2015. Powinneś posiadać odpowiednie uprawnienia. (Zaświadczenie).

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Od kiedy r290 propan i r600a izobutan sa nielegalne na polskim rynku. Jak mozna ich kupic w kazdym sklepie przemyslowym i drogerii hahaha.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Mowa tu o gotowych zestawach do napełnienia klimatyzacji.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Jest efekt prac wstępny. Na zegarach bylo prawie zero ale troche syczał r 134 klima nie startowała Nabito 200g tzn niecala butle palnika z rynku izobutanu. Wynik 16 stopni na wylocie. Zegary sa od r134 i kwestia przeliczenia dokladnego na r 600 i dobicie reszty

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Przecież bezpieczniej CO2.
Teraz weź to stare padło ze stajni VW i jebnij przy 50 km/h w betonową ścianę lub jakiś grubszy znak. Przy znaku pewnie dobrze zajskrzy.
Później niech Twoja rodzina podzieli się doświadczeniami tu na forum ;)

Pozdrawiam

I nie miej pretensji o taki wpis.
Ja miałem na placu auto po dzwonie gdzie zamiast r134a był holokaust nabity.

Do góry Bottom