• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Hmm... A nie prościej zlikwidować nieszczelność i nabic tak jak Bóg przekazał r134a?
Oszczędność? Jak kogoś nie stać na naprawę auta to niech zmieni je na tańsze w eksploatacji albo autobus.
a odnośnie pytania to jak najbardziej dorabiam do tego żeby przeżyć w tym kraju.
bo pracując jako mechanik u prywaciaża nie można powiedzieć ze profesjonalnie robię .Ponieważ profesjonalista powinien zarabiać dużo dużo więcej a ja jestem tylko mechanikiem od 20 lat wiec dorabiam
Pracując u prywaciarza zarobisz wiecej niz na państwowym. Do tego skoro mało płaci to zmień warsztat. Proste. Roboty jest tyle że każdy warsztat w tej chwili szuka pracownika. Chyba że nie wyrobisz 500zł dniowki to nie dziw się że mało zarabiasz.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Nie wiem, czy Panowie poznali to co w załączniku. Opracowanie nie jest napisane przez garażowca i warto je przeczytać.

Załączniki

• Grzebielec+i+in_ZN+SGSP_Nr_61_tom_1_2017.pdf
    2,6 MB · Wyświetleń: 27

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
To zakładaj forum dla majsterkowiczów i druciaży. Mechanikom nie przystaje pisać o takich sprawach. W końcu liczą sie względy bezpieczeństwa.

Witam.

To ciekawe jak nazwiesz tych specjalistów co dają popis swojej MECHANIKI w programie " Będziesz Pan zadowolony " .

Pozdrawiam.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Arni ty też jesteś druciarz,czytam z wielkim nie dowierzaniem ,czy oprócz tego co znalazłeś w sieci masz jakieś szkolenia w zakresie gazów ,jeśli je masz to ja bym na nich nie chciał być.Pod każdymi radami które w tej sprawie udzieliłeś powinieneś jeszcze dopisać .... NIE ODPOWIADAM ZA SKUTKI ZWIĄZANE W WYNIKU STOSOWANIA MOICH RAD. Merytoryka jest świetna ,a jeszcze jak LPG do tego wrzucacie ...nie zazdroszczę efektów
pamiętam tą ilość czynnika ustala się właśnie metodą prób i błędów kontrolując cały czas ciśnienie na wysokim, chyba około 15-17 a na niskim 2,5, ogólnie ciężko jest dokładnie odmierzyć ilość gazu, ja najpierw zapodałem r600 a potem r290 do momentu aż klima nie zaczęła chłodzić, różnica między tymi gazami jest taka że r600 ma sam w sobie niskie ciśnienie i powoli się wlewa do układu a r290 ma wysokie ciśnienie i wchodzi bardzo szybko. Na koniec ostrzeżenie, jak będziesz przykręcać i odkręcać do butli zaworek to musi ona być skierowana wylotem do góry, wtedy się nie "poparzysz". Napełnianie klimy samym r600 jest mało wydajne, r290 czyli propan robi robotę ale trzeba bardzo uważać żeby nie zapodać go za dużo bo albo coś wystrzeli albo pasek klinowy spalisz. No i żeby później nie było że zachęcam ludzi do robienia sobie krzywdy i strwarzania zagrożenia na drodze ... Wcale nie, mam raczej na celu uniknięcie nieuniknionego, bo tych filmików na YT jest tyle że trzeba ludziom wytłumaczyć jak to się robi aby było bezpiecznie ;) ja tak czy owak całe poprzednie lato miałem chłodek w aucie

Mam takie zegary https://m.ebay.pl/itm/HVAC-A-C-Refr...-Air-Conditioner-Set-/254015421786?nav=SEARCH

I do tego zaworek do butli https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek-do-butli-gaz-izobutan-r600a-7873355642

Ooo no właśnie, super ja o tych zaworkach myślałem żeby kupić ale te co znalazłem były drogie
...

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
opisz w 3 słowach co tam jest. nie pobieram nieznanych plików z internetu.:)

Po co się z czymś takim zapoznawać , co jest jedynie słuszne to wiadomo , a KOMBAJNIŚCI od klimy mają się dobrze .

Zanim nabijesz klimę u kombajnisty zadaj mu kilka pytań : jaki gaz i olej ma w tym kombajnie i czy to pasuje do twojej klimy ,i może jeszcze dodatkowo kiedy to czyścił.
Stać mnie na naprawę ,ale nie stać mnie na ponoszenie kosztów za Takich Fachowców jak w znanym programie...
I tak własnie stało się w moim aucie ,kombajnista napełnił mi dziurawy układ w aucie które kupiłem ,klima działała może 2 h zanim gaz się ulotnił , Sprawdzenie u innego fachowca ,działa bez kombajnu ,od razu wykrył dziurę w chłodnicy klimy ,i nic nie nabijał ,w nie sprawdzony układ , ostrzegł mnie że nie kompresor może już paść po takim nabiciu i tak było po naprawie podziałał z dwa tygodnie.
Po wymianie na nowy działa już drugi rok ,ale złączka przewodu którą mi polecili fachowcy jako specjalna do instalacji klimy ,odpadła wraz z przewodem.
Więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i samemu sobie to naprawić i nabić klimę.
A ponieważ nie mogę zakupić R134 a z legalnego źródła ,bo tylko wysokiej klasy specjaliści mogą kupić , szukam alternatywy .

Tu skrót tego co tam napisane:

W najbliższych latach dopuszczone do użytku będą jedynie czynniki, takie jak: amoniak, dwutlenek węgla, propan, izobutan, z syntetycznych pozostaną jedynie czynniki z grupy hydrofluoroolefin R1234ze, R1234yf [12]. Wszystkie wymienione czynniki naturalne znane są w chłodnictwie od ponad 100 lat, jednak ze względu na palność i wybuchowość przegrały konkurencję z czynnikami syntetycznymi, takimi jak R12 czy R22, które nie są ani palne, ani toksyczne [2,3] oraz nie powodują korozji instalacji [18]. Czynniki chłodnicze R32, R1234ze, R1234yf znalazły się w nowo utworzonej grupie A2L, czyli nietoksycznych i umiarkowanie palnych substancjach [15, 17, 25]. Na rys. 1 zaprezentowano minimalną energię zapłonu oraz dolną granicę wybuchowości w powietrzu dla perspektywicznych czynników chłodniczych.

I ciekawe co teraz napiszecie .... pewnie to jakiś druciarz czy inny paprak .
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
W najbliższych latach dopuszczone do użytku będą jedynie czynniki, takie jak: amoniak, dwutlenek węgla, propan, izobutan, z syntetycznych pozostaną jedynie czynniki z grupy hydrofluoroolefin R1234ze, R1234yf
kluczowe są tu słowa
W najbliższych latach

i przyjacielu pracuję na stacji pół automatycznej.
kombajnista napełnił mi dziurawy układ w aucie które kupiłem ,klima działała może 2 h zanim gaz się ulotnił

nawet idiota może mieć drogi sprzęt.

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
i przyjacielu pracuję na stacji pół automatycznej.

Te moje wypociny nie tyczyły się ciebie kolego , ja tylko zacytowałem twój post.

I życie mnie nauczyło ,chcesz mieć dobrze naprawione ,to sam sobie napraw ,niestety wiąże się to z kosztami zakupu różnych niezbędnych urządzeń czy narzędzi .
I dlatego też od ponad 10 lat jeżdżę tylko jedną marką auta , mam do niego wszystko co niezbędne mi do podstawowych napraw .
a teraz kupiłem sobie wszystko do klimy ,bo taniej niż wymieniać ponownie urządzenia w układzie klimatyzacji .
Jak również podsiądę niezbędną wiedzę może tylko w stopniu podstawowym ale , jak by co to taki kombajnista już nie będzie dla mnie wyrocznią .
I będę wiedział o co pytać i uzyskać konkretne odpowiedzi ,a nie takie bajki jakie w znanym programie ,opowiadają później fachowcy ,nieświadomym klientom ,byle by zapłacili .
A poza tym to moje auto i będę przy nim grzebał i drutował do woli , i niestety zewnętrznym druciarzom nie dam zarobić .

Pozdrawiam .

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
Ale ja o tym napisałem. Warsztaty nakupily sobie maszyn a o zasadzie działania układu nie mają pojęcia. I dlatego trafiają się takie kwiatki jak tu opisane. Ja gdybym kupił sobie łyżwy, to na olimpiade bym na drugi dzień nie jechał :)

Czyli ja od nich nie odbiegam , ale za moje druciarstwo płacę ja sam , a tam klient który do takiego przyjechał .
Pozdrawiam.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ok, Niemiaszku kozaczku?:bored: Bo z tego wynika żeś ty nie Polok? Jam Polaczek mazowiaczek jeden, pierwszy druciarz Rzeczpospolitej. Nie ładnie, nie ładnie z twojej strony takie tegesy:confused:.
Jest takie przysłowie: ,,uderz w stół, nożyce się odezwą,,- czyżby tak było w tym wypadku ?:D
Jestem Polakiem i uważam, że to mnie do czegoś zobowiązuje...:bored:a i nie jestem druciarzem...:bored:tak, że ten tego...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
a ja jestem :) i jestem z tego dumny. bo w moim przekonaniu druciarz to taki ktoś, kto umie sobie poradzić i naprawić coś, co ktoś inny by wyrzucił :cool:
To chyba tomii mylimy pojęcia...:D Naprawiam auta klasyczne i oldy i podczas ich reanimacji mam cały wachlarz pracy takich druciarzy- od popularnej pianki pokrytej żywicą i szpachlą do różnej maści silikonów ładowanych dosłownie wszędzie w celu ,,uszczelnienia,,:banghead:o innych patentach ,,uzbieranych,, przez ponad 20 letni żywot takich aut nie wspomnę...:meh: więc to twoje stwierdzenie-
druciarz to taki ktoś, kto umie sobie poradzić i naprawić coś, co ktoś inny by wyrzucił
- może i ma tu sens...:D
i jestem z tego dumny
ale ja nie był bym z tego dumny, że tak naprawiam...:meh:
Inną stroną medalu są klienci typu- guwnozjad - którzy podcierają dup...ę szkłem i chcieli by jakości za 5 złotych i latają od warsztatu do warsztatu i szukają kto im zrobi taniej o 2 złote, a potem płaczą po forach jak to im spier...lono robotę...:banghead:
Przykład z jakoś przed roku- typ wpada alfą- dziury w progach- ile wymiana- tyle i tyle- typ mdleje i płacz, że drogo...:facepalm:pojechał, przyjeżdża za 2 miechy z bananem na ryju i miną kozaka i z tekstem, że tam i tam mu zrobili za pół ceny...no to zapraszam na podnośnik i oglądamy... i co się okazuje, że ,,blacharzyna,, nawet nie wyciął mu starych dziurawych progów, tylko nałożył na te stare nowe i przyspawał, zaciągnął szpachlą i po temacie...:banghead:
Mina kozaczka bezcenna...:D mniej więcej tak wyglądał- co.gif :D:D:D

Dla mnie to jest druciarstwo i ja go zdecydowanie nie mam zamiaru uprawiać... a inni jak chcą ich sprawa...:meh:
A teraz druciarze można walić- 2072-foch.gif , ale taka jest prawda...:bored:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
mogę być dumny z tego, z czego mam ochotę być dumny. wolny kraj hehe
a wiesz, że FOCH, to w wolnym tłumaczeniu Fachowe Obrabianie CHu.a?

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
Są druciarze i druciarze ja tych drugich nazywam rzeźbiarzami ,bo jak coś wyrzeźbią to mózg staje czasami.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom