• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Racja. Po przeczytaniu tematu. Nabijać trzeba tym co fabryka mówi.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Może ktoś jakiś polecić? Bo mój z Ali nie daje rady.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nowe auta mają takie cuś chyba własnie do tego to jest bo widać dziurke do lejka

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Ja bym tym szerszym spróbował będzie szybciej szło. Ten pierwszy jest do odzysku.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
aaaaaaaaa bo właśnie sie zastanawiałem co to jest??:eek:

Prince

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Puławy
Witam kolegów.
Na forum znalazłem się przypadkiem przeglądając materiały na temat nabijania klimy.
Przechodząc do rzeczy, samochód mam już pełno letni to postanowiłem że spróbuję nabić klimę gazem R600a.
W katalogu wyczytałem ze w mój układ wchodzi 900g czynnika.
Gazu r600a wbiłem mniej więcej całą butlę 420g, klima ruszyła ale chłodzi bardzo słabo.
Przeglądając temat widzę opisy ze dobrze jest wymieszać r600a i r290 w stosunku 60%/40%.
Klimę oczywiście napełniałem przez zawór niskiego ciśnienia przewodem z manometrem bez robienia próżni.
Podczas pracy klimatyzacji ciśnienie utrzymuje się: 35 psi (2,4 bar).
Mam takie pytanie czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów może mógł by mi podpowiedzieć, wytłumaczyć kilka ważnych kwestii co do bezpieczeństwa no i aby klima wydajniej działała.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Witam kolegów.
Na forum znalazłem się przypadkiem przeglądając materiały na temat nabijania klimy.
Przechodząc do rzeczy, samochód mam już pełno letni to postanowiłem że spróbuję nabić klimę gazem R600a.
Gazu r600a wbiłem mniej więcej całą butlę 420g, klima ruszyła ale chłodzi bardzo słabo.
Przeglądając temat widzę opisy ze dobrze jest wymieszać r600a i r290 w stosunku 60%/40%.
Klimę oczywiście napełniałem przez zawór niskiego ciśnienia przewodem z manometrem bez robienia próżni.
Mam takie pytanie czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów może mógł by mi podpowiedzieć, wytłumaczyć kilka ważnych kwestii co do bezpieczeństwa no i aby klima wydajniej działała.
napisz na priv do diagboxa lub vagersa. to bracia i się na tym znają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam kolegów.
Jakie są cisnienia na HP i LP ?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Panowie tam powiedzielibyście czy taka maszyna jest coś warta czy nie ma sensu się za to brać... Na początek chciałem używkę.

Waeco rhs 1050
To jest jakaś firmówka Czy chińszczyzna? Są do tego części na rynku?
Powiedzcie mi taką sprawę ponieważ często na forum przyszedł coś takiego że jak serwisant zaśsie propan butan do swojej maszyny to ona ulegnie awarii Co może się stać. Chodzi o to że nie wiadomo z czym w układzie klient przyjedzie.

Załączniki

• Screenshot_20190705-084709.jpg
    Screenshot_20190705-084709.jpg
    536,2 KB · Wyświetleń: 11

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Powiem tak: Kupiłem 6 lat temu maszynę firmy variant. To tak jakbym kupił chińczyka. Oprócz wymiany filtrów nic przy niej nie robiłem. Zapłaciłem za nią niecałe 9 tys zł. W tym samym czasie kolega kupił Boscha za około 20 tys. Wymienił w niej przez te 6 lat dosłownie wszystko łącznie z butlą bo pękła.
Wnioski wyciągnij sam...

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Powiem wam że za tą która widnieje na powyższym zdjęciu gościu chce 3000 ostatecznie ale tak naprawdę sam nie wie czy działa ponieważ przywiózł z Niemiec , tam podobno działała.Sterownik się świeci ale menu nie jest polskie. Trochę biorę w ciemno i co wy na to???
Ostatni przegląd zrobiony był rok temu.Podobno tą maszyną można płukać układ ale to dla mnie wątpliwa sprawa.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Kup viakena nowego z gwarancją i będziesz mieć spokój. Nie podcieraj dupy szkłem bo będzie bolało. Biednych ludzi nie stać na oszczędzanie...

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Też jestem zdania, że rozpoczynając zabawę z klimą lepiej kupić coś nowego taniego. Jak klima zacznie przynosić dochody to wtedy można w coś zainwestować. Sam kupiłem najtańszą używkę dostępną w moim regionie. Początkowo tylko w celu odzysku czynnika. Od razu musiałem wymienić filtry, olej, przewody, złącza. Później miałem problem bo nie odciągała całego czynnika, teraz podaje z dużo oleju i w wolej chwili muszę coś przy niej podłubać. Dużo zabawy z używkami

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
W sumie muszę przyznać że dobre rady z waszej strony.dziś jadę zobaczyć ten sprzęt o którym mówię tutaj cały czas ponieważ mam zamiar go kupić jeżeli będzie w bardzo dobrym stanie to go po prostu wezmę a jeżeli będzie wyeksploatowany to niestety zrezygnuję. Napiszę później jak będzie to działać... Dodam jeszcze że to pełny automat.

Znacie jakie są skutki jak maszyna zaśsie na przykład propan-butan do układu czy nie?to że zabrudzi mi czynnik to wiem... ale poza tym?

Do góry Bottom