• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Czyli rozumiem że nie wszyscy mogą takie szkolenie przejść skoro mówisz że muszę mieć założoną firmę. Zastanawiam się nad tymi sprawozdaniami czy tutaj chodzi o wykaz ile czynnika wpuściłem do układów klimatyzacji? Czyżby zieloni chcieli wiedzieć co w trawie piszczy?

A jak to jest z tym jeszcze starym czynnikiem r134a czy on już wyszedł z produkcji czy nie można go kupić w celu nabicia do klimatyzacji? Ewentualnie do kiedy będzie produkowany?...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
U nas do firmy normalnie kupują te duże butle r134a na fakturę

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
No więc jaki rezultat bo nie wiem czy jest sens inwestować w maszynę której czynnik lada chwila może zostać wycofany.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jeszcze parę ładnych lat poczekasz jak zaczną do ciebie przyjeżdżać auta z czynnikiem R1234yf. Jak chcesz wejść w interes to musisz parę lat popracować na 15-20 letnich autach. Nowe to albo pojadą do ASO, albo do renomowanych serwisów. U mnie w tym roku pokazały się 3-4 samochody z nowym czynnikiem. Jeszcze na pewno w następnym roku nie zapadnie decyzja co do stacji na nowy czynnik.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Czyli rozumiem że nie wszyscy mogą takie szkolenie przejść skoro mówisz że muszę mieć założoną firmę. Zastanawiam się nad tymi sprawozdaniami czy tutaj chodzi o wykaz ile czynnika wpuściłem do układów klimatyzacji? Czyżby zieloni chcieli wiedzieć co w trawie piszczy?

A jak to jest z tym jeszcze starym czynnikiem r134a czy on już wyszedł z produkcji czy nie można go kupić w celu nabicia do klimatyzacji? Ewentualnie do kiedy będzie produkowany?...

Jest tak już od około trzech lat. Poszukaj sobie tu na forum a wszystkiego się dowiesz. Nie musisz mieć firmy, żeby przejść szkolenie, ale musisz mieć firmę, żeby kupić gaz r134a. Sprawozdania dotyczą obrotu czynnikiem w Twojej firmie. Tak, jest to wina zielonych albo cholera wie kogo jeszcze.

A starego gazu nie wycofają jeszcze długo długo

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
No więc w takim razie tylko się pakować w ten interes skoro jeszcze trochę pobędzie na rynku ten czynnik.
Chciałbym waszej porady a byście powiedzieli mniej więcej jaką maszynę najlepiej kupić używaną bo niestety na taką mnie jak na razie stać.około 4-5 tysi.
Mam na oku Bosch silver 0129 niby są części zamienne na rynku no i posiada automat i manual. Chyba że podpowiecie jakieś wskazówki którymi się kierować na tą chwilę.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Za 5 tys możesz mieć nowego viakena. Jak masz pojęcie o klimie to wchodź w to, jak chcesz tylko nabijać (ludzi na kasę) to zainwestuj w coś innego. Oprócz maszyny potrzebujesz azot, najlepiej też hydrogen, narzędzia do napraw no i wiedzę.
Zanim kupisz idź na szkolenie.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Za 5 tys możesz mieć nowego viakena. Jak masz pojęcie o klimie to wchodź w to, jak chcesz tylko nabijać (ludzi na kasę) to zainwestuj w coś innego. Oprócz maszyny potrzebujesz azot, najlepiej też hydrogen, narzędzia do napraw no i wiedzę.
Zanim kupisz idź na szkolenie.

Zastanawiam nie czym różnią się takie urządzenia gdzie nowe kosztuje 5000 i używane 5000 domyślam się że jakością wykonania i firmą?nie wiem co miałaś na myśli ale ludzi nabijać w butelkę to można jednym jak i drugim sprzętem chyba że się mylę? Myślę że podstawową wiedzę na tą chwilę mam ale szkolenie też zalicze. Dotychczas nabiłem już troszkę układów manualnie z butli na wagę za pomocą manometrów... Wszystko hula jak należy. Ale chcę jednak kupić tą maszynę bo inaczej klient patrzy no i będzie możliwość odzysku czynnika gdzie w tej chwili takiej możliwości nie mam. Jasne azot to podstawa i najlepiej elektroniczne zegary . Czy taka maszyna musi przejść obowiązkowy przegląd techniczny czy tylko dla własnych potrzeb aby skalibrować urządzenie?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Chodzi o to, że pod namiotami są sezonowi nabijacze, którzy nie naprawiają, nie sprawdzają tylko nabijają
Mam viakena i nie narzekam. Nie ma obowiązkowych przeglądów, ale filtry co roku powinieneś wymieniać.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
Chodzi o to, że pod namiotami są sezonowi nabijacze, którzy nie naprawiają, nie sprawdzają tylko nabijają
Mam viakena i nie narzekam. Nie ma obowiązkowych przeglądów, ale filtry co roku powinieneś wymieniać.

bym rzekł ze maszyna tyle warta co serwisant który ja obsługuje co do kolegi hades to po twoich postach śmiem twierdzić ze wiedzę masz raczej skromną a na szkoleniu to się dowiesz jak wypełnić bilans oraz to czego ekolodzy oczekują od ciebie a o klimatyzacji zupelnie nic tak wiec zacznij od zakupu podręcznika który ci poleciłem

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
bym rzekł ze maszyna tyle warta co serwisant który ja obsługuje co do kolegi hades to po twoich postach śmiem twierdzić ze wiedzę masz raczej skromną a na szkoleniu to się dowiesz jak wypełnić bilans oraz to czego ekolodzy oczekują od ciebie a o klimatyzacji zupelnie nic tak wiec zacznij od zakupu podręcznika który ci poleciłem

Heh... spoko to dopiero początek moich podboi jeśli chodzi o klime.Powiedziałem podstawową wiedzę mam....chociaż muszę przyznać że znacznie mniej wiem jak jest zbudowana maszyna do serwisowania klimy ....tzn w jaki sposób odciąga czynnik i jak go oddziela od oleju.Nie będę cwaniakował bo przede mną jeszcze wiele doświadczeń związanych z serwisem klimy.Apropo książkę już zacząłem czytaćDzięki wam za dobre rady.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Weź ogarnij sobie jakąś skrytkę pocztową, to wyślę Ci naklejki "A/C LPG" to będzie szybciej z naprawami szło.

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
Zaznaczam tylko skalę procederu pakowania lpg w klimy w wyniku debilstwa i chciwości UE. Nawet przewoźnicy pytaja. Mam gdzieś kto co mysli o tym.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Rób sobie co chcesz, ale zdawanie relacji z każdej wykonanej operacji, co?, chcesz się dowartościować, oczekujesz oklasków. Każdy jest kowalem swego losu i układa sobie biznes. Ja robię inaczej i nie piszę, ze w piątek zrobiłem serwis ciągnika New Holland T6020, oczywiście jak książka pisze i legalnie, bo do takich sprzętów potrzebujesz Certyfikat F-Gaz, zaświadczenie o kursie nie starcza.

Do góry Bottom