• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Aha to tak po fachowemu ja prosty człek LPG to dla mnie LPG,uwierzcie mam tester i ponad 90% wywala że szais ciul wie co jeszcze mają w układach byle by chłodziło

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
uwierzcie mam tester i ponad 90% wywala że szais ciul wie co jeszcze mają w układach byle by chłodziło
A ja nie wierzę :p
W 2019r. dokonałem 530 analiz R134a i tylko 2 auta miały nieprawidłowy gaz. U mnie to jest około 0,4%. Tak że w wynik 90% w życiu nie uwierzę, no chyba że u Ciebie w okolicy to 90% warsztatów co daje zamienniki R134a.
Proponował bym Ci przeprowadzić test działania twego analizatora ;)

Nosem sprawdzam czy jest lpg. Jak 134 to cyk w butle swoja a w auto cyk propan hihi
To że nie śmierdzi LPG to nie znaczy że jest 134a :D

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
uwierz na te 90 procent sprawdzałem urządzenie na własnych autach i nowych butlach z r134a wskazuje dobrze ,cyrk jest taki że kto nie ma testera wciąga w maszyne syf i taki zmieszany wali z powrotem do auta i wychodzi te 90%,walą totalny DYNKS aby tylko chłodziło i było taniej

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Ile dodać oleju po wymianie skraplacza z osuszaczem?
Katalog Hella podaje 120ml, całego oleju w układzie.
Wydaje mi się że 30-40ml będzie ok, na starym skraplaczu r134a uciekał w ok. 1-1,5msc, wiec nie było nagłego rozszczelnienia.

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Skąd takie dane?
Na stronie Denso znalazłem że po 10%.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Takie dane kiedyś znalazłem w bardzo fachowym artykule, nie powiem Ci już gdzie, sobie wydrukowałem, łacznie z ciśnieniami załączenia i wyłączenia klimatyzacji i wentylatorów i powiesiłem przy stanowisku. Są jeszcze ilości na każdy mb instalacji i parownika. Tak naprawdę to raczej nie ma uniwersala, bo i jedna chłodnica maleństwo, a osuszacz, albo rureczka przy skraplaczu, albo spora pucha w niektórych markach. Ogólnie to jak zauważyłem dużo układów jest przeolejonych, Ty też mocno swoje dane zokrągliłeś w górę. A jeszcze mistrzowie nabijania do każdego serwisu na takiej np. Texie z automatu porafią extra dodać 15 g oleju i 5 g UV. I tak się zbiera nadwyzka niepotrzebnego oleju. Układ przeolejony będize gorzej chodził i żywotność napewno mu się nie zwiększy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Z 5-6 lat temu gdzieś na internecie spotkałem ciekawy artykuł ogarniętego speca. Oprócz oczywistych rzeczy, ale dotyczących samochodu wskazał na podstawowe, elementarne rzeczy, które trzeba stosować w klimatyzacji. Wyjaśniał dokładnie sprawę oleju, bo to było jego oczko w głowie, bo twierdził, że olej ze względów termodynamicznych jest czymś niepożądanym w układzie klimatyzacji, ale niezbędnym do smarowania sprężarki i ew. iglicy zaworu. Podawał zasady wymiany sprężarki pod kątem oleju, "co wylejesz ze starej, to w nowej musi być tyle samo świeżego". To co mi zostało po przeczytaniu tego to sobie zapisałem i wydrukowałm i powiesiłem przy stanowisku. Artykułu nie poszukam napewno, ale dużo z niego pamiętam. Ale to były zasady, wtedy dla mnie prawie abecadło. Ogólnie było stwierdzenie, że przy robieniu serwisu układu który przed nim pracował conajmniej pół godziny, powinno się odseparować oleju od czynnika w granicach 1-2% max. I to dotyczy auta, koparki, ciągnika i autobusu. Ja taką zasadę stosuję, już nieraz zdarzało mi się ściąganie oleju, nawet trzykrotnym serwisem i rekord to jest z Merca okulara prawie 270 g oleju ściągnąć i do dziś to auto na taxi hula. Już nieraz przerywałem serwis, bo za dużo odseparowało, a miałem na automat i z "urzędu" dostałby taką samą ilość nowego. Sednem tej publikacji było zwrócenie uwagi na przeolejanie układó na zasadzie dam więcej, będzie lepiej. A tu się okazuje, ze olej jest intruzem, choć musi być, ale trzeba zrobić wszystko, aby była go max fabryczna ilość. Starczy w zupełności do prawidłowego smarowania, a nie będzie psuł termodynamiki przemian do którego jest dostosowany czynnik. Tyle co pamiętam i to stosuję, jeszcze nie miałem przypadku zatarcia sprezarki, a juz ładnych parę litrów oleju ściągłem z układów. Ze 2 lata temu pamiętam Nissana Note, gdzie diagnoza w innych warsztatach zdechła sprężarka koszt 2500-4500 zł układ nie chodził, wymiana osuszacza, kradzież z układu ze 100g oleju i do dziś Nissan lodówka za 6 stówek i premia koniak.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ciekawe rzeczy piszesz obser. Z tym olejem to prawda. Ale sciagnac ciężko wszystko. Wczoraj robilem plukanke po zatarciu to sprawa oleju prosta. A ile byscie wzieli tak minimum za lutowanie skraplacza 6030 JD zalutowanie obudowy sprezarki i 1500g czynnika?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
500 za serwis z czynnikiem, a lutowanie musisz sam wycenić, bo to robota każda inna. Ja się w samochodówce w lutowanie nie bawię, robię to w stacjonarnych. Kto chce się utrzymać w klimatyzacji i nie robić za darmo, powinien stosować kalkulację usługi jak to robią w agro. Kombajn 10 miesięcy stoi, 2 miesiące zarabia, więc w te 2 miechy trzeba wliczyć koszty amortyzacji, utrzymania, mrożenie kapitału. Kiedyś jeszcze poza sezonem ktoś się trafił, teraz dopóki mu pot po plecach się nie leje, nie przyjedzie. Jak czytam ceny np. serwisów zeszły na psy, zobaczymy co będzie, narazie coraz więcej maszyn na OLX do sprzedania, co kiedyś w sezonie się nie zdarzało. Obserwuję, bo mam nadzieję dokupić dla przyszłości texę 760R, ale jak już ona jest tow cenie kosmicznej, tzn. 10-15% poniżej nowej, a i jeden as to nawet FV nie chciał dać, więc netto taniej było kupić nową. Ale inne ciekawe są. Bo jak już za 99 zł robia serwis z czynnikiem, to po co mu maszyna.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ja lutuje spawam aluminium w klimach, zakuwam rurki, skonczy sie sezon to będą naprawy elektryczne aut i traktorów. Takie drogie stacje czym sie różnią od sprzętu taniego? Przy stacji mozna byc totalnym idiota. A jak pojechac do kombajna z taka stacją? Do takich akcji uzywam samoróbki która ma wszystkie funkcje stacji i 1400w mocy chłodniczej agregat a nie te zabawki w stacjach. Już latwiejszej roboty jak klima w autach to nie ma.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
bo na klimach teraz to wielki ciul za dużo się narobiło biją nie wiadomo co by było tylko taniej to gdzie zarobisz kase tak tylko coś tam się obliże zaraz mu sprawdzaj diagnozuj za fri bo nie chodzi a nabiłeś stoi nad głową nie ma na tym kasy szkoda szczępić ryja koniec świata

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Taka stacja to wygląda, mruga światełkami, pokazuje na ekranie co sie dzieje i wydaje papierki jak w parkomatach. Oprócz stacji mam jeszcze 2-3 kpl tego co w niej jest tylko w poszczególnych maszynach. Stacje odzysku, wagi, butle, chyba 3 pompy próżniowe. Ale chciałbym widzieć minę Klienta, jak co chwilę mu coś przyłaczam, stawiam wagę, taruję itp. Pojedzie potem tam gdzie widział ładniejszą stację. A firmy motoryzacyjne "porozdawały za punkty" chińskie stacje, do tego jeszcze PUP-y namawiały bezrobotnych na ropoczęcie działalności refundując zakup "automatu" i narobiło się ich. Sporo dużych warsztatów poświęciło serwis klimatyzacji za symboliczną kwotę, aby ściągnąć Klientów na poważniejsze naprawy. Nawet na "0" nie wychodzą, bo na Gruponie ogłaszają się za 39 zł ze 100g czynnika i 10 zł za każde następne.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Po ladnych stacjach to ja lutuje i zakuwam przewody bo panie 3 miesiace nabity stacja a tu nie chlodzi a na zegarze 1 bar gazu. Liczy sie cena i jakosc a nie diody i wydruki.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Stacja szczególnie przy nieszczelności skraplacza pokaże Ci na teście podciśnieniowym ideał, a na drugi dzień będzie pusto. No ale takich czasów doczekaliśmy. Jeśli auto nie ma historii serwisowej, to musi przejść test azotem.

inspire

Uczestnik
Punktów
2
I tak powinno być z góry jeżeli ktoś przyjeżdża z brakiem gazu. Jakiś czas temu kupiłem auto, klima świeżo nabita wsio działa, mija 4-5msc gazu nie ma, kolejny raz do "nabijacza", "no wycieku nie widać, nabijemy i za kilka dni się zobaczy", zobaczyło się tyle tym razem po 6 tyg znowu przestało działać, na próżni stało kilka dni i nic to nie wykazało, więc kazałem nabić azotu i sam sobie znalazłem gdzie ucieka...

Stąd też moje wcześniejsze pytanie o ilość oleju przy wymianie skraplacza z osuszaczem, bo gość od automatu mówi że ile się ściągnie tyle się doda + kilka ml, a jestem pewien że te kilka ml to tylko w gadce i przy rozliczeniu będzie dodane.

Do góry Bottom