• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nagar na pierwszym cylindrze i nierówna praca 1.6HDI

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
Witam.
Od baaardzo dawna zmagam się z nierówną pracą silnika zaraz po odpaleniu i jego kopceniu po odpaleniu. W zeszłym tygodniu wymieniałem uszczelki pod klawiaturą i wtryskami i mechanik powiedział, że było bardzo dużo nagaru (sadzy) w pierwszym cylindrze. Prześwit był bardzo niewielki, a resztę cylindrów było OK. Powiedział, że prawdopodobnie problem leży po stronie wtrysku który może lać do środka i przez to nadmiar podanego paliwa nie zostaje do końca spalona co właśnie skutkuje odkładaniem się sadzy. Czy ma rację? Czy właśnie przez ten jeden wtrysk może być tak, że rano pali jak na 3 gary, puszcza biały dymek a potem telepie silnikiem? Zaznaczę, że po paru minutach podczas nabierania temp. wszystko wraca do normy.
Wspomnę jeszcze, że przed oddaniem do serwisu było mokro pod 2 wtryskiem, a teraz mam szlam pod 1, 2 i 3 wtryskiem. Czy wymiana podkładek miedzianych na grubsze (naprawcze 2,4 mm) rozwiąże problem? Czy też zastosowanie grubszych podniesie lekko wtrysk, a tym samym zmieni się kąt wtrysku?

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Ale to mechanik postawił diagnozę i co dalej zaproponował naprawę czy jak ? Czy nie zaproponował ? Bo jak zaproponował to dlaczego nie naprawił ? Czy naprawił ?
Czy zaproponował, a nie naprawił?
Może zaproponował i by naprawił ale było za drogo ?

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
Ale to mechanik postawił diagnozę i co dalej zaproponował naprawę czy jak ? Czy nie zaproponował ? Bo jak zaproponował to dlaczego nie naprawił ? Czy naprawił ?
Czy zaproponował, a nie naprawił?
Może zaproponował i by naprawił ale było za drogo ?

Ściągnął górę od klawiatury, wyczyścił cały nagar (przy gazowaniu nie wyrzuca teraz z rury sadzy), wymienił wszystkie uszczelki pod kolektorem ssącym, pod wtryskami, również od EGR bo starą wydmuchało. Powiedział tylko, że prawdopodobnie nagar wiąże się z lejącym wtryskiem. Jutro jadę do niego, żeby coś zrobił z tym szlamem pod wtryskami bo widocznie coś skopał przy składaniu, ale też obiecał sprawdzić wtryski komputerem, nie wiem czy nie lepiej byłoby sprawdzić przelewy.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Rozumiem że ten "szłam" jest między wtryskiem a gniazdem wtryskowym/głowica?
Jeżeli tak to:
Trzeba wyjąć wtryski wziąć frez i zabielić gniazda wtryskiwaczy, puzniej nowe podkładki miedziane i skręcić.
Przypuszczam że pomiędzy wtryskiem a głowica ucieka cisnienie z komory spalania?

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
Byłem dzisiaj w ramach reklamacji na poprawie kompletu uszczelniaczy pod wtryski. Po ich wyciągnięciu widać było nieduże strupy na końcówkach wtrysków, a czyszczone były jakieś tydzień temu. Trochę to dziwne, że dość szybko zaczął się tworzyć na nich ten syf. Dzisiaj jeszcze jadę na próby przelewowe, bo każdy najchętniej by z góry wymieniał wtryski. Tylko mnie martwi skąd ten nagar na końcówkach? Czyżby lekko lały i nie wypala się do końca ON?

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Jeżeli jest to nagar na końcówce wtryskiwacza to wygląd na to że jest zbyt bogata mieszanka.
Rozumiem że rozrząd wykluczają i co za tym idzie kat wtrysku?
Jedynie co mogę jeszcze doradzić przet kosztownym spr wtrysków to kupić LiquiMoly diesel spulung czy jakoś tak to się pisze
I na YT znajdziesz jak wyczyścić ukł wtryskowy z tym srodkiem

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
Szczotą na wiertarce ? :eek:

Aż tak to nie :facepalm:

Wymieniliśmy wczoraj gumowe uszczelniacze i miedziane podkładki pod wtryskami, ale zaledwie po jednym dniu i dosłownie po kilku kilometrach znowu pojawił się czarny szlam pod 2 wtryskiem. O co chodzi? Jak to możliwe, że po raz kolejny przecieka? Czy np zastosowanie grubszych podkładek tzn podkładek naprawczych 2,4mm pomoże? Chociaż wydaje mi się, że nie śmierdzi ON ten szlam. Ja już nie mogę z tymi mechanikami, co jeden to gorszy.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Jak to co się stało?
Tj proste to samo co w Mercedesach.
Jeździłeś tak wiało koło wtryskiwacza nik się tym nie znają na czas i rozszczelniła gniazdo wtryskowe, to samo miałem w MB skończyło się na wymianie głowicy bo stara się nadawała na szrot
Gniazdo wtryskowe nie zostało sfrezowane zapewne to nie ma się co dziwić że wieje. Można jeszcze spróbować dać podkładkę miedziana na gorąco może co pomoże

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Frezem do gładkiego, jeśli jest na grubo to zmierzyć czy nie trzeba grubszej podkładki.
A jak mechanik nie ma frezu to zmień mechanika :D

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
Podłączyłem swoje paści do Diagboxa. Czy mógłby ktoś mi pomóc w interpretacji końcowego raportu ?
Wykryło mi dwa ciągle powtarzające się błędy od dłuższego czasu: P1403 i P1404 dotyczące Układy ogrzewania dodatkowego.

20200110_155749.jpg 20200110_160333.jpg 20200110_160407.jpg 20200110_160423.jpg 20200110_160514.jpg

Załączniki

• 16.04.pdf
    167,2 KB · Wyświetleń: 8
  • 16.05.pdf
    219,4 KB · Wyświetleń: 2
  • 16.06.pdf
    174,1 KB · Wyświetleń: 4
  • 16.09.pdf
    165,2 KB · Wyświetleń: 11
  • 16.12.pdf
    150,8 KB · Wyświetleń: 1
  • 16.13.pdf
    162,4 KB · Wyświetleń: 1
  • 16.17.pdf
    128,5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
4 plik pdf korekty wtryskiwaczy. 1trysk dość wysoka korektę niby jeszcze w normie. Weź mu odepnij przewody paliwowe i podłącz płukankę. Może pomoże

jamiro

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Debica / Bergen
4 plik pdf korekty wtryskiwaczy. 1trysk dość wysoka korektę niby jeszcze w normie. Weź mu odepnij przewody paliwowe i podłącz płukankę. Może pomoże
A co polecisz do czyszczenia?
Kiedyś już próbowałem płynu LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG i faktycznie było coś na rzeczy, ponieważ na początku jak siepało silnikiem, nagle podczas płukanki zaczął chodzić jak w zegarku, ale po płukaniu na drugi dzień problem wrócił. Być może wtrysk jest nieszczelny i leje do środka. W tygodniu może zrobię przelewy i coś wówczas pokaże.

Do góry Bottom