• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nauka mechaniki takiej jak w technikum.

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Czy da się nauczyć mechaniki tak jak to robią w technikum nie chodząc tam? Z jakich książek tam uczą i z czego warto się uczyć? Jak nabierać wiedzy praktycznej z mechaniki nie mając prawie żadnego sprzętu? Co się przydaje do nauki w domu? Co jeszcze można robić, żeby się nauczyć mechaniki?

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Mi chodzi może nie jak w technikum może źle się wyraziłam, chodzi mi bardziej o taką naukę, żeby mieć jakąś podstawową wiedzę. Nie tylko jak wygląda samochód, ale też zasady działania elementów, naprawianie a, nie tylko patrzenie na samochody.

S

S-LINE

sluchaj konczylem technikum to wiem bedziesz mial same wykresy pracy silnika, wykresy trwalosci metali(jezeli bedziesz spawaczem to sie bardzo przyda) bedziesz mial wiecej teori jak praktyki...podejzewam ze Twoje warsztaty w pierwszym semestrze pierwszego roku zakoncza sie na pilowaniu z kawalka metalu mlotka lub czegos bardziej glupiego...nauczysz sie moze regulowac zawory przy dobrym wietrze...a o elektryce to zapomnij jak kiedys zapytalem sie nauczyciele od elektryki pojazdow samochodowych gdzie jest alternator w E34 to nawet nie potrafil imbecyl pokazac palcem gdzie on jest umiejscowiony...ja na warsztstach nauczylem sie palic fajki popijac piwo z kolegami i jak sie szybciej wymknac...a w domu po szkole uczylem sie wszystkiego

rfr

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
u mnie jest 3 praktykantów ze szkół i mogę powiedzieć ze chodzenie do technikum to strata czasu oni nie maja nawet podstaw.
Problem polega na tym ze nie ma kadry z wiedzą o samochodach powyżej 1995 roku. jeśli chcesz uczyć sie o prądnicach i skrawaniu toczeniu
budowie silnika 126p to technikum bedzie odpowiednie. Jeśli chcesz mieć wiedze o sam. dziśejszych to tylko samemu musisz zdobywadz wiedze.
Moim zdaniem mogą Ci sie przydać ksiązki z WKŁ. A jedyna sensowna szkoła http://www.akademiamechatroniki.pl/ wykłady przez internet i zjazdy co jakiś czas.

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Szukam stron internetowych z przydatna wiedzą. Zależy mi na stronach, które zawierają informacje o środkach do naprawy ido czego je się stosuje. Mam zamiar zainwestować w jakieś książki. Na razie czytam gazety: auto świat, motor i auto świat poradnik. Czy według Was są jakieś jeszcze inne gazety które warto czytać?

Do góry Bottom