• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nexia - moduł zapłonowy się mocno nagrzewa

montgomery

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Jestem posiadaczem pojazdu Daewoo Nexia silnik 1.5 v8 i mam dość nietypowy problem.
Gdy silnik i moduł zapłonowy jest zimny, to samochód odpala i obroty są stabilne. Natomiast, gdy moduł zapłonowy się nagrzewa, to zaczyna gubić zapłony i gaśnie. Wymieniłem już kilka modułów, ale cały czas się silnie nagrzewają i ulegają uszkodzeniu.

Ostatnio wymontowałem moduł z aparatu zapłonowego i zamontowałem go na radiatorze. Gdy był zimny samochód odpalił, a silnik bardzo dobrze działał, lecz wraz ze wzrostem temperatury na module obroty zaczęły silnie falować, aż silnik zgasł. Zarówno moduł, jak i radiator zrobił się bardzo, bardzo gorący.

Nie mam pojęcia, co może powodować tak silne nagrzewanie się modułu zapłonowego, a walczę już z tym objawem przez długi okres i bardzo prosiłbym was o pomoc.

P.S.
Wymieniłem również przewody zapłonowe, świece, rozdzielacz zapłonu, cewka zapłonowa.

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie widziałem, żeby w regulaminie
był obowiązek odpowiedzi na każdy post :)

montgomery

Początkujący
Punktów
0
Przyczyną była cewka zapłonowa, która miała wewnętrzne przebicie i zbyt mocno obciążała moduł.

Do góry Bottom