• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie odpala na zimnym, trzęsie suzuki swift ii 96r g13ba 68km+ lpg brc 2

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Otóż mam problem z odpaleniem auta na zimnym siniku.
Gdy temperatura spadanie poniżej +10*C samochód odpala za drugim razem. Wystarczy za 1. razem przekręcić kluczyk na pół sekundy , a za drugim razem już odpali. Ale tu problem się nie kończy.

Od samego początku uruchomienia trzęsie sinikiem, brak mu mocy, gdy chce się ruszyć samochód gaśnie ( potem bardzo ciężko go odpalić)- tak się dzieje przez kilka minut - zależy to od temperatury powietrza.
Gdy po uruchomieniu samochodu przytrzymamy pedał gazu na ok 1500 obrotów przez 30sekund-1min (zależy od temperatury) wszystko się normuje i jest ok.

Gdy samochód złapie temperaturę można nim jechać bez problemu.

Wydaję się jakby silnik przy odpalaniu nie chodził na wszystkie gary, albo go zalewało.
Gdy były temperatury minusowe , np. przy -10*C odpalał za 3. razem, za pierwszym tylko kręcił rozrusznik. ( później musiał pochodzić z 10min żeby można było nim jechać)

Gdy samochód osiągnie temperaturę pracy wszystko jest ok. Odpala od pierwszego.

Niedawno były wymieniane kable i świece.

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
odpalam zawsze na benzynie, jestem z Lublina (wyłączam sinik też na benzynie).

Miałem problem że też nie odpalał a jak odpalał to od razu przełączał się na gaz- wymiana centralki lpg pomogła.

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Tylko że ma stare wejście i za bardzo nie wiem czym to podpiąć, właśnie dzisiaj jeździłem po sklepach za czujnikiem ale nie mieli i dopiero na zamówieni- proponowali za niego 100zł, troszkę drogo- w sklepie internetowym ponad połowę taniej.

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin

Mam coś takiego, co to za wejście?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Tylko że ma stare wejście i za bardzo nie wiem czym to podpiąć, właśnie dzisiaj jeździłem po sklepach za czujnikiem ale nie mieli i dopiero na zamówieni- proponowali za niego 100zł, troszkę drogo- w sklepie internetowym ponad połowę taniej.
Sprawdź czujnik multimetrem (miernikiem) tak jak Shreku pisze.
Co do złącza to niestety nie wiem.

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
wymigałem błędy, pokazuje że wszystko jest ok. Czujnik sprawdzałem, też ok. W weekend będę dalej sprawdzał.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
cisnienie paliwa,kopułka,palec, zaplon do sprawdzenia
ciśnienie paliwa nie koniecznie -brak błędów sugeruje kopułka palec zapłon jak najbardziej.
Moja propozycja zimnym rankiem podejdź do auta z suszarką do włosów podmuchaj na aparat (kopułkę i kable ) i spróbuj odpalić.

D

dekster

Witam!
Sprawdź cisnienie sprężania, układ zasysania powietrza, czujnik temperatury płynu chłodzącego, potencjometr przepustnicy, czujnik kąta wychylenia wału korbowego.

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Podmuchałem suszarką ale dopiero odpalił za 2 razem ( obroty są nierówne i trzęsie nim, wrażenie jakby nie palił na wszystkie gary) ale jakoś przy ruszaniu nie zgasł. Będę miał czas to zdejmę i wyczyszczę kopułkę.

Wcześniejszy właściciel uszczelnił aparat zapłonowy silikonem

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Podmuchałem suszarką ale dopiero odpalił za 2 razem ( obroty są nierówne i trzęsie nim, wrażenie jakby nie palił na wszystkie gary) ale jakoś przy ruszaniu nie zgasł. Będę miał czas to zdejmę i wyczyszczę kopułkę.

Wcześniejszy właściciel uszczelnił aparat zapłonowy silikonem

Czyli miał podobny problem .po rozebraniu proponuje dokładnie obejrzeć zanim zaczniesz czyścić
Choć patrząc na ceny (zerknąłem na Allegro) jeśli jest podjechana pęknięta po prostu bym ją wymienił koszt to około 20,00

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dzisiaj jak jechałem do pracy dziwne rzeczy mi się zaczęły dziać, przy wciśniemy sprzęgle na ułamek sekundy włączył mi się check engine, później jak się sinik rozgrzał przełączam na LPG, a tu go dusi obroty spadają do 400. I to się zaczeło dziać jak właśnie suszarką ogrzałęm kopułke jak radziłeśi kable.

Jak kopułka będzie w słabym stanie wymieniać kopułkę i palec, czy samą kopułkę, a może na allegro kupić jakiś używany cały aparat zapłonowy za 40zł?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wszystko zależy ile chcesz na to wydać, ja ostatnio wymieniłem kable, kopułę i palec (w audi a4) wszystko firmy BERU i zapomniałem o problemie wypadających zapłonów a nie wiem jak się spisują inne zamienniki

esculap

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Kopułka i palec zmieniłem , jest poprawa , można ruszać po odpaleniu z rana nie gaśnie, ale nadal jest wrażenie jakby nie chodził na jeden gar.

Do góry Bottom