• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nie odpala po wymianie uszczelniaczy

DoktorBLN

SuperMechanior
Punktów
12
Zdejmij kolektor tak żebyś widział zawory. Nalej benzyne ekstrakcyjna i zobacz czy po 2-3, 5 min ubedzie. Bd pewny czy szczelnie jest. Jeśli próba z ciśnieniem nic Ci nie powiedziała. Wychodzi na to ze źle pospinales zawory. Nie domykaja się do końca i nie masz kompresji.
Znaki fabryczne czy swoje przy ustawieniu rozrządu? ?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
spróbowałem dziś popukać młoteczkiem w zawory. Rozebrałem wszystko, wkręciłem "świecę" do dmuchania :) wężyk do bizu i dmucham...
Ja jednym cylindrze jakby sie uszczelniło, bo nie mogłem dmuchnąć :D na pozostałych niestety dawałem radę dmuchać...
Nie zdążyłem niestety złożyć silnika (zostało mi założenie aparatu zapłonowego i czujnika położenia wałka, czyli drobiazgi). Jak zamontuje to spróbuje odpalić - zobaczymy, ale obawiam się, że chyba niewiele pomogło i będę zmuszony zdjąć głowice...

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
radzę zaprowadzić auto do mechanika i problem z głowy

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
eee, nie takie rzeczy się robiło, więc i z tym sobie poradzę ;)
Zresztą co innego może zrobić mechanik oprócz tego co już sam zrobiłem?? chyba jedynie ściągnąć głowicę - to już wolę sam zrobić (nie będzie to pierwszy raz jak robię głowicę)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja podczas wymiany uszczelniaczy zaworowych, przed rozpięciem zaworów dmucham do cylindra powietrze ( wystarczy utrzymywać ciśnienie 3 bary ) . Tłok pod ciśnieniem idzie w dół i bez problemu rozpinam zamki na zaworach, a ciśnienie utrzymuje zamknięte zawory.
Podczas podpierania skośnie ułożonych zaworów tłokiem, nawet przez wepchnięty do cylindra sznurek jest moim zdaniem ryzykowne. Dmuchnięcie powietrza jest o wiele prostsze i w stu procentach bezpieczne. Zmieniam uszczelniacze tą metodą ponad 20 lat i nigdy nie miałem problemu.
Dołączam zdjęcie przyrządu kiedyś zrobionego naprędce :)
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0739.JPG
    IMG_0739.JPG
    34,2 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom