• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierówna praca silnika 1.9 jtd

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
Witam. Zostałem niedawno posiadaczem Fiata Doblo Cargo 1.9 JTD 101km, 2007r,przebieg oryginalny 147tys. Zauważyłem pewien problem podczas pracy silnika gdy jest zimny. Silnik odpala normalnie lecz po kilku minutach jakby zaczynał przerywać,dławic się i lekko trząść co przenosi się na całą nudę. Gdy siedzi się w środku trzęsie mocno. Niby patrząc na obrotomierz nie widać skoku obrotów. Takie objawy ma około 5 minut aż złapie temperaturę. Po czym zaczyna normalnie pracować. Dzieje się tak za każdym razem gdy odpalam wystygniety. Na rozgrzanym silniku po uruchomieniu takich objawów brak. Na komputerze błędów brak. Czujnik temperatury dobry, przepływomierz też. Korekty na ciepłym idealne. W czasie ww. objawów korekty szaleją. Ktoś sugerował świece żarowe.
Pomierzylem każda z osobna pokazuje 0.4 oma. Nie mam pomysłów, czy to mogą być wtryski ???

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
dawki biegu jałowego do dokładnej weryfikacji na stole.

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
Witam. Objawy pojawiają się w określonym czasie, tak jakby jakiś czujnik, przekaźnik coś wylaczał. Za każdym razem po określonym czasie pracy. Kilka minut chodzi dobrze po czym zaczyna przerywać. Z moich obserwacji mogę stwierdzić że zaczyna przerywać w chwili gdy wskazówka temperatury lekko drgnie

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
Była. Korekty wtryskow idealne do chwili pojawienia się wyżej opisanych objawów, gdy zaczyna telepać silnikiem zaczynają szaleć korekty, po jakimś czasie gdy objawy mijają korekty znów idealne

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Dla jednych korekty 3mg/suw to idealne a dra drugich 0.9mg/suw to dramat. Więc ciężko się domyśleć nie widząc logów gdzie leży problem.
Jakby na to spojrzeć z drugiej strony.. "korekty zaczynają wariować - autem zaczyna telepać... Czy źle to rozumuje? :)

juc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olkusz
latem tez taki objaw był?
usterek moze byc duzo prawdopodobnie jest problem z ukladem zasilania ja majac taki problem wymiana filtra paliwa, sprawdziłbym wtryski pod wzgledem przelewow mozliwe ze na zimno ktorys nie utrzymuje cisnienie nastepnie to regulator cisnienia, mozna by tez sprawdzic jakie jest tez cisnienie na listwie podczas tego objawu

DANI25

Nowy
Punktów
0
Witam. Zostałem niedawno posiadaczem Fiata Doblo Cargo 1.9 JTD 101km, 2007r,przebieg oryginalny 147tys. Zauważyłem pewien problem podczas pracy silnika gdy jest zimny. Silnik odpala normalnie lecz po kilku minutach jakby zaczynał przerywać,dławic się i lekko trząść co przenosi się na całą nudę. Gdy siedzi się w środku trzęsie mocno. Niby patrząc na obrotomierz nie widać skoku obrotów. Takie objawy ma około 5 minut aż złapie temperaturę. Po czym zaczyna normalnie pracować. Dzieje się tak za każdym razem gdy odpalam wystygniety. Na rozgrzanym silniku po uruchomieniu takich objawów brak. Na komputerze błędów brak. Czujnik temperatury dobry, przepływomierz też. Korekty na ciepłym idealne. W czasie ww. objawów korekty szaleją. Ktoś sugerował świece żarowe.
Pomierzylem każda z osobna pokazuje 0.4 oma. Nie mam pomysłów, czy to mogą być wtryski ???
FILTR PALIWA !!!

juc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olkusz
tak dbajac o układ paliwowy powinno sie wymieniac 2 x w roku
Automatyczne połączenie postów:

przy wymianie warto sprawdzic w starym co sie znajduje miedzy blaszkami z3właszcza czy nie mam opiłków

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
Dla jednych korekty 3mg/suw to idealne a dra drugich 0.9mg/suw to dramat. Więc ciężko się domyśleć nie widząc logów gdzie leży problem.
Jakby na to spojrzeć z drugiej strony.. "korekty zaczynają wariować - autem zaczyna telepać... Czy źle to rozumuje? :)
Dokladnie. Dziś zrobiłem mały eksperyment. Mając drugi czujnik temperatury sprawny wypiolem wtyczkę z tego który jest zamontowany i luźno podpiąłem ten drugi. Odpaliłem samochód poczym czujnik zacząłem ogrzewać dłonią. Po minucie może dwóch zaczął telepotac. Czujnik szybko ochlodzilem i przestał telepotac i tak kilka razy.
Samochód kupiłem od znajomego który kupił go od Niemca u którego pracował. Filtry sam wymieniał. Kupiłem go w listopadzie więc nie wiem jak w lato się zachowuje

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
Dokladnie. Dziś zrobiłem mały eksperyment. Mając drugi czujnik temperatury sprawny wypiolem wtyczkę z tego który jest zamontowany i luźno podpiąłem ten drugi. Odpaliłem samochód poczym czujnik zacząłem ogrzewać dłonią. Po minucie może dwóch zaczął telepotac. Czujnik szybko ochlodzilem i przestał telepotac i tak kilka razy.
Samochód kupiłem od znajomego który kupił go od Niemca u którego pracował. Filtry sam wymieniał. Kupiłem go w listopadzie więc nie wiem jak w lato się zachowuje
Sprawdzałem świece multimetrem nie bezpośrednio tylko na kostce przy przekaźnik. Każda wskazała 0.4 oma. Czy to wartość poprawna??

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
witam,odświeżam temat. wtryski sprawdzone i są w idealnym stanie, filtr paliwa wymieniony. Objawy nie ustąpiły
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Sprawdź też czy czujnik walu, walka nie gubi obrotów kiedy to się zaczyna

Do góry Bottom