Witam, mam problem z nierównomiernym ścieraniem tarczy hamulcowej.
Zrobione: Wyciągniecie, przeczyszczenie, nasmarowanie tłoczka w zacisku smarem do tłoczków.
Wyciągniecie, przeczyszczenie, nasmarowanie prowadnic zacisku smarem do tłoczków.
Zarówno tłoczek jak prowadnice bez wżerów rdzy więc nie było konieczności ich wymiany.
Założone nowe blaszki między jarzmo a klocek.
Użycie specjalnego smaru Textar do ww. blaszek oraz pomiędzy tłoczek a wewnętrzny klocek hamulcowy. Założony zestaw to klocki i tarcze marki Textar.
Wyszlifowanie zacisków oraz jarzma kątówka. Malowanie zacisku oraz jarzma.
Wyczyszczenie piasty papierem ściernym. (jednak nie do żywego metalu).
Odpowietrzenie układu hamulcowego oraz zalanie nowego płynu hamulcowego.
Zdjęcie nr 1 od razu po założeniu.
Zdjęcie nr 2 po miesiącu jazdy.
Zdjęcie nr 3 po prawie 3 miesiącach jazdy (okolo 600-700km): Czerwona linia od markera nie ścierana jest przez klocek.
Jak widać dalej cała tarcza nie jest równo ścierana. Na próbe zamieniłem jarzma z lewej na prawo - nic to nie dało, Na próbe zamieniłem prowadnice zacisków z lewych na prawe - nic to nie dało.
Dodam że nie mam bicia na kierownicy, ani na pedale hamulca.
Dlatego nie wykonywałem pomiaru bicia piasty oraz tarczy.
Co jest przyczyną tego że tarcza nie jest ścierana równomiernie?
Musze dojść do tego co jest przyczyną zanim miejsca nie ścierane zardzewieją.
Proszę o pomoc i dziękuje pomocnym. Pozdrawiam
Zrobione: Wyciągniecie, przeczyszczenie, nasmarowanie tłoczka w zacisku smarem do tłoczków.
Wyciągniecie, przeczyszczenie, nasmarowanie prowadnic zacisku smarem do tłoczków.
Zarówno tłoczek jak prowadnice bez wżerów rdzy więc nie było konieczności ich wymiany.
Założone nowe blaszki między jarzmo a klocek.
Użycie specjalnego smaru Textar do ww. blaszek oraz pomiędzy tłoczek a wewnętrzny klocek hamulcowy. Założony zestaw to klocki i tarcze marki Textar.
Wyszlifowanie zacisków oraz jarzma kątówka. Malowanie zacisku oraz jarzma.
Wyczyszczenie piasty papierem ściernym. (jednak nie do żywego metalu).
Odpowietrzenie układu hamulcowego oraz zalanie nowego płynu hamulcowego.
Zdjęcie nr 1 od razu po założeniu.
Zdjęcie nr 2 po miesiącu jazdy.
Zdjęcie nr 3 po prawie 3 miesiącach jazdy (okolo 600-700km): Czerwona linia od markera nie ścierana jest przez klocek.
Jak widać dalej cała tarcza nie jest równo ścierana. Na próbe zamieniłem jarzma z lewej na prawo - nic to nie dało, Na próbe zamieniłem prowadnice zacisków z lewych na prawe - nic to nie dało.
Dodam że nie mam bicia na kierownicy, ani na pedale hamulca.
Dlatego nie wykonywałem pomiaru bicia piasty oraz tarczy.
Co jest przyczyną tego że tarcza nie jest ścierana równomiernie?
Musze dojść do tego co jest przyczyną zanim miejsca nie ścierane zardzewieją.
Proszę o pomoc i dziękuje pomocnym. Pozdrawiam