• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieuczciwy mechanik samochodowy ?

Waldemarek1974

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Witam.Otóż sprawa wygląda następująco w mojej Kia Shuma rocznik 99 od dłuższego czasu coś się tłukło podczas jazdy w prawym przednim kole,pojechałem na stację diagnostyczną i tam stwierdzili że jest to lewa końcówka kierownicza.Pojechałem do mechanika przekazałem mu tą wiadomość ze stacji diagnostycznej,mechanik przejechał się autem i stwierdził że lewa końcówka kierownicza jest ok.Stwierdził że do wymiany jest prawe mocowanie amortyzatora,ale skoro jest prawe to trzeba wymienić komplet tzn prawe i lewe koszt 2 mocowań to 266 zł + 120 zł robocizna = 386 zł.Pojeździłem jeszcze 2 dni i nie dawało mi to spokoju że to są mocowania amortyzatora,więc pojechałem do 2 stacji kontroli pojazdów.Tam się okazało że mam poluzowaną śrubę z prawej strony amortyzatora wystarczyło ją tylko dokręcić,przyjechałem ze stacji do domu dokręciłem śrubę mocowania amortyzatora i wszystko jest ok.Także dokręcenie śrubki kosztowałoby mnie 386 zł nieźle prawda ? Czemu mechanik stwierdził że trzeba wymienić mocowania skoro trzeba było tylko dokręcić śrubkę ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ile zapłaciłeś na pierwszej stacji diagnostycznej a ile na drugiej?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To uczciwie było by na tej drugiej stacji dopłacić za trafną diagnozę dzięki której zmniejszyłeś o trzy i pół stówy koszt usunięcia usterki.
Jak myślisz, pół stówki dopłaty będzie uczciwie? :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jeszcze mechanik nic nie zrobił i nie skasował a ty odrazu snujesz jakies wizje,a skad wiesz czy ten mechanik nie dokrecilby ci tej sruby za free i powiedzialby jedz chlopie do domu.Tym sposobem prawdopodobnie zdobyl by sobie nowego klienta na ktorym zarobilby jeszcze niejednokrotnie niejedno 386zł.Odrazu nieuczciwy mechanik,za to wy klienci jestescie bardzo uczciwi na kazdym kroku.

mrqq

Bywalec
Punktów
11
witam zasadnicze pytanie to czy mechanik sprawdzal zawieszenie czy tylko przejechal sie samochodem. Bo uszkodzone górne mocowanie i popuszczona sruba generują ten sam stuk.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Dlaczego mechanik miał rzucić się odrazu na Twoje auto? Zostawić wszystko inne i sprawdzić, czy masz dokręcona nakretke? Trafnie zdjagnozowal stuk, i powiedział o kosztach, gdyby wziął się do pracy pewnie dokrecilby i byłoby po sprawie. Z całej tej historii wysuwa się kilka pytań. Pierwsza stacja nie znalazła tego problemu, dlaczego?dlaczego nakrętka była odkrecona? i dlaczego oczerniasz innych nie mając podstaw... Pewnie i tak do niego wrócisz jak się autko zepsuje i będziesz grzecznie prosił o pomoc. przykra sprawa... :mad:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
A mechanik ile wziął za diagnozę?

zapewne nic

Ilu klientow juz odjechalo bezczelnie po diagnozie komputerowej bez zapytania cos sie nalezy to chyba nie jestem w stanie zliczyć.To tylko podaje dla przykladu jakie sytuacje mają miejsce i staję w obronie zakładów bo mechanik jeszcze sie nie zabrał za robote,kasy zadnej nie pozyskał a odrazu jest nieuczciwy.
Nieuczciwe jest pisanie w ten sposob i nie uczciwi są klienci też jak widać.

Waldemarek1974

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Jeszcze mechanik nic nie zrobił i nie skasował a ty odrazu snujesz jakies wizje,a skad wiesz czy ten mechanik nie dokrecilby ci tej sruby za free i powiedzialby jedz chlopie do domu.Tym sposobem prawdopodobnie zdobyl by sobie nowego klienta na ktorym zarobilby jeszcze niejednokrotnie niejedno 386zł.Odrazu nieuczciwy mechanik,za to wy klienci jestescie bardzo uczciwi na kazdym kroku.
A jakbym mu zostawił auto i dokręciłby śrubkę i skasowałby 400 zł ?
witam zasadnicze pytanie to czy mechanik sprawdzal zawieszenie czy tylko przejechal sie samochodem. Bo uszkodzone górne mocowanie i popuszczona sruba generują ten sam stuk.
Tylko przejechał się samochodem i stwierdził że to mocowanie amortyzatora a wystarczyło dokręcić śrubę
A mechanik ile wziął za diagnozę?
Nic nie wziął
Dlaczego mechanik miał rzucić się odrazu na Twoje auto? Zostawić wszystko inne i sprawdzić, czy masz dokręcona nakretke? Trafnie zdjagnozowal stuk, i powiedział o kosztach, gdyby wziął się do pracy pewnie dokrecilby i byłoby po sprawie. Z całej tej historii wysuwa się kilka pytań. Pierwsza stacja nie znalazła tego problemu, dlaczego?dlaczego nakrętka była odkrecona? i dlaczego oczerniasz innych nie mając podstaw... Pewnie i tak do niego wrócisz jak się autko zepsuje i będziesz grzecznie prosił o pomoc. przykra sprawa... :mad:
Nikogo nie oczerniam tylko dlaczego skoro była niedokręcona nakrętka mówi mi że są do wymiany mocowania ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Nikogo nie oczerniam tylko dlaczego skoro była niedokręcona nakrętka mówi mi że są do wymiany mocowania ?

ale jeszcze nawet pod auto nie wszedł bo sie tylko przejechał,po przejadzce mogł tylko orientacyjnie cos stwierdzic.

A jakbym mu zostawił auto i dokręciłby śrubkę i skasowałby 400 zł ?

oczywiscie ze nie,wymienilby ci to co mowil a przy okazji by tylko dokrecił,spokojnie,napewno nie zaplacilbys za nic.Pokazal by ci nawet stare czesci.

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
tak najlepiej oczernic mechanika! gdybyś dokręcił śrubę upewnił się żę to jest ta usterka, poluzował śrubę i pojechał do mechanika i by ci wymienił łożyska to mógłbyś miec pretensje, a tak oczerniasz człowieka który powiedział ci co może byc przyczyną stukania i jaki z tym może byc koszt

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zgłoś do programu Będzie Pan niezadowolony :p
PS. Byłeś już dopłacić na stacji diagnostycznej? Tak, żeby było uczciwie...:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie rozumiem w końcu zmienił czy nie ? bo na podstawie jazdy można wstępnie oszacować i domniemywać i pewnie sugerował że to jest zużyte , możliwe ze po podniesieniu by zobaczył niedokręconą śrubę a w tak starym aucie to wiele elementów gumowych jest zużyte.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Najczęściej tak kończy się, gdy nie masz czasu a klient chce "tylko" dowiedzieć się ( oczywiści tak wstępnie, ogólnie), rzucasz wszystko i robisz diagnozę na szybko i ...... tak to wychodzi bo diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Później nie ma już o tym mowy tylko, że chciał oszukać, naciągnąć jakby zakłady prosperowały tylko z naciągniętych klientów gdy rzeczywistość jest zupełnie odwrotna. Postawienie komuś publicznie zarzutu nieuczciwości za to, że wstępnie wycenił naprawę to grubsza sprawa, zwyczajnie nie "fer".

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak , może te gumy też były już leciwe a jak jechał to takie są najczęściej objawy .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Najczęściej tak kończy się, gdy nie masz czasu a klient chce "tylko" dowiedzieć się ( oczywiści tak wstępnie, ogólnie), rzucasz wszystko i robisz diagnozę na szybko i ...... tak to wychodzi bo diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Później nie ma już o tym mowy tylko, że chciał oszukać, naciągnąć jakby zakłady prosperowały tylko z naciągniętych klientów gdy rzeczywistość jest zupełnie odwrotna. Postawienie komuś publicznie zarzutu nieuczciwości za to, że wstępnie wycenił naprawę to grubsza sprawa, zwyczajnie nie "fer".
Otóż to...
A potem jeszcze wpaść gościnnie do obcego gniazda i "nasr...ć" - nie odpowiadając na powtórzone pytanie o własną uczciwość :cool:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ciekawe czy zapłacił za poświęcony czas na wstępną diagnozę podejrzewam że nie ... a to pewnie jest uczciwe ?

Do góry Bottom