• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieuczciwy mechanik samochodowy ?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Właśnie... A ja chciał bym zaoszczędzić...
Szefo usuną mojego posta bo trochę nie na miejscu ze słownictwem jest ale powiem jedno... Ta kia jest przefantastyczna, nallepsza i drugiej takiej w salonie się nie znajdzie... nawet nowej bo już ich nie składają... JA MUSZe JĄ MIEĆ!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Raczej nie zarabiają.
Zarobił właściciel bo sam naprawił, zarobił w myśl zasady, że pieniądz niewydany jest pieniądzem zarobionym :)

ponury

Nowy
Punktów
0
Miasto
Białystok
Witam.Otóż sprawa wygląda następująco w mojej Kia Shuma rocznik 99 od dłuższego czasu coś się tłukło podczas jazdy w prawym przednim kole,pojechałem na stację diagnostyczną i tam stwierdzili że jest to lewa końcówka kierownicza.Pojechałem do mechanika przekazałem mu tą wiadomość ze stacji diagnostycznej,mechanik przejechał się autem i stwierdził że lewa końcówka kierownicza jest ok.Stwierdził że do wymiany jest prawe mocowanie amortyzatora,ale skoro jest prawe to trzeba wymienić komplet tzn prawe i lewe koszt 2 mocowań to 266 zł + 120 zł robocizna = 386 zł.Pojeździłem jeszcze 2 dni i nie dawało mi to spokoju że to są mocowania amortyzatora,więc pojechałem do 2 stacji kontroli pojazdów.Tam się okazało że mam poluzowaną śrubę z prawej strony amortyzatora wystarczyło ją tylko dokręcić,przyjechałem ze stacji do domu dokręciłem śrubę mocowania amortyzatora i wszystko jest ok.Także dokręcenie śrubki kosztowałoby mnie 386 zł nieźle prawda ? Czemu mechanik stwierdził że trzeba wymienić mocowania skoro trzeba było tylko dokręcić śrubkę ?

Trudna sytuacja . Ale oczernić w sieci jest łatwo

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem łatwo , podał typowe przyczyny stukania i przygotował na ewentualne koszty a pewnie nie sprawdzał czy śruba dokręcona.

arew33

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
ecoportal.com.pl
Zdarzają się nieuczciwi mechanicy jak wszyscy ludzie. Po prostu w kazdym zawodzie można trafić kogoś nieuczciwego. Ale spójrzmy na klientów- ich też jest mnóstwo nieuczciwych cwaniaków....

Toki21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Żory
czesc napisze krótko bron Boże przed takimi kliętami :) oczyta sie jeden z drogim gazet i juz myslą ze wiedza wszystko a najgorsze jest to ze puzniej jest gadania na całą okolice jaki to jest oszust bo tylko było srubke przykrecic
Witam jak można jechać na stacje diagnostyczną pytać co jest do wymiany pracownik stacji diagnostycznej nie powinien mówić co jest do wymiany jak nie jest tego pewny w 100%.
Mój przyklas miałem Hondę civic 1996 r po 1.5 roku użytkowania stwierdziłem ze przydałoby sie wymienić hamulce -klocki .
Podczas przeglądu pan diagnostyka dostał taką informację i odziwem przedni hamulec jest słaby 65 %
Pojechalem do mechanika i powiedziałem ze do wymiany klock on sprawdziłem i powiedział jeszcze nie czas na wymianę jeżeli chcę to on może wymieniać ale po co ok posłucham mechanika i tak do następnego przeglądu i co hamulice igła nie słuchać ludzi ze stacji diagnostycznej!!!

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Kazdy mechanik to oszust, zarabia na ludziach co się nie znają na mechanice, tak samo jak lekarz na takich co nie umieją leczyć, piekarz na takich co nie umieją piec chleba, itd

To sformułowanie jest nie prawidłowe. Mechanicy nie są oszustami poprostu zarabiają na ludzkiej nie wiedzy jak każdy inny specjalista. Wszyscy mogą sie uczyć w każdej dziedzinie więc nie rozumiem o co pretensje.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie koniecznie na niewiedzy czasem sa ograniczani tym brakiem kultury technicznej właścicieli i wiecznym skapstwem ... panie drogo ... a trupy nieraz maja do kasacji a nie do jazdy .. ale to inna bajka i nie chce mi sie pisac na ten temat .. lubie naprawiac auta ale nie lubie klientow ... przyklad, robiłem coś w land roverze i mowie klientowi ze przerywa mu cylinder kopci na niebiesko itp . a on ile to bedzie kosztować , odpowdz moja była uczciwa nie wiem powiem dokladniej po diagnozie ale mogą byc wtryski a to juz bedzie kosztowac sporo ... no to powiedział ze drogo i pojechał na 3 garach ...

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Tak już jest ludzie chełpią sie na auta których potem nie są w stanie utrzymać eksploatacyjnie

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Tak już jest ludzie chełpią sie na auta których potem nie są w stanie utrzymać eksploatacyjnie

Nie nie nie, najwazniejsze że sąsiadowi gula ruszył że ma auto lepsze od jego, a z eksploatacją już przydziaduje ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Zdarzają się nieuczciwi mechanicy jak wszyscy ludzie. Po prostu w kazdym zawodzie można trafić kogoś nieuczciwego. Ale spójrzmy na klientów- ich też jest mnóstwo nieuczciwych cwaniaków....
I tu się z tobą muszę zgodzić. Prosty przykład, ile osób wchodzi tu na forum i dopytuje w szczegółach co jest grane z jego autem?
Czasami ludzie myślą że ktoś tu coś podpowie i wystarczy śrubokręt i przysłowiowy młotek żeby uleczyć sobie auto, a mechanik? Po co mu mechanik? Wystarczy forum...
Później rozpacz na drodze albo źle wykonana naprawa powoduje kolejne uszkodzenia i koszty, przyjeżdża do warsztatu bo już naprawa go przerasta i krzyczy z daleka: Panie ile to będzie kosztować i dlaczego tak drogo?....życie...:facepalm: skąd ja to znam?
Ale zawsze gości leczę z napadowej histerii, "Panie, a po co żeś Pan tam łapy wsadzał? kosztowało by 100 a teraz 300" i temat zamykam...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie , przyjechał gostek z jakimś pugiem ze mu swieci cała choinka pytam a jak to się stało ? a nic odpiełem akumulator , odpowiadam ze pewnie sie rozkodował to gostek jak od odpiecia akumulatora ? a tak mowie trzeba wiedziac jak to robić a gostek a ile to bedzie kosztować ? .... cos mu tam powiedziałem o diagnostyce i jakaś cene rzuciłem tyle ze powiedziałem ze moze byc uwalone BSI a to juz kosztuje .. to się zabrał i pojechał .... i mam kretyna z głowy ... do nich nie dotarło ze to nie maluch ..

Do góry Bottom