• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

niezapięty pas bezpieczeństwa po uderzeniu autem

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
uderzyłem dwa lata temu w barierkę samochodem, poduszki obie wystrzeliły (kierowcy i pasażera), jechałem tylko ja jako kierowca, pas pasażera nie był zapięty, prędkość uderzenia jakieś 60 km/h

zdemontowałem oba pasy i ten od kierowcy jak nim potrząsłem to się zwinął ale nie można go już rozwinąć, po postu jest blokada jak przy normalnym szarpnięciu, w żaden sposób nie można go rozwinąć

pas pasażera natomiast jest kawałek rozwinięty ale nie da się go zwinąć jak w przypadku pasa kierowcy, przy rozciąganiu nie słychać tutaj blokady jak przy normalnym szarpnięciu, po prostu jest jakoś zblokowany

w obu pasach przy lekkim potrząsaniu słychać jakieś elementy jakby śrubki, nie wiem co to za mechanizm, nie mam niestety już wiązki aby podpiąć pas i zobaczyć czy się zwinie (można jakoś na krótko podpiąć?)

pasy są od fiata Fiorino 2008, tutaj przykładowy pas od kierowcy z nr takimi jak u mnie

czy mogę normalnie użytkować pas pasażera czy do wyrzucenia?

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A tak na serio wróćmy do tematu. To co na foto to kratki nawiewu na okna żeby nie parowały. Jestem na basenie Cały czas dmucha z nich ciepłe powietrze. No i se na nich siedzę i tak soczyście się spierdziałem. Wonia tera jak cholera

Załączniki

• IMG_20230318_172151.jpg
    IMG_20230318_172151.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 6

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A tak na serio wróćmy do tematu. To co na foto to kratki nawiewu na okna żeby nie parowały. Jestem na basenie Cały czas dmucha z nich ciepłe powietrze. No i se na nich siedzę i tak soczyście się spierdziałem. Wonia tera jak cholera
Zlokalizuj gdzie zasysa powietrze tam wpuść gazy

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
A to znany temat, albo jakieś przedmuchy na wydechu, albo klapka od obiegu zamkniętego spadła i smrodzi do środka, gdy nie powinno. Trza zapiąć rurę do dupska i wystawić za okno, coby nie śmierdziało we wnętrzu.

Do góry Bottom