• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Juke 1.2 zerwany rozrząd.

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Mam nissana juke 1.2. Uszkodzony był w nim napinacz od rozrządu. Głowica jest zrobiona, założyłem nowy rozrząd. Ustwiony jest na znaki na kołach i na łańcuchu. Auto pracuje nie równo i wywala błędy od czujników walków rozrządu. Czy w tych silnikach ścinają się kliny na kołach zębatych albo przestawiają się krzywki? Czy może jednak źle ustawiłem rozrząd?

Kobcio

Nowy
Punktów
1
Witam. Na ktore znaki ustawiłeś rozrząd bo na kole ssacego sa dwa znaki.

piogra18

Nowy
Punktów
0
Witam. Na ktore znaki ustawiłeś rozrząd bo na kole ssacego sa dwa znaki.
własnie mam też dwa i zlozeniu rozrzadu sypie mi bledem p0090 masz moze jakis schemat wszedzie gdzie patrze jest jeden znak

ktoś posiada moze schemat nissan qashai 1.2 dig 115 koni na ssacym mam dwa znaki wszedzie na schematach jeden

matus1014

SuperMechanior
Punktów
201
własnie mam też dwa i zlozeniu rozrzadu sypie mi bledem p0090 masz moze jakis schemat wszedzie gdzie patrze jest jeden znak

ktoś posiada moze schemat nissan qashai 1.2 dig 115 koni na ssacym mam dwa znaki wszedzie na schematach jeden
Wyślij zdjęcie swojej zębatki to cos wymyślimy,jak byk na schemacie jeden znak jest . Zawsze możesz wrócić do korzeni i szukać GMP wtedy jest pewność.

Załączniki

• Screenshot_2024-08-20-10-20-04-251_com.brave.browser.jpg
    Screenshot_2024-08-20-10-20-04-251_com.brave.browser.jpg
    623 KB · Wyświetleń: 69

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
P0090 regulacja ciśnienia paliwa:)
Sprawdzenie rozrządu możesz zweryfikować w kilka minut jak masz oscyloskop. Ale swoja drogą miałby błędy.

Załączniki

• image-defect-17098-u1gO8GPlT0bvryixsYDQPYzjzAmrzqXy-1156x700.png
    image-defect-17098-u1gO8GPlT0bvryixsYDQPYzjzAmrzqXy-1156x700.png
    361,9 KB · Wyświetleń: 20
Punktów
0
Cześć wszystkim, Panowie podpowiedzcie jak możecie, ustawiam na znaki jak wyżej na schemacie Piogra18, natomiast moje pytanie, czy pierwszy tłok od strony rozrządu ma być na samej górze żeby znaki na kole na wale były idealnie w pionie ?

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
A na kole na ssącym ustawiasz na którym nacięciu? Są dwa. jedno nacięcie szerokie i od czoła koła widać wcięcie drugie nacięcie na kole jest takie cienkie. musi byc na tym grubym

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
672
Miasto
WLKP
I macie podziekowaniwe od priogra18

Punktów
0
Cześć wszystkim, mam pytanie apropo tego rozrządu, właśnie zmieniam i napotkałem na pewno niewiadomo, mianowicie za nic w świecie nie zgadzało mi się ustawienie starego łańcucha z wałkami, było tak że pasowało wycięcie na wydechowym w znak na łańcuchu , na ssącym koło było jakieś 8 zębów za znakiem na łańcuchu, na wale było około 3 żeby dalej (znak był na godzinie 7 a zaznaczone miejsce na łańcuchu na godzinie 9). Ja zrobiłem tak że ustawiłem wał tak jak ma być walki na górze tak jak mają być ( ssący Wałek cofnąłem o około 20 stopni) , złożyłem poprostu tak jak bym składał na nowo silnik, według znaków na łańcuchu. I tera mam taki problem, zakręciłem wałem kilka razy i wogule te znaki na łańcuchu nie zgadzają ze znakami na górze i na dole, co obrót wychodzi całkiem w innym położeniu góra dół, wszystko w cały świat. Złożyłem napewno dobrze nic mi nie przeskoczyło sprawdzałem po kilka razy. Czy tak powinno być czy musze szukać przyczyny ?? Dziękuję. Góry za odpowiedź

Punktów
0
Odważny jestes :)
Nie wiem czy dobrze poskladalem rozrząd ale i tak go spróbuję odpalić
Poszperałem w necie dopytałem się kogoś z branży i też powiedział że tak ma być, dodatkowo jak kręciłem wałem i się nie stykało z zaworami to co się mogło stać oprócz tego że nie odpali, nic. Z drugiej strony poskładałem na znaki tak jak fabryka przewiduje więc w teori musiało być dobrze.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Przecież jak pomiędzy znakami na łańcuchu po lewej i prawej stronie jest różna ilość ogniw, to nie ma opcji, żeby przy kręceniu silnikiem się zgrały na znaki. W sensie, pewnie po którymś obrocie tak wypadnie, ale nie po 4-5-6 obrotach i ta sama zasada dotyczy każdego łańcucha ze znaczonymi ogniwami.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Właśnie tak ma być z tymi znakami na łańcuchu, że nie trafiają w te same miejsca.

więc liczba zębów na każdym kole jest niepodzielna przez liczbę ogniw łańcucha. no nie wiem jak to fachowo nazwać. czyli za każdym razem łańcuch nie trafia na ten sam wrąb zęba kół.

a po co to wszystko? oznacza to, że każde ogniwo styka się z danym zębem dopiero po wielu pełnych obiegach mechanizmu. Oczywiście po określonej liczbie cykli układ wróci do położenia początkowego (na znaki), jednak taka rotacja punktów styku sprawia, że zużycie rozkłada się równomiernie na cały mechanizm

aż sprawdziłem: liczba zębów na kołach i liczba ogniw łańcucha są względnie pierwsze. i nazywa się to fachowo optymalizacją współpracy par

Do góry Bottom