• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Micra K12 1.2 strzelające cewki

Miramar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Dzień dobry szanowni forumowicze,

od pewnego czasu zmagam się z problemem niedomagających/strzelających cewek. Kilka tygodni temu odpaliłem samochód, ruszyłem i kilkadziesiąt metrów dalej wystrzeliły mi dwie cewki (bank 3 i 4). Jedna strzeliła dość konkretnie, bo pojawił się dym nie tylko spod maski ale również w samej kabinie (miałem włączony wentylator). Wymieniłem obie - bo były wyraźne ślady uszkodzenia - i przejeździłem na nich blisko tydzień. Po tygodniu strzeliła kolejna cewka, ponownie w banku 3. Wymieniłem, pojeździłem i zacząłem obserwować kolejne falowania obrotów oraz "duszenie" się silnika podczas dodawania gazu. Postanowiłem zakupić komplet nowych cewek (do tej pory jeździłem na używanych) oraz świec, ponieważ znalazłem dość fajną ofertę na portalu aukcyjnym, gdzie koszt takiego zamiennika zamykał się w 80 zł (w tym jest 24m gwarancji). Niestety, okazało się, że te nowe zakupione cewki totalnie nie pasują do Nissana Micra K12 (mimo zapewnień sprzedawcy).

Zresztą zobaczcie sami:
https://i.imgur.com/9GNRar4.jpg

Nie wiem, czy to wina sprzedawcy, czy po prostu firma NTY (producent) źle oznacza swoje produkty. Po lewej cewka z Micry, po prawej rzekomy zamiennik. Zapomnijcie o osadzeniu go na świecę. Na pudełku jest napisane, że cewka powinna pasować do Micry - https://i.imgur.com/cjVwmnK.jpg

Wracając do tematu. Wykluczam temat świec, ponieważ zakupiłem nowe - stare, zresztą, nie były w takim złym stanie. Mam do Was kilka pytań:

1. Co może być powodem, że w ostatnim czasie tak szybko szlag trafia moje cewki?

2. Czy jest możliwość, po ściągnięciu obudowy (w sensie odpięciu przewodów z pokrywy, ściągnięciu wężyków, wtyczek, etc.), mając widok taki jak tutaj https://i.imgur.com/TziHaHS.jpg uruchomić samochód i sprawdzić czy cewki działają? Obecnie mam 8 używanych cewek - łatwiej by mi się diagnozowało temat jakbym nie musiał tego wszystkiego skręcać od nowa.

3. Gdzie można kupić elementy jak GUMA 1, GUMA 2 i KPL. PRZEWODÓW które oznaczyłem na tym zdjęciu: https://i.imgur.com/HdTMNVj.jpg

4. Czy mieliście kontakt z produktami firmy NTY i udało Wam się wpakować ich cewkę do Micry K12?

5. Czy jest jakiś inny zamiennik w cenie poniżej 100 zł za sztukę z gwarancją?

6. Czy jest jakaś możliwość, aby domowym sposobem sprawdzić taką cewkę?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Daj adres a w poniedziałek stanę przed drzwiami takowego...
Post code N17 6YE London Tottenham

Koszty często rosną jak stosuje sie tanie częsci lub zamienniki to 1
2 pasprawdzaj sobie masy,zasilanie ładowanie ecu itd.Świece kiepskiej jakości i czesci zamienniki to zły pomysł no zazwyczaj wychodzi drogo do tego dochądza nerwy,kłótnie itd

Ostatnia edycja:

Miramar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Post code N17 6YE London Tottenham

Koszty często rosną jak stosuje sie tanie częsci lub zamienniki to 1
2 pasprawdzaj sobie masy,zasilanie ładowanie ecu itd.Świece kiepskiej jakości i czesci zamienniki to zły pomysł no zazwyczaj wychodzi drogo do tego dochądza nerwy,kłótnie itd

Masa sprawdzona, świece mają 2 tygodnie (NGK - może nie są ze złota, ale dają radę), ładowanie sprawdzili mi w warsztacie i było bardzo dobre (sprawdzali pod obciążeniem i bez).

Nie mam wyjścia, nie mogę kupić oryginałów, gdyż zwyczajnie w świecie mnie nie stać. Komplet czterech oryginalnych cewek to koszt rzędu 2000 zł - nikt normalny nie wpakuje tyle kasy do auta z 2004 roku.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Zawsze jak nie ma kasy to na używkach można polecieć.A jak ja nie miałem kasy to jeździłem autobusem z torbą i walizeczką do klientów.Ale to stare czasy.Myślisz ,że na dzikim zachodzie to kasa sama wpada do portfela?Trzeba usiąść pomyśleć co możesz zrobić a czego nie mozesz zrobić a żeby kasa była.Teraz pomyśl co jeszcze może powodować palenie cewek.Ja chyba ci napisałem przyczyny.Jak ja mogę ci naprawić auto przez neta?A w tajemnicy ci powiem,że czasami dobre i nowe częsci są popsute.Dlatego zostaw to jakiemuś mechanikowi do roboty i wtedy masz gwarancję bo się tego podjął

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Ja nie widzę innej przyczyny jak część wykonawcza czyli cewki.
Same pokazują że nie dają rady.

Miramar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Teraz pomyśl co jeszcze może powodować palenie cewek.
Czy jest jakaś metoda, aby domowym sposobem sprawdzić taką cewkę? W sensie mam 8 cewek w ręce, wszystkie identyczne, oryginalne, używane - jest jakiś prosty sposób aby zbadać czy jest z nią wszystko ok?

Co jadę gdzieś podłączyć się pod komputer, to nigdy nie wykrywa żadnych błędów. Chyba, że cewka konkretnie pójdzie z dymem, to wtedy jest check engine, numer banku i tyle w temacie.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Dzień dobry szanowni forumowicze,

od pewnego czasu zmagam się z problemem niedomagających/strzelających cewek. Kilka tygodni temu odpaliłem samochód, ruszyłem i kilkadziesiąt metrów dalej wystrzeliły mi dwie cewki (bank 3 i 4). Jedna strzeliła dość konkretnie, bo pojawił się dym nie tylko spod maski ale również w samej kabinie (miałem włączony wentylator). Wymieniłem obie - bo były wyraźne ślady uszkodzenia - i przejeździłem na nich blisko tydzień. Po tygodniu strzeliła kolejna cewka, ponownie w banku 3. Wymieniłem, pojeździłem i zacząłem obserwować kolejne falowania obrotów oraz "duszenie" się silnika podczas dodawania gazu. Postanowiłem zakupić komplet nowych cewek (do tej pory jeździłem na używanych) oraz świec, ponieważ znalazłem dość fajną ofertę na portalu aukcyjnym, gdzie koszt takiego zamiennika zamykał się w 80 zł (w tym jest 24m gwarancji). Niestety, okazało się, że te nowe zakupione cewki totalnie nie pasują do Nissana Micra K12 (mimo zapewnień sprzedawcy).

Zresztą zobaczcie sami:
https://i.imgur.com/9GNRar4.jpg

Nie wiem, czy to wina sprzedawcy, czy po prostu firma NTY (producent) źle oznacza swoje produkty. Po lewej cewka z Micry, po prawej rzekomy zamiennik. Zapomnijcie o osadzeniu go na świecę. Na pudełku jest napisane, że cewka powinna pasować do Micry - https://i.imgur.com/cjVwmnK.jpg

Wracając do tematu. Wykluczam temat świec, ponieważ zakupiłem nowe - stare, zresztą, nie były w takim złym stanie. Mam do Was kilka pytań:

1. Co może być powodem, że w ostatnim czasie tak szybko szlag trafia moje cewki?

2. Czy jest możliwość, po ściągnięciu obudowy (w sensie odpięciu przewodów z pokrywy, ściągnięciu wężyków, wtyczek, etc.), mając widok taki jak tutaj https://i.imgur.com/TziHaHS.jpg uruchomić samochód i sprawdzić czy cewki działają? Obecnie mam 8 używanych cewek - łatwiej by mi się diagnozowało temat jakbym nie musiał tego wszystkiego skręcać od nowa.

3. Gdzie można kupić elementy jak GUMA 1, GUMA 2 i KPL. PRZEWODÓW które oznaczyłem na tym zdjęciu: https://i.imgur.com/HdTMNVj.jpg

4. Czy mieliście kontakt z produktami firmy NTY i udało Wam się wpakować ich cewkę do Micry K12?

5. Czy jest jakiś inny zamiennik w cenie poniżej 100 zł za sztukę z gwarancją?

6. Czy jest jakaś możliwość, aby domowym sposobem sprawdzić taką cewkę?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Jest LPG w aucie?sprawdz rowniez mase,sprawdz czy masa do cewek jest ok

Miramar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Jest LPG w aucie?sprawdz rowniez mase,sprawdz czy masa do cewek jest ok
Tak, jest LPG, ale od miesiąca "nieużywane". Zakręciłem butlę i w ogóle nie jeżdżę na gazie aby wykluczyć właśnie ten zestaw podzespołów. Sądzisz, że mimo tego warto jest sprawdzić masę LPG? Jeśli tak, to z tym muszę się przejechać do gazownika, bo pojęcia nie mam które z podzespołów tutaj badać. Moja instalacja gazowa to BRC 4 gen.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Wytłumaczy mi ktoś jaki wpływ ma lpg na uszkadzanie cewek zapłonowych, bo albo ja jestem niedoinformowany albo to jakieś domowe przedszkole a nie forum mechaników.

Co do gwarancji na cewki to zapomnij jeśli sam je wymienisz.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Tak, jest LPG, ale od miesiąca "nieużywane". Zakręciłem butlę i w ogóle nie jeżdżę na gazie aby wykluczyć właśnie ten zestaw podzespołów. Sądzisz, że mimo tego warto jest sprawdzić masę LPG? Jeśli tak, to z tym muszę się przejechać do gazownika, bo pojęcia nie mam które z podzespołów tutaj badać. Moja instalacja gazowa to BRC 4 gen.

widze ze sie niedogadamy,niechodzi mi tu o zadna mase od LPG tylko o mase na cewkach zadne LPG.

Wytłumaczy mi ktoś jaki wpływ ma lpg na uszkadzanie cewek zapłonowych, bo albo ja jestem niedoinformowany albo to jakieś domowe przedszkole a nie forum mechaników.

cewek nie ale swiec tak jak za "ubogo"

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zmierz napięcie na MAP-ie środkowy pin do masy. 2. Zmierz podciśnienie w kolektorze ssącym.

Do góry Bottom