• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Qashqai 1.5 dci 110KM późno gasnąca kontrolka ciśnienia oleju

yelonky

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z kontrolką ciśnienia oleju jakiś miesiąc temu wymieniłem olej i filtr w silniku po ok. tygodniu zauważyłem że kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po ok 3-4 sek. od odpalenia po dłuższym postoju ( odpalenie raz po razie gaśnie natychmiast). Auto poszło na pomiar ciśnienia i mechanik stwierdził że na początku tego ciśnienia nie ma wcale a później jest, ale bardzo słabe. Decyzja zrzucamy miskę i sprawdzamy, wymiana pompy bo zużyta i panewek korbowodowych (już były przytarte lekko). wszystko poskładane nowy olej pierwsze odpalania z manometrem ciśnienie od zakręcenia rozrusznikiem już jest kontrolka gaśnie. Po kilkunastu odpaleniach problem wraca po dłuższym postoju i zdarza się też że przy krótkim postoju kontrolka zgaśnie natychmiast i po ok. 1 sek. mrugnie i już się nie zaświeci. Dodam że czujnik ciśnienia wymieniłem na nowy i 4 odpalenia było ok i znów to samo. Co jeszcze można sprawdzić we wtorek jadę na pomiar ciśnienia jeszcze raz.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Hej.
1) pomiar ciśnienia zaraz po odpaleniu itd
2) zauważyłem ,z r w autach z USA i dalekiego wschodu lubią padać czujniki ciśnienia oleju. I tu są schody. Takie za 50 zł działają jak im się chce i po roku padają.
Kupuje teraz z blue point w cenie około 200 zł i w końcu nie mam reklamacji

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Witam mam problem z kontrolką ciśnienia oleju jakiś miesiąc temu wymieniłem olej i filtr w silniku
To wnioskuje, że wcześniej było wszystko ok?
Filtr wadliwy, albo zły olej zalany.

To na ile Cię już skroił magik od mokrej roboty? To ten sam co olej wcześniej wymieniał?

Wyrzuć ten jego filtr w pierwszej kolejności i sam własnoręcznie załóż nowy.

Woodoo, Ty masz olej od łebków, a później widzisz co się dzieje.

A

Anonymous123

kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po ok 3-4 sek. od odpalenia po dłuższym postoju
Może i nie znam tych silników, nie moja branża, ale skupił bym się na ustaleniu czy nie spływa olej z magistrali, bo objawy na to wskazują. Zrób pomiar poziomu krótko po zgaszeniu, jak olej się już ustabilizuje a następnie po iluś tam godzinach I zobacz czy poziom nie wzrasta. Każdy silnik ma jakieś zawory jednostronne, które utrzymują olej w kanałach i filtrach.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Witam mam problem z kontrolką ciśnienia oleju jakiś miesiąc temu wymieniłem olej i filtr w silniku po ok. tygodniu zauważyłem że kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po ok 3-4 sek.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podmień filtr oleju, może on coś nie halo. A podpinales ten manometr?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolego,jak widzisz i czytasz przyczyn może być wiele,tam masz puszkę z filtrem,czy wkład filtra? Jaki olej zastosowałeś,przyglądniemy się jego parametrom generującym ciśnienie,oraz szybkość jego generowania tuż po rozruchu,wcześniej jednak trzeba wykluczyć winę ze strony oleju,to jest zawsze ostatni szczebel.

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
Kup dobrej jakości filtr oleju. A co do wymiany czujnika ciśnienia oleju to kolega miał rację że te tanie działają jak im się zechce oprócz tego musisz zwrócić uwagę na parametry na czujniku bo są różne

yelonky

Początkujący
Punktów
0
Więc tak auto kupione 3 miesiące temu olej w nim był stary i gęsty filtr oleju jakiejś francuskiej firmy wymieniłem na 5w30 elf jak zaleca producent a filtr filtrona. Po ok tygodniu od wymiany zaczęło się świecenie kontrolki. Decyzja na pomiar cisnienia. Mechanik stwierdził że na rozruchu przez kilka sekund pompa nie buduje cisnienia a później jest ale słabe. Decyzja zwalamy miskę i oglądamy pompę. Pompa po rozebraniu miała luzy panewki też przytarte wymiana składamy zalewają 5w30 tym razem motula wymiana filtra na ori renault. Kilka odpaleń manometrem cisnienia w porządku. Po kilku km i kilku odpaleniach znów kontrolka świeci dłużej przy dłuższym postoju. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju 3- 4 odpalenia i to samo ewidentnie Po dłuższym postoju magistrala olejowa się opróżnia i pompa musi nabić. We wtorek jadę na pomiar cisnienia
Automatyczne połączenie postów:

Silnik nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków przy rozruchu dodam że w weekend majowy zrobiłem 600 km trasy. Ten francuski filtr był wyższy od oryginału ale nie znam jego parametrów TECDRIVE 36434. na innym forum ktoś pisał żeby spróbować z filtrem VW 03L115561 produkcji Purfluxa który ma zawory zwrotne po czystej i brudnej i jest wyższy od oryginału.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Po dłuższym postoju magistrala olejowa się opróżnia i pompa musi nabić
No, a zawór zwrotny to gdzie masz.

Cars kiedyś miał ori filtry, tańsze niż zamienniki.
Pewnie jakiś II gatunek ściągnęli, co trzeci był zjeb.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Filtry Purflux mają tą charakterystykę,że posiadają wyjątkowo bogaty wkład ,w testach,czyli rozebraniu wszystkich filtrów okazało się,że wkład,w tych filtrach był najdłuższy,harmonijka po jej rozciągnięciu,nie wadzi to bardzo wydajnym pompom oleju w mocnych silnikach,ale w takim silniczku,może.

yelonky

Początkujący
Punktów
0
No, a zawór zwrotny to gdzie masz.

Cars kiedyś miał ori filtry, tańsze niż zamienniki.
Pewnie jakiś II gatunek ściągnęli, co trzeci był zjeb.
Zaworu zwrotnego nie ma w k9k z tego co się orientuję dziwi mnie ze ten który wymieniałem stary był wyższy
Automatyczne połączenie postów:

20230418_135715.jpg
Tak wyglądała pompa 20230418_140146.jpg
A tak panewki 20230420_115331.jpg

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Samochód z Francji powiadasz...świeżynka.

A czy nie był tam przypadkiem zastosowany magiczny zagęszczacz oleju. I po wymianie czar prysł.
Zalej 10W40 najtańsza opcja.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Po kilku km i kilku odpaleniach znów kontrolka świeci dłużej przy dłuższym postoju. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju 3- 4 odpalenia i to samo ewidentnie
Jest wysyłany błędny sygnał do regulatora ciśnienia.
Regulator i czujnik ciśnienia raz jeszcze do sprawdzenia.
Gdyby problem był na magistrali, pojawiłby się od razu.
A tak ECU dopiero po czasie reaguje.
To problem elektroniczny, a nie mechaniczny.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Więc tak auto kupione 3 miesiące temu olej w nim był stary i gęsty filtr oleju jakiejś francuskiej firmy wymieniłem na 5w30 elf jak zaleca producent a filtr filtrona. Po ok tygodniu od wymiany zaczęło się świecenie kontrolki. Decyzja na pomiar cisnienia. Mechanik stwierdził że na rozruchu przez kilka sekund pompa nie buduje cisnienia a później jest ale słabe. Decyzja zwalamy miskę i oglądamy pompę. Pompa po rozebraniu miała luzy panewki też przytarte

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
Te silniki są dobre pod warunkiem że się o nie dba robi przeglądy i na czas wymienia olej . Po zdjęciach widać że o autko nikt nie dbał lał do silnika byle co potem są tego efekty .Do sprzedania był dolany miód . Przejrzyj dobrze ten silnik bo nie zdziwię się jak rozrząd jest na starych częściach a w klimie zamiast czynnika jest propan butan

yelonky

Początkujący
Punktów
0
Te silniki są dobre pod warunkiem że się o nie dba robi przeglądy i na czas wymienia olej . Po zdjęciach widać że o autko nikt nie dbał lał do silnika byle co potem są tego efekty .Do sprzedania był dolany miód . Przejrzyj dobrze ten silnik bo nie zdziwię się jak rozrząd jest na starych częściach a w klimie zamiast czynnika jest propan butan
rozrząd zrobiony po zakupie fakt olej który był, był gęsty i ciemny filtr oleju był jeszcze francuski TECDRIVE 36434, a kontrolka zaczęła się dłużej świecić dopiero po tygodniu od wymiany oleju i filtra. co do serwisów to do 100 tyś. były robione co 20 tyś. mam oryginały faktur.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
rozrząd zrobiony po zakupie
każdy sprzedawany samochód ma "wymieniony" rozrząd ;)

fakt olej który był, był gęsty i ciemny
motor doctor?

kontrolka zaczęła się dłużej świecić dopiero po tygodniu od wymiany oleju i filtra.
bo wypłukało to co gęste i wróciły luzy

co do serwisów to do 100 tyś. były robione co 20 tyś.
longlife- źle

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
Spróbuj zobaczyć na dobrym kompie diagnostycznym co pokaże ale przed podłączeniem żeby auto całą noc stało ogólnie żeby było zimne. Bo jak podjedziesz z trasy to będzie nie miarodajne. Innych pomysłów niemam bo myślę że pewnie uszczelkę pod głowicą sprawdzałeś i smoka w misce czy nie jest przypchany

Do góry Bottom