• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowa pompa vacum czy warto ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
trochę się pogubiłem. czego ty oczekujesz?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Dwie kwestie. Do tej pompy jak i do bliźniaczej pompy w t4 są zestawy naprawcze, jeśli leje się z połączenia z głowicą to wygięty jest korpus i wymaga odrobiny cierpliwości z pilnikiem w ręku, po trzecie centralny zamek sterowany jest modułem zamka schowanym pod kanapą pasażera po prawej stronie i tam jest pompka zamykająca przez wytwarzane podciśnienia lub nadciśnienie do otwierania. Skoro nie bangla to albo pompka albo pęknięty przewód w którychś ze drzwi... Klasyka w całej gamie vw z tamtych lat.....

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Stara pompa ciekła nie z połączenia z głowicą ale z tej drugiej uszczelki, nowa pompa nie cieknie ale stuka czasami i tu jest problem

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Po raz kolejny piszesz to samo, że trafiła ci się uszkodzona pompa.
Ale nadal nie widzę pytania lub czego konkretnie chcesz.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Nie ma żadnej pewności czy to wina pompy, firma ESEN SKV tak jak sami pisaliście to solidna firma.
Moje pytanie jest jak można zlikwidować to stukanie a tak w ogóle czy jak będę jeździł i będzie stukać to czy coś się nie urwie albo nie ukręci bo pompa jest napędzana wałkiem rozrządu .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Nie ma żadnej pewności czy to wina pompy,
Nowa pompa została zamontowana przez mechanika i stuka i to głośno że słychać z wnętrza samochodu,
przeczysz sam sobie.

firma ESEN SKV tak jak sami pisaliście to solidna firma.
każdej firmie zdarza się wypuścić bubla.

Moje pytanie jest jak można zlikwidować to stukanie
jeżeli na pewno te dźwięki wydobywają się z wnętrza pompy to najłatwiej i najpewniej będzie wymienić pompę.

a tak w ogóle czy jak będę jeździł i będzie stukać to czy coś się nie urwie albo nie ukręci bo pompa jest napędzana wałkiem rozrządu .
a któż to wie... może działać do końca życia samochodu lub rozsypać się za 300 metrów.
jak to mawiał klasyk: fifty- fifty. 50% będzie dobrze i 50% że się rozsypie

aż mi się scena z filmu war dogs przypomniała :)

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Jaki błąd można popełnić przy montażu pompy vacum ?
Na pewno nie kupię nowej pompy bo nie mam pewności czy następna też nie będzie stukać, mechanik który zamontował nową pompę zaproponował mi że może złożyć z dwóch jedną tzn przełożyć uszczelki z nowej pompy do starej i zamontować starą żeby nie ciekło po bloku silnika.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Jaki błąd można popełnić przy montażu pompy vacum ?
Na pewno nie kupię nowej pompy bo nie mam pewności czy następna też nie będzie stukać, mechanik który zamontował nową pompę zaproponował mi że może złożyć z dwóch jedną tzn przełożyć uszczelki z nowej pompy do starej i zamontować starą żeby nie ciekło po bloku silnika.
I jak się zgodzisz to strzelisz sobie w kolano, nie masz pewności czy będzie dobrze i jednocześnie rozkręcając nową pompę tracisz na nią gwarancję
rób jak uważasz twój samochód, twoje pieniądze twój czas

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Pompy lubią stukać ze względy na wytworzone podciśnienie. Sprawdź, czy gdy szybko kilkukrotnie naciśniesz pedał hamulca pompa ucichnie.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Stara oryginalna fabryczna pompa vacum nigdy nie stukała, nowa stuka i stukanie zwiększa się wraz ze wzrostem obrotów silnika.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Za krótki trzpień popychający pompę.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Czyli co wadliwie wyprodukowana pompa ? Jeszcze raz zapytam, jaki błąd można popełnić w montażu tej pompy, mechanik który ją zamontował odkręcił po prostu trzy śruby mocujące starą pompę zamontował nową i podpiął wężyk od podciśnienia i tyle.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Czyli co wadliwie wyprodukowana pompa ? Jeszcze raz zapytam, jaki błąd można popełnić w montażu tej pompy, mechanik który ją zamontował odkręcił po prostu trzy śruby mocujące starą pompę zamontował nową i podpiął wężyk od podciśnienia i tyle.
Że się głupio zapytam, ile jeszcze razy zapytasz czy to wada pompy czy montażu czy rozbierać i składać z dwóch jedną a może oddać na reklamację a czy rozpatrzą pozytywnie, a co jak negatywnie
Chłopie albo chłpczyku bo tak się zachowujesz, - podejmij decyzję i ponieś tego konsekwencje, pozytywne lub negatywne ale przestań bić pianę i rozwlekać temat za 5 zł na pracę doktorską ...

Do góry Bottom