Nie interesowałem się tym programem (trochę w myśl podejścia Marka_S - "głupot nie oglądam"), dopóki mój kolega mi nie pokazał odcinka, w którym byli u niego w warsztacie. Dowiedziałam się przy okazji, jak to wygląda z drugiej strony, ale na razie to pominę. Wyśmiali ich, bo każdego tam wyśmiewają jak leci (wręcz na siłę, jak już nie ma czego wyśmiać), mimo wszystko chociaż przyznali im, że naprawę profesjonalnie wykonali.
Do rzeczy. Fakt, że program dość zabawny - komentarze mechaników na temat klientów, wyzywanie podezspołom od najgorszych (można odnieść wrażenie, że bez przekleństw nie da się naprawiać - w którymś odcinku był warsztat, gdzie mechanicy nie przeklinali i nic im się nie udało naprawić). Do tego program uświadamia pewne rzeczy, czyli jak niektórzy walą klientów w bambuko - ale znikąd się to nie bierze, skoro przychodzi klient i się dziwi, czemu ma zapłacić aż tyle za drobną usterkę, to łatwiej mu powiedzieć, że trzeba było wymienić to, to i tamto, żeby zapłacił bez gadania.
Moim zdaniem duży wpływ na przebieg tych wszystkich wizyt warsztatowych w programie ma też to, że podstawiają auto i chcą odebrać tego samego dnia, podają listę "niedomagań" auta, a potem się dziwią, że mechanik nie chcąc ryzykować, że nie zdąży, nie zabiera się za wszystkie z nich albo machnie na coś ręką i zrobi coś niedokładnie.
Ciekawa rzecz zaobserwowana w tym programie, to to że młodzi mechanicy nieraz lepsze diagnozy stawiali i chcieli porządnie naprawiać, ale starsi niestety "wiedzieli lepiej"...
A te komentarze prowadzącego nieraz naprawdę na siłę... Komentowanie tego, że mechanik sobie przerwę zrobił na kanapkę i musi się podrapać po kolanie... I że szuka usterki tu, podczas gdy ona jest tam... Łatwo się wymądrzać, jak samemu się tę usterkę spreparowało i wie się gdzie ona jest.
No i bez kitu mogliby trochę częściej zapodać nagranie z jakiegoś warsztatu, gdzie wizyta zakończyła się powodzeniem, bo jak się za długo to ogląda, to można popaść w depresję. Faktycznie to może być po prostu bojkot przeciwko warsztatom niezależnym, jak by jeszcze dorzucić do tego to co się teraz dzieje w kwestii systemów telematycznych, chyba chcą takie warsztaty po prostu wykończyć.
A warsztat prowadzącego program w Google pokazuje jako zamknięty już. Może bał się 'mścicieli' podrzucających mu takie auta jak on innym podrzuca.
Jakbyście jednak go namierzyli i chcieli robić sabotaż, to ja myślę, że z powodzeniem zastąpię Marka w roli 'blondi' (nawet fryzjer i kosmetyczka będą zbędne). Mam zresztą już doświadczenie w robieniu scen rodem z Monty Pythona podczas przypadkowych wizyt w warsztatach albo w sklepach z chemią samochodową.