• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowy program o mechanikach na tvn turbo

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie mów ... duze fiaty nie miały OBD ? to połowa młdych nie bedzie wiedziała jak to zdiagnozować .:D:D:D:D:D

P

PogotowieSamochodoweUK

No nie no zeby nie bylo z epopadam skrajnosc ze komputer prawde ci powie hahaha W zadnym wypadku. Ale jesli sa usterki elektryczne to logicznym w nowszych autach jest chyba podlaczenie sie bo to moze nakierowac nas so jest grane. Ponadto pasowalo by po naprawie bledy usunac bo czesto jest tak ze jak siwy ''kleme od akumulatora odejmie to bledy same znikajo'' to jednak faktycznie nie znikaja ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kij jak zawsze ma dwa końce ... są upierdliwi klienci i są pseudo mechanicy . Szkoda że programu o klientach nie ma jako alternatywy .

Jasiek_autonaprawa

Uczestnik
Punktów
2
Tu chyba adres warsztatu od siwego z programu http://www.autocentrum.pl/firmy/mec...t-mechaniczny-krzysztof-woroniecki-619782240/

Zna ktos ten warsztat?

Moze im wspolna kartke wysmiewajaca z podpisami wyslemy?

Jak ktos z was jest blisko to podstawcie mu jakiegos zonka. Kamerki oczywiście obowiazkowe. Chętnie sie dorzuce do kwoty za naprawę. Oczywiście uszkodzenie z tych nielogicznych.

Świetny pomysł! Też jestem za..... ale czy to na pewno ten warsztat? To blisko mnie.. może bym podjechał któregoś razu z jakąś pierdołą i się upewnił że to Pan Siwy z TVN tam naprawia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Sprawdź , podpowiem jak go można wyprowadzić z równowagi i jakie auto mu dasz ??

Jasiek_autonaprawa

Uczestnik
Punktów
2
myślałem żeby najpierw podjechać tylko się rozejrzec zobaczyć czy to jego warsztat i pozniej wrócić z jakaś spreparowaną akcją.. z kamerkami (a może kamerka w okularach?) trzeba by się dobrze przygotować, żeby nie wyszła kicha.. później dalibyśmy filmik na wykop i zebrali troche popularnosci :cool:

jeśli serio mielibyśmy cos takiego robić to powinniśmy przejść na PW i usunąć te posty,żeby się nie wydało, ze jest taki pomysł :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Świetny pomysł! Też jestem za..... ale czy to na pewno ten warsztat? To blisko mnie.. może bym podjechał któregoś razu z jakąś pierdołą i się upewnił że to Pan Siwy z TVN tam naprawia.
dawaj chłopie wspólnie coś spreparujemy ;) podejrzewam że ten gość jest cienki jak wypłata w lutym :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja osobiscie nie rozumiem zamyslu tego programu. Ok, rozumiem ze mogli by pokazywac fuszerki, ale sugerowanie ceny jest conajmniej nie na miejscu. Cena jest indywidualna sprawa kazdego warsztatu i ma on prawo do jej ustalania. Nie ma czegos takiego jak cena krajowa za wymiane klockow. Podobnie po stronie klienta jest mozliwosc nieakceptowania ceny.

Przeciez jak ja np ide do sklepu po narzedzie i kosztuje ono np. 100 a ja uwazam ze ten badziew nie jest tyle wart to zamawiam taki sam szajs tylko chinski za 50zl. Jak sie nie rozpadnie to chwala mu, jak sie rozleci to kolejnym razem tandety juz nie kupie ;)

Wiec jesli idzie chlop do warsztatu i za sprzeglo licza mu 700zl + czesci to licza tak bo maja do tego indywidualne prawo. Byc moze maja specjalistyczne narzedzia, windy i ich uzytkowanie kosztuje.

A mlotkowy marian zrobi ta sama robote mlotkiem za 150zl.

Ja odbieram ten program jako proba medialnego buntowania ludzi przeciwko prywatnym warsztatom. A dlaczego? A dlatego ze rownolegle leci program zakup kontrolowany gdzie juz sprawdzaja auta tylko i wylacznie w ASO gdzie recenzje tych warsztatow brzmia niemal jak jakies prace dyplomowe hahaha

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zgadzam się , manipulacja przeciwko małym legalnym warsztatom . A co do ASO są rozne niemniej nalepiej im idzie serwisowanie aut na gwarancji ... pomijając ceny

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Nie interesowałem się tym programem (trochę w myśl podejścia Marka_S - "głupot nie oglądam"), dopóki mój kolega mi nie pokazał odcinka, w którym byli u niego w warsztacie. Dowiedziałam się przy okazji, jak to wygląda z drugiej strony, ale na razie to pominę. Wyśmiali ich, bo każdego tam wyśmiewają jak leci (wręcz na siłę, jak już nie ma czego wyśmiać), mimo wszystko chociaż przyznali im, że naprawę profesjonalnie wykonali.
Do rzeczy. Fakt, że program dość zabawny - komentarze mechaników na temat klientów, wyzywanie podezspołom od najgorszych (można odnieść wrażenie, że bez przekleństw nie da się naprawiać - w którymś odcinku był warsztat, gdzie mechanicy nie przeklinali i nic im się nie udało naprawić). Do tego program uświadamia pewne rzeczy, czyli jak niektórzy walą klientów w bambuko - ale znikąd się to nie bierze, skoro przychodzi klient i się dziwi, czemu ma zapłacić aż tyle za drobną usterkę, to łatwiej mu powiedzieć, że trzeba było wymienić to, to i tamto, żeby zapłacił bez gadania.
Moim zdaniem duży wpływ na przebieg tych wszystkich wizyt warsztatowych w programie ma też to, że podstawiają auto i chcą odebrać tego samego dnia, podają listę "niedomagań" auta, a potem się dziwią, że mechanik nie chcąc ryzykować, że nie zdąży, nie zabiera się za wszystkie z nich albo machnie na coś ręką i zrobi coś niedokładnie.
Ciekawa rzecz zaobserwowana w tym programie, to to że młodzi mechanicy nieraz lepsze diagnozy stawiali i chcieli porządnie naprawiać, ale starsi niestety "wiedzieli lepiej"...
A te komentarze prowadzącego nieraz naprawdę na siłę... Komentowanie tego, że mechanik sobie przerwę zrobił na kanapkę i musi się podrapać po kolanie... I że szuka usterki tu, podczas gdy ona jest tam... Łatwo się wymądrzać, jak samemu się tę usterkę spreparowało i wie się gdzie ona jest.
No i bez kitu mogliby trochę częściej zapodać nagranie z jakiegoś warsztatu, gdzie wizyta zakończyła się powodzeniem, bo jak się za długo to ogląda, to można popaść w depresję. Faktycznie to może być po prostu bojkot przeciwko warsztatom niezależnym, jak by jeszcze dorzucić do tego to co się teraz dzieje w kwestii systemów telematycznych, chyba chcą takie warsztaty po prostu wykończyć.
A warsztat prowadzącego program w Google pokazuje jako zamknięty już. Może bał się 'mścicieli' podrzucających mu takie auta jak on innym podrzuca.
Jakbyście jednak go namierzyli i chcieli robić sabotaż, to ja myślę, że z powodzeniem zastąpię Marka w roli 'blondi' (nawet fryzjer i kosmetyczka będą zbędne). Mam zresztą już doświadczenie w robieniu scen rodem z Monty Pythona podczas przypadkowych wizyt w warsztatach albo w sklepach z chemią samochodową.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak się psa chce uderzyć to się kij znajdzie ale ... podejrzewam że jest to sponsorowane przez ASO producentów , może razem ? ja jako Jaś Fasola a Ty jako blond żyleta .... już to widzę .....:D:D:D:D:D:D:D:D kiedys do warsztatu wpada klient a ja sobie siedze na zydelku i gapie sie w auto a goscio dlaczego nie naprawiam ... a ja mu na to że mysle co mam naprawić , nie pamietam co było ale czacha mi parowała bo nic nie pasowało do objawów a auto zwiedziło kilka zakładów.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mam zresztą już doświadczenie w robieniu scen rodem z Monty Pythona podczas przypadkowych wizyt w warsztatach albo w sklepach z chemią samochodową.
Dawaj coś ciekawego bo forum humurum zanika...:p
kiedys do warsztatu wpada klient a ja sobie siedze na zydelku i gapie sie w auto a goscio dlaczego nie naprawiam ... a ja mu na to że mysle co mam naprawić , nie pamietam co było ale czacha mi parowała bo nic nie pasowało do objawów a auto zwiedziło kilka zakładów.
Ja miałam raz prostszą zagwozdkę, wjechałam i... myślę, co mam naprawiać...
PS. Fakt dawno to było, zlecenie ustne zapomniane o kontakcie na telefon- to jeszcze się nie upowszechniło, żeby oddzwaniać...:(

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Panowie z tego co mi wiadomo część odcinków jest reżyserowana a część prawdziwa.
Płacą podobno 100 zł za godzinę kręcenia zdjęć (większość małych "warsztatów" które wyglądają jak dziuple). Natomiast te większe warsztaty to faktycznie najprawdziwsza prawda. Osobiście rozpoznałem około 5-6 warsztatów. Głównym celem tego programu nie jest zachęcenie ludzi do korzystania z ASO (z tego co widziałem wysnuliście taką teorie) a pokazanie że warsztaty partnerskie dużej hurtowni motoryzacyjnej na literkę I to totalna amatorka, okradanie klientów i brak profesjonalizmu :). Początek programu gdzie przedstawiane są usterki to faktycznie auto kuźnia z Warszawskiego Targówka jednak prowadzący ma warsztat na wale miedzeszyńskim (wcześniej i ile się nie mylę miał lub nadal ma na Tarchominie lecz adresu nie pamiętam).

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Oczywiście ze o to chodzi , a usterki ja mogę tak namieszać w aucie ze nawet ASO nie pomoże a zawsze podnoszę rachunek jak auto było w ASO ... może inaczej , wynagrodzenie diagnosty w ASO jest takie ze ja olewam , praktycznie to nie pamiętam auta którego nie naprawiłem tak że chodziło prawidłowo , ostatnio jak klient gada głupoty to rezygnuje z usługi bo wole mieć spokojne nerwy

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
może razem ? ja jako Jaś Fasola a Ty jako blond żyleta .... już to widzę .....:D:D:D:D:D:D:D:D
To będzie wyborowy duet.
kiedys do warsztatu wpada klient a ja sobie siedze na zydelku i gapie sie w auto a goscio dlaczego nie naprawiam ... a ja mu na to że mysle co mam naprawić , nie pamietam co było
Pisałeś o tym i jeśli mnie pamięć nie myli to coś z wydechem było.
a moze ten caly program to fikcja tyle kamer i jeszcze zaden fachowiec przypadkiem na zadna nie natrafil
U mojego znajomego w warsztacie znaleźli te kamery i poodczepiali, ale to co się zdążyło wcześniej nagrać zostało wykorzystane w programie.

Do góry Bottom