• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
W tym kraju to jest tak że o 10 rano pani mówi że nia ma obowiązku. O 12 wypije za mocna kawe albo ją tam chłop wku*#*#*wi przez telefon i już trzeba.

Druga przyjdzie powie że płacić trzeba, a zadzwonisz Pan za 2 dni to powie że Panu ktoś głupot naopowaidał i nie trzeba bo jasno jest napisane !

A wszystko zwerfikuje kontrol bo jak za mało bedą mieli mandatów w tym dniu albo prikaz przyjdzie że trzeba obywatela ukarać to pararaf się już znajdzie.

edc

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kłodzko
soft-tuning.pl
Według mnie też opłata nas nie dotyczy. Wniosek wypełniłam tak samo ja Ty , dołączam jeszcze to oświadczenie i chyba to wszystko. Zastanawiam się na ilością tych kodów odpadów czy jest istotne szczegółowe ujęcie wszystkich możliwych kodów odpadów jakie warsztat może mieć. Co o tym sądzisz ?
Moim zdaniem , czym mniej tym lepiej , zawsze można zrobić korektę i dopisać .
O jakim oświadczeniu mówisz ?

dobry mechanik

Początkujący
Punktów
0
Oświadczeniu o treści :" Oświadczam , że spełniam wymagania......itd ." jako oświadczenie dołączane do wniosku o wpis do rejestru BDO

edc

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kłodzko
soft-tuning.pl

dobry mechanik

Początkujący
Punktów
0
Oświadczeniu o treści :" Oświadczam , że spełniam wymagania......itd ." jako oświadczenie dołączane do wniosku o wpis do rejestru BDO
Treść oświadczenia poniżej :

………..………………………...

(miejscowość, data)

………………………………..

(imię i nazwisko lub nazwa podmiotu)

………………………………..

(adres zamieszkania lub siedziby )

………………………………………

(NIP)

Marszałek Województwa

……………………………..

Oświadczenie*

Oświadczam, że spełniam wymagania niezbędne do wpisu do rejestru podmiotów wprowadzających produkty, produkty w opakowaniach i gospodarujących odpadami oraz nie zachodzą okoliczności skutkujące wykreśleniem z rejestru.

Oświadczam, że dane zawarte we wniosku są zgodne ze stanem faktycznym.

Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

……………………………………………………………..

(podpis wnioskodawcy lub osoby upoważnionej do reprezentowania podmiotu)

Objaśnienie:

*oświadczenie dołączane do wniosku o wpis do rejestru na podstawie art. 53 ust. 7 pkt 1 lit b i ust. 8 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (j.t. Dz. U. z 2019 r., poz. 701, z późn. zm.).

Rafał1994

Nowy
Punktów
0
Czy przy wysyłce pocztą polską liczy się data stempla pocztowego ?
A co z obowiązkiem nadanego nr BDO na paragonach gdzie dopiero ktoś składa wniosek i jeszcze go nie będzie miał 2 stycznia ?

dobry mechanik

Początkujący
Punktów
0
A co z obowiązkiem nadanego nr BDO na paragonach gdzie dopiero ktoś składa wniosek i jeszcze go nie będzie miał 2 stycznia ?
Tak liczy się data stempla pocztowego. Numer będzie jak nada go urząd . Ważne , że wniosek złożony w terminie.

edc

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kłodzko
soft-tuning.pl
Paragon wystawić trzeba ,jak nie będzie jeszcze nadanego numeru BDO ,to go po prostu nie będzie też na paragonie.
Ja wprowadzę go niezwłocznie po uzyskaniu .....i niech się dzieje co chce.

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Powiem Wam że to kolejne po kasie online gówno nałożone na nas jest delikatnie mówiąc wkurzające .Ale skoro nie ma wyjścia to zrobiłem to tak:
Link do formularza https://drive.google.com/open?id=1QZAHXa4e99aQ0iJxcqOTBwg4Xtfwl3zN
Wypełniamy pozycje 1,2,3 w miejsce czerwonych krzyżyków .
Przechodzimy do działu XII
Ja tam wpisałem 6 pozycji .
Tak wypełniony formularz mam zamiar wysłać do BDO.
Jeśli ktoś widzi jakieś błędy proszę o wypowiedzenie się w temacie .
Kolego w dziale XII pozycja 3 i 4 masz błąd. Powinno być 15 zamiast 16

Dodałbym jeszcze 150101 opakowania z papieru i tektury

hammer1984

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Uniejów
Witam. Czy mógłby ktoś wypisać jakie kody podać dla warsztatu. Jest tego tyle że ciężko to ogarnąć...

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
A skąd my mamy wiedzieć jakie odpady produkujesz- jaki Twój warsztat ma profil? ;)

Punktów
0
Cześć taki wniosek wystarczy jak napisał edc do rejestracji w bdo? Nigdzie nie mozna się dodzwonic. A zawsze mozna zaaktualizowac.
Zaznaczam że nie mam jeszcze podpisanej umowy z firmą odbierającą odpady gdyż potrzebuje nr bdo

KarolinaP

Początkujący
Punktów
0
Hmm...trochę poczytałam, bo dodzwonić się nie można... A więc - nie opłaciliśmy opłaty, kolega, który wysłał jakiś czas temu też tego nie opłacał i nikt się go nie czepiał. Przecież mechanik nie wprowadza oleju na terytorium kraju, tylko kupuje go już wprowadzony... We wniosku podajemy dane (1-3) i rozdział XII zaznaczamy x oraz 1 tabela. Wypełniłam tabelę 9 pozycjami. Trzeba spojrzeć na swój warsztat pod kątem tego, co zdajemy, w jaki sposób pozbywamy się opakowań itd. Tym bardziej, że np.ściery zanieczyszczone substancjami nie niebezpiecznymi (i te rzeczy co podchodzą pod ten kod) nie muszą być uwzględnione w ewidencji jeśli nie wytwarzamy ich więcej niż 100kg rocznie. Małe warsztaty mogą się wyrobić w tej masie. To sprawa indywidualna.
Poza tym z tego co wyczytałam po 1 stycznia dopóki nie ma nr, nie można wystawić paragonu. Jest to nielegalne. Przynajmniej jeśli chodzi o usługi, z którymi wiążą się odpady czyli np. wymiana oleju. Tak na zdrowy rozum to w każdej sytuacji generujemy odpad. Bo np.wytrzemy ręce o ścierę, czyli pozostaje robić na czarno dopóki nr do nas nie dojdzie

Screenshot_20191227-113345.png Screenshot_20191227-095049.png Screenshot_20191227-095115.png

Dla przykładu te co zaznaczone długopisem received_1018861311792635.jpeg

Ostatnia edycja:

KarolinaP

Początkujący
Punktów
0
Oczywiście, że nie. Wysłać trzeba to, co nas dotyczy. U mnie wyszło 3 strony. 1 i 2 to dane, zaznaczony punkt XII i tabela. A 3 strona to oświadczenie.

KarolinaP

Początkujący
Punktów
0
Też
A 15 01 02 opakowania z tworzyw sztucznych ?
Też może być. Weź pod uwagę jakie odpady wytwarzasz i w jakiej ilości oraz to czy będziesz miał kogoś kto to od ciebie odbierze. Bo co z tego, że wpiszesz do BDO wszystko po kolei, jak potem nie będziesz mógł wpisać, że się pozbyłeś. Sporo rzeczy możemy wyrzucić do kubła na komunalne, bo jednocześnie w tym samym miejscu płacimy za śmieci do komunalnej. A np. żarówki czy baterie można spokojnie oddawać do pojemników w sklepach czy w szkołach i tego nie wpisujesz już w ewidencji

Do góry Bottom