• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
1.5 mln firm nie ma jeszcze wpisu a powinno mieć hehe.
Czyli co 1.5 mln osób od pierwszego powinno zawiesić działalność ZUS by przestał wpływać, to raz a dwa trzeba by wypłacić świadczenie dla bezrobotnych tym osobom co spowodowało by taka dziurę w budżecie że nasz kochany domek z kart mógłby się rozsypać.

Na szczęście naszych świń przy korycie prawo w tym dzikim bantustanie nie działa w innym wypadku mieli by nie lada problemy finansowe hehehe.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Ale tylko patrzeć jak zrobię pokazówkę w T...P tak jak z licznikami robią pokazówki ...

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Czy ktoś wypełniał może to BDO on line ? bo to też niezła zagadka... bo według tych pytań nie powinienem się rejestrować w BDO.
i teraz pytanie czy trzeba się rejestrować do BDO skoro podpisuję umowę z firmą i zlecam jej utylizacje odpadów ?

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
A gdzie wypelniales? Ja to robiłem dzisiaj i po za danymi i profilem zaufanym nie było nic więcej. Nawet nie trzeba było wpisywać kodów. W urzędzie mnie dzisiaj olali i powiedzieli, że osobiście, ani listowo nie przyjmują. Tylko wersja elektroniczna więc wypełniłem wniosek i wysłałem

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
A gdzie wypelniales? Ja to robiłem dzisiaj i po za danymi i profilem zaufanym nie było nic więcej. Nawet nie trzeba było wpisywać kodów. W urzędzie mnie dzisiaj olali i powiedzieli, że osobiście, ani listowo nie przyjmują. Tylko wersja elektroniczna więc wypełniłem wniosek i wysłałem
też wysłałem elektronicznie i teraz czekam na login i hasło ..ponoć do 30 dni ma przyjść więc może się to wszytko uda chociaż po otrzymaniu loginu jeszcze tam wypełniania nieco jest ... ogólnie sejm ma przedłużyć czas do składania BDO bo bajzel na razie jak cholera z tym..

rafalb180

Początkujący
Punktów
0
JA WYSŁAŁEM LISTOWNIE 18 GRUDNIA I JESZCZE NIC NIE OTRZYMAŁEM

Przemyslaw.kunca

Początkujący
Punktów
3
Przedstawiciel z IC mówił, że bardzo duże opóźnienia mają. Mi już 30 dni minęło i dalej czekam.

rafalb180

Początkujący
Punktów
0
Bo im to wolno wszystko .a nas to tylko karami straszą

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Pani Joanna - autorka news'a, do którego odsyła toomii76 wybrała tytuł trochę wprowadzający w błąd. Zgodnie z tym co pisze papierowa ewidencja ma funkcjonować tylko do czerwca 2020. Jest to prowizorka dająca możliwość uniknięcia sankcji za nieprowadzenie ewidencji odpadów w przypadku posiadacza odpadów, który przez poprzedni rok nie znalazł czasu żeby zarejestrować się i uzyskać dostęp do systemu.
Cytując autorkę ..."Ustawa wprowadza możliwość sporządzania dokumentów ewidencji odpadów w trybie “awaryjnym”. Wyjątek ten polega na możliwości sporządzania, przez czas awarii systemu, dokumentów ewidencji odpadów w formie papierowej lub formie elektronicznej prowadzonej poza BDO. Przepisy te dotyczą awarii w systemie teleinformatycznym, co nie obejmuje awarii występującej po stronie użytkowników."

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie chce tu polityczyc ani bron boze ublizac ale w ten bajzel to Iran by chyba zaradził.
Bojing ukrański to bylo ponoc omylkowe, u nas bylo by nawet wskazane....

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Tytuł mógłby zostać zrozumiany, że bezterminowo będzie można papierowo ewidencjonować.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Kolejne newsy na froncie BDO :D.

Są pomysły na kolejne zmiany. Jedyne co pozostaje bez zmian to konieczność rejestracji w BDO prowadzących warsztaty samochodowe. Więc jeśli ktoś do tej pory nadal się zastanawiał i liczył że jakoś to będzie i uda się funkcjonować bez wpisu do bazy to już jednoznaczną ostatecznie ma odpowiedź że musi mieć wpis chcąc prowadzić taką działalność. Nie będę wszystkiego tutaj przytaczał, zainteresowanych odsyłam tutaj https://motofocus.pl/informacje/now...sidebar_box_forum_mechanika&utm_medium=banner
Może kogoś zainteresują te informacje albo mu się przydadzą.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Temat jest o rejestrze BDO a nie o wymogach, które trzeba spełnić żeby udało się otworzyć działalność potocznie nazywaną warsztatem samochodowym. Po co zaśmiecać temat :facepalm::banghead:. Ktoś widząc, że pojawił się nowy wpis w temacie spodziewa się że być może ktoś inny znalazł coś nowego albo istotnego w temacie. Ewentualnie, że pojawił się wpis kogoś kto dopiero dowiedział się że jest wymóg rejestracji i nie ma możliwości prowadzenia takiej działalności bez niego.

Do góry Bottom